Wat is een plof BV

De plof BV

Plof BV: dit fenomeen duikt meer en meer op. Dat is geen goede ontwikkeling. Financiële schade die enorm uit de hand kan lopen voor gedupeerden. En met incasso vis je achter het net. Lekker hapje voor het programma ‘Opgelicht’ maar vrolijk wordt er niemand van… Zaken doen is niet altijd een pretje!

 

Hoe werkt het?

Een plof BV opzetten is heel eenvoudig: de bonafide zaakvoerder bestelt van alles en nog wat, ontvangt de spullen… maar betaalt nooit en gaat tijdig failliet. Hij laat op deze manier een spoor van onbetaalde facturen, aanmaningen, mislukte incassopogingen, deurwaardersexploten en rechtszaken achter. Meestal is de dader van zulk een financieel drama niet eens meer op te sporen omwille van gevlucht naar het buitenland… en zijn BV (ont)ploft vanzelf.

Faillissementsfraude noemen curatoren het en ze hebben het druk met dit fenomeen. Het is aan hen om aangifte te doen bij het fraudemeldpunt van de politie. Maar met alle respect voor de blauwe garde: ze beschikt niet over de nodige mankracht en juridische kennis.

Te voorkomen?

Het kan elke leverancier overkomen. Je kunt altijd wel een uittreksel uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel opvragen als je een bestelling van een nieuwe klant ontvangt maar daar word je niet veel wijzer van. Afhankelijk van hoeveel je eraan wilt besteden, kun je een basisuittreksel of een meer gedetailleerd uittreksel uit het register vragen (kosten van ca. € 5 tot € 12 in 2011). De KvK is echter gebonden aan de privacy wetgeving… Wat KvK wel doet is lege BV’s ontbinden (in 2010 maar liefst 3.400 firma’s). Dat is al een goed begin maar uiteraard niet voldoende om fraudeurs tegen te houden.

In ons bedrijf wordt bij nieuwe klanten altijd eerst het betalingsgedrag gecheckt. Wij hebben daarvoor een (duur) abonnement bij Graydon maar controle kan ook via Dun&Bradstreet en Delos Creditinfo. Bij twijfelachtig betalingsgedrag kan je als leverancier maar beter of een voorschot vragen, of volledige betaling van het bedrag vooraf eisen (in sommige branches heel normaal), of betaling bij levering (rembours).

Nieuw initiatief

Door een samenwerking tussen het ministerie van Veiligheid en Justitie en KvK zou er in de loop van 2011 een geautomatiseerd systeem moeten komen op basis van signalen uit het handelsregister. Dit moet justitie in staat stellen het permanente toezicht op rechtspersonen effectiever te maken. Goed initiatief maar daarmee is het probleem op korte termijn zeker niet uit de wereld.

Conclusie

Het verhaal van de veldwachter en de stroper past ook bij deze materie. Fraude is van alle tijden en dat zal ook wel zo blijven. Juridisch gezien is er de eeuwige discussie betreffende de privacy: wat mag publiek te raadplegen zijn en wat niet? Verder is er samenwerking en coördinatie nodig tussen accountants, justitie, KvK, politie en curatoren. En last but not least: een gecentraliseerde, up to date database met liefst alle fraudeurs erin… een utopie?

Verder heb ik nog de website Check particulieren en bedrijven NL gevonden. Prijs: € 2,99 per check.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden