Wat is consumptief krediet

Consumptief krediet 2020 en 2021 afsluiten: extra geld lenen voor een vakantie, een auto of een wasmachine

Wat_is_consumptief_krediet-IntroPlaatje.jpg

Een consumptief krediet afsluiten? Het is een lening die u kunt gebruiken voor een vakantie, een auto of bijvoorbeeld een wasmachine en dus niet een lening voor uw huis. Bekende vormen van consumptief krediet zijn de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Een doorlopend krediet is vooral een flexibel krediet waarbij u meer aflost zodra u dat uitkomt. Zo houdt u lenen betaalbaar. Zonder veel gedoe en gehannes kunt u zo ook in 2020 en 2021 gemakkelijk aan extra geld komen.

Welke looptijd van de lening wilt u?

Door het consumptieve karakter van de lening is het belangrijk om de looptijd van de lening af te stemmen op de levensduur van het product dat u met het krediet gaat kopen. Anders gezegd: als een auto vijf jaar meegaat, is het verstandig om een lening voor vijf jaar af te sluiten en deze geleidelijk aan in die vijf jaar ook af te lossen. Daarna koopt u weer een nieuwe auto, eventueel met een nieuw krediet. Doet u dat niet, dan zal het lenen zich gaan opstapelen, waardoor het moeilijker wordt om de leningen tijdig en binnen uw budget af te lossen. Een persoonlijke lening is dan de meest voor de hand liggende keuze. U leent zo een van te voren afgesproken bedrag met een vooraf afgesproken looptijd. De rente van een persoonlijke lening staat de hele looptijd vast, zodat u elke maand weet wat de maandlasten zullen zijn. U loopt dus niet het risico dat de rente tussentijds zal stijgen. Het is een zeer gangbare vorm van krediet die vaak wordt aangeboden.

Flexibel krediet is het goedkoopste krediet om geld te lenen

Wie meer flexibel wil zijn, kiest voor een doorlopend krediet. Bij een doorlopend krediet, hebt u te maken met een bepaalde kredietlimiet. Dat wil zeggen dat u niet meer geld kunt opnemen dan vooraf is afgesproken. Wel minder. Een doorlopend krediet is dan ook een handige kredietvorm:

  1. U hoeft bij een doorlopend krediet niet steeds opnieuw een lening af te sluiten. U krijgt een maximum toegewezen. Tot aan dit bedrag mag u geld opnemen, maar dat hoeft niet. Als u het geld niet nodig heeft, blijft u gewoon onder de limiet en neemt u waarschijnlijk helemaal geen geld op.
  2. U betaalt alleen over het geld dat u hebt opgenomen. Bij een persoonlijk krediet kan het nog wel eens gebeuren dat u voor de zekerheid een grotere lening kiest om wat ruimer in het jasje te zitten. Maar dan betaalt u ook over het hele bedrag rente. Dit nadeel bestaat bij een doorlopend krediet dus niet.
  3. Het rentekrediet is een bijzondere vorm van een doorlopend krediet. Het rentekrediet wordt bijvoorbeeld aangeboden door Santander en heeft als speciaal kenmerk dat u kunt afspreken dat u in een bepaalde periode niets aflost, maar alleen maar rente betaalt. Handig als u andere grote uitgaven te doen hebt. De maandelijkse lasten van het krediet blijven op die manier laag.

Wat is een spaarkrediet?

En dan is er nog een speciale vorm van een doorlopend krediet. Dat heet spaarkrediet. Een spaarkrediet lost u pas na 5, 10 of 15 jaar, in één keer, af en niet tussentijds. Hierdoor kunnen de maandelijkse lasten relatief laag blijven. Als garantie dat de gehele lening ook afgelost gaat worden en om kapitaal op te bouwen, betaalt u premies voor een spaarverzekering. Via deze spaarverzekering of spaarplan wordt op de vooraf afgesproken datum aan u uitbetaald. Het is dus een vorm van lenen en sparen tegelijk.

Tips bij het afsluiten van een lening

Enkele tips bij het afsluiten van een consumptief krediet zijn:

  1. Laat u desnoods door een adviseur ook goed uitleggen wat voor u de beste spaarvorm is.
  2. Vraag altijd voldoende offertes aan om goed de voordelen en nadelen van het aanbod te kunnen vergelijken.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden