Starterslening steeds populairder bij kopen van eerste woning door starters

Wie is op zoek naar een betaalbare woning?

Vooral jongeren zijn op zoek naar een betaalbare woning. Jongeren hebben nu meestal een redelijk goed startsalaris, maar door de hoge huizenprijzen van dit moment zijn de meeste jongeren gedwongen om thuis te blijven wonen of vertrekken naar de stad. Waar wel betaalbare woningen zijn, maar deze zijn meestal niet erg groot en laten veel te wensen over.

Omdat steeds meer gemeenten hun jongeren willen behouden. Krijgen de jongeren uit veel gemeenten (momenteel 182) de mogelijkheid tot een starterslening. Het aantal gemeenten dat deelneemt aan de starterslening, die voor de helft wordt gefinanciert door Senternovem, groeit snel. Een half jaar waren er nog maar 140 gemeenten die deelnamen. Met deze regeling kunnen jongeren dus voordeliger een woning kopen in hun eigen gemeente.

De gemeente kan de starterslening zonder risico geven, omdat net afgestudeerde studenten of nog maar kort werkende jongeren natuurlijk in de komende jaren alleen maar meer gaan verdienen.

Wat voor veel jongeren nog een blokkade om zijn of haar eerste koopwoning te kopen?

Het is al met al een moeilijk gedoe, daarom is belangrijk dat er hulp wordt gezocht bij een hypotheekadviseur, bij voorkeur een met ervaring op het gebied van starterslening of andere subsidies. De hypotheekadviseurs zal voor u gratis werken, zijn of haar inkomen is gebasseerd op subsidies.

Ook zijn veel jongeren bang dat ze de verkeerde beslissing maken en daardoor later in de financiele problemen komen. Begrijpelijk, maar als je naar het verleden kijkt zijn de huizenprijzen flink gestegen dus het kan ook worden gezien als een goede investering met een hoog rendement met weinig risico ivm aandelen.

Het is alle jongeren aan te raden om te kijken of het voor hun mogelijk is om een eerste woning te kopen. Want voor starters zijn er veel voordelige regelingen. Als je gaat huren is dat eigenlijk weggegooit geld en dat is zonde. .//.

Voordelen van kopen met subsidie

Duidelijk is dat het dus steeds populairder wordt om de starterslening aan te bieden. Maar wat is het voordeel van de starterslening?

  • Voor de gemeente is het heel simpel: meer jongere mensen betekent meer toekomst.
  • Voor de jongeren zit het voordeel in het goedkoper aanschaffen van een huis in hun eigen gemeente. Voor de startersregeling gingen veel jongeren naar de stad om dat daar de prijzen een stuk lager liggen, waardoor dat de enige betaalbare woningen zijn. Nu worden de woningen in hun eigen gemeente steeds aantrekkelijker.

Hoe krijg ik een starterslening

Belangrijk is te bepalen of je meer voordeel hebt van de starterslening of van de koopsubsidie. Koopsubsidie is een andere subsidie die in tegenstelling tot de Starterslening niet gebonden is aan een gemeenten en haar eigen voorwaarden. Voor de koopsubsidie is zijn de voorwaarde landelijk vastgesteld. Om te kijken hoeveel subsidie je krijgt bij de koopsubsidie is er een informatieve site over deze subsidie: http://www.koopsubsidietabel.nl. Beide regelingen maken het voordeliger voor starters om een woning te kopen. Helaas is het niet toegestaan om van beide subsidies te profiteren. Vraag aan een hypotheekadviseur welke regeling voor jouw voordeliger is. Het hangt namelijk van heel veel factoren af. Nu komen twee stappen om te kijken of er voor jouw een eerste koopwoning binnen je bereik is.

Stap 1

Om in aanmerking te komen voor de starterslening moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • U koopt uw eerste koophuis
  • De totale lening (het aankoopbedrag van de woning plus een aantal bijkomende kosten zoals overdrachtsbelasting, notaris en makelaar) mag in ieder geval niet hoger zijn dan €265.000
  • Uw gemeente moet deelnemen aan de starterslening. Daarnaast kan iedere deelnemende gemeente aanvullende eisen stellen aan bijvoorbeeld de maximale lening of uw leeftijd. Kijk hier of uw gemeente deelneemt en wat dan de aanvullende voorwaarden zijn http://www.starterslening.nl
  • Aan het begin van uw lening betaalt u geen rente en geen aflossing. Elke drie jaar wordt opnieuw naar uw inkomenssituatie gekeken. Is uw inkomenssituatie positief gewijzigd, dan gaat u wel iets betalen over de starterslening. Na 15 jaar wordt uw inkomenssituatie voor het laatst getoetst. De resterende starterslening moet bij verkoop of aan het einde van de looptijd (30 jaar) worden terugbetaald

Stap 2

Neem contact op met een erkend hypotheekadviseur. Het is belangrijk dat u vertrouwen heeft in uw hypotheekadviseur. Kenmerken van een goede hypotheekadviseur zijn: hij/zij heeft een duidelijke communicatie, hij legt u alles duidelijk uit, en herhaalt graag de onderwerpen wat u nog niet snapt. Ook kunt u kijken of het hypotheekadviseur landelijk opereert en/of er positieve of juist negatieve meningen zijn over zijn/haar manier van werken. Wijselijk is ook om naar een adviseur te gaan waar het adviesgesprek gratis is. Heeft de adviseur mooie en duidelijk brochures die u thuis rustig kunt na lezen is ook een plus punt. Ga samen met hem door het aanvraag traject voor de Starterslening. Want alleen is het een hoop rondslomp. .//. Een hypotheekadviseur met ervaring in koopsubsidies en/of startersleningen heeft natuurlijk de voorkeur.

Een goede vraag in het adviesgesprek:

  • Heeft u al eens een hypotheek afgesloten met daarin de Starterslening?

Zo weet u meteen of de adviseur ervaring heeft op dit gebied. .//. http://www.koopsubsidietabel.nl

http://www.starterslening.nl