Hoe verloopt een aanvraag van een hypotheek

Inleiding

U heeft een huis en wilt daarvoor een hypotheek! Hoe gaat dit in zijn werk en welke stappen worden hierbij doorgelopen?

Stappen

Stap 1: Voorlopige koopakte tekenen

Het bod dat u op uw nieuwe woning heeft uitgebracht is geaccepteerd. Het officiële gedeelte vindt plaats waarin de (voorlopige) koopakte wordt getekend waarin ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. Dit houdt in dat de koop van de woning niet doorgaat wanneer bijvoorbeeld u de hypotheek niet binnen de overeengekomen termijn rond krijgt.

Stap 2: Hypotheek regelen

Het aanbod van hypotheken is enorm. Uw hypotheek adviseur kan u helpen die hypotheekvorm te vinden die het beste past bij uw persoonlijke situatie en levensstijl. Als u wilt, maakt hij samen met u een doortimmerd financieel plan dat verder gaat dan alleen de hypotheek.

Stap 3: Offerte aanvragen

De adviseur vraagt vervolgens bij een of meerdere hypotheekverstrekkers een offerte voor u aan. Omdat uw hypotheek adviseur onafhankelijk is van welke financiële instelling dan ook, kan hij u een groot aanbod laten zien. Gaat u voor de laagste rentestand of de meeste flexibiliteit? Aan u de keus.

Stap 4: Offerte accepteren

U heeft nu ongeveer twee weken de tijd om te beslissen of u de offerte accepteert. Gaat u akkoord, dan heeft u een werkgeversverklaring, kopie van uw salarisstrook en een taxatierapport van de woning nodig. Deze worden samen met de ondertekende offerte naar de hypotheekverstrekker gestuurd.

Stap 5: Naar de notaris

De hypotheekverstrekker beoordeelt alle documenten. Is alles akkoord, dan wordt de notaris geïnformeerd. Hij maakt vervolgens een afspraak met u en de verkoper. Dan vindt het transport van de woning plaats en wordt de hypotheekakte getekend. Dat noemen we ‘het passeren van de hypotheek’.

Tips

Het traject van aanvragen van de hypotheekofferte tot het passeren van de hypotheek bij de notaris neemt in het algemeen minimaal 3 weken in beslag.

Handige links