Wat wil je weten over de Staatsloterij

Inleiding

Er zijn in Nederland verschillende loterijen. De bekendste hiervan zijn de Postcodeloterij en de Staatsloterij. Het principe achter een loterij is eigenlijk heel simpel. Je koopt een lot met daarop een code bestaande uit cijfers en letters. Bij de Staatsloterij heb je in principe één keer per maand een trekking. Er zijn verschillende geldprijzen die aan een lotnummer gekoppeld worden. Wanneer jouw lot de juiste nummers heeft, dan heb je een geldprijs gewonnen. Dit kan oplopen tot enkele miljoenen! De kans is natuurlijk erg klein dat je de hoofdprijs wint, maar veel mensen dromen er wel van om de loterij te winnen. De kans bestaat tenslotte altijd! Wat wil je allemaal weten over de Staatsloterij?

Loten van de Staatsloterij

De Staatsloterij heeft verschillende loten. Een lot van de Staatsloterij wordt een Staatslot genoemd. Per maand worden ongeveer drie miljoen loten verkocht. Het lotnummer van de Staatsloterij bestaat uit twee letters en zes cijfers. Bij een trekking gaat het vooral om de eindnummers. Heb je het laatste nummer goed, dan win je vaak al een kleine prijs. Voor de hoofdprijs moet je en de letters en de cijfers goed hebben. Je kan niet zelf beslissen met welke letters en cijfers je meespeelt. Je hebt alleen de mogelijkheid om het eindcijfer te bepalen.

Je kan met verschillende soorten loten meespelen. Je kan bijvoorbeeld met een heel Staatslot meespelen, maar ook met eenvijfde lot. Met een heel Staatslot maak je kans op de volledige geldprijs, terwijl je met eenvijfde lot ook maar eenvijfde van de prijs krijgt. Daar staat tegenover dat eenvijfde Staatslot ook maar eenvijfde van een heel lot kost.

Ook kan je kiezen voor een lot met of zonder Jackpot. Bij iedere trekking zit een speciale hoofdprijs, dit wordt ook wel de Jackpot genoemd. De Jackpot is altijd minimaal 7,5 miljoen. Wanneer de Jackpot niet valt, dan wordt de prijs de maand erop verhoogd. Wanneer je een lot koopt zonder Jackpot, dan maak je geen kans op deze Jackpot. Maar er blijven nog genoeg andere prijzen over die de moeite waard zijn. Toch kiezen de meeste mensen voor een lot met Jackpot. Je betaalt hiervoor echter wel meer.

Je kan er voor kiezen om mee te doen met de Staatsloterij met één lot, maar met meer loten maak je natuurlijk meer kans op een (grote) prijs. Vaak zie je dat mensen met elkaar loten kopen. Wanneer je tien Staatsloten koopt met allemaal een verschillend eindcijfer, dan wordt dit een straatje genoemd. Je kan ook een straatje van eenvijfde Staatsloten kopen. Vind je een straatje niet genoeg? Wanneer je honderd loten koopt van de Staatsloterij, dan wordt dit een boulevard genoemd.

Overzicht van de verschillende loten en hun prijzen

Soort loten Lot exclusief jackpot Lot inclusief jackpot
Eenvijfde lot 2,60 euro 3 euro
Een heel lot 13 euro 15 euro
Straat eenvijfde loten 26 euro 30 euro
Straat hele loten 130 euro 150 euro
Boulevard eenvijfde loten 260 euro 300 euro
Boulevard hele loten 1300 euro 1500 euro

Trekking Staatsloterij

De Staatsloterij heeft veertien trekkingen per jaar. Sowieso is er iedere maand een trekking. Dit gebeurt altijd op de tiende van de maand. In principe kan je op de dag van de trekking nog je Staatsloten kopen. Verder heeft de Staatsloterij twee extra trekkingen, deze zijn op Koninginnedag en met Oud en Nieuw. Voor een Oudejaarslot betaal je meer geld dan voor een gewoon lot. Je kan dan kiezen uit een half en heel lot. Een half Staatslot kost vijftien euro, terwijl je voor een heel lot dertig euro betaalt.

Prijzen Staatsloterij

Je hebt bij de Staatsloterij een grote winkans. Van de totale inleg wordt ongeveer zeventig procent uitgekeerd als prijzengeld. Hier zitten echter ook veel kleine geldprijzen tussen. Per trekking valt op verschillende eindcijfers een prijs. Dit is bijvoorbeeld vijf of tien euro. Maar een lot kost vijftien euro, dus in principe draai je zelf verlies. De kans op een grote prijs is één op de tienduizend. Bij een grote prijs moet gedacht worden aan een bedrag boven de duizend euro. Wanneer je een straatje of een boulevard van Staatsloten koopt, dan heb je altijd gegarandeerd prijs. Je hebt tenslotte altijd meerdere eindcijfers goed!

Behalve de normale prijzen kan je ook meespelen voor de Jackpot. Deze is minimaal 7,5 miljoen. Het kan echter zijn dat de Jackpot een maand niet valt. De maand daarop zal de Jackpot nog hoger zijn. Het kan zijn dat de Jackpot een paar maanden niet valt. De Jackpot zal namelijk pas gegarandeerd vallen als hij 27,5 miljoen is. De te winnen prijzen zijn netto prijzen. Je hoeft geen kansspelbelasting over de gewonnen prijs te betalen.

Conclusie

Een loterij heeft een bijzondere uitwerking op veel mensen. Ook al is de kans erg klein dat je wint, toch dromen veel mensen ervan. Je hebt toch iedere maand kans om miljonair te worden. Eén van de bekendste loterijen is de Staatsloterij. Iedere maand hebben ze een leuke prijzenpot met een hoofdprijs en de Jackpot. Ook zijn er veel kleinere prijzen. Je hebt dus best een grote kans dat je een prijs wint, maar alleen een echte geluksvogel zal miljonair worden door mee te doen met een loterij!

 Staatsloterij.nl