Hoe kan je lenen voor een verbouwing

U wilt gaan verbouwen en de kosten die daarvoor gemaakt gaan worden kunnen flinke vormen aannemen. Kortom, u heeft daar geld voor nodig. Voor verbouwingen geldt een special rente aftrek. Hoe zit dit in elkaar en welke financiele mogelijkheden heeft u? 

Fiscaal voordeel bij lenen voor verbouwing

De Hoge Raad heeft in oktober 2004 een drietal uitspraken gedaan waarin een aantal vereisten worden gegeven om aftrek van rente te kunnen claimen. In 2006 zijn deze eisen verruimd (financiering vooraf en nadien)

Het voordeel van leningen voor een verbouwing is dat u de rente over deze lening in principe aftrekken. Hiervoor gelden 3 eisen:

  • De schuld moet zijn aangegaan voor verbetering of onderhoud van de eigen woning. (oogmerkvereiste)
  • Aftrek van rente is pas mogelijk vanaf het moment dat met schriftelijke bescheiden (bonnetjes etc.) kan worden aangetoond dat uitgaven voor de verbouwing hebben plaatsgevonden.

Hoe kan u geld lenen

Omdat de kosten hoog zijn vallen simpele kleine leningen af. Hierbij kan u denken aan persoonlijke leningen en doorlopend kredieten. Wat veelal geadviseerd wordt als u hoge bedragen wilt lenen zijn:

  • Verbouwingsdepot: Vaak wordt bij een verbouwing van de woning een verbouwingsdepot geopend. Bij een verbouwingsdepot wordt het bedrag dat u leent door uw geldverstrekker in depot gehouden en uitbetaald naarmate de verbouwing vordert. (box 3 en bij uitzondering in box1)
  • Hypotheek oversluiten: Door het veranderen van hypotheek vorm kan u geld vrijmaken die ten goede komt aan de verbouwing van het huis. Let wel dat u er niet op achteruit gaat.
  • Hypotheek nemen op overwaarde huis: u kan ook een (extra) hypotheek nemen op de overwaarde van het huis. Als een taxateur het huis hoger taxeert kan u hierop de overwaarde een extra hypotheek verkrijgen dat ook gebruikt kan worden voor een verbouwing.

Bronnen