Wat kost rood staan bij bank

Rood staan bij de bank is duurder dan een reguliere lening afsluiten

Sparen_bij_de_belastingdienst-IntroPlaatje.jpg

Rood staan kost rente. Bijna iedereen heeft bij zijn betaalrekening wel een bepaald krediet. Eind 2019 stonden we met zijn allen voor bijna 12 miljard euro rood en dat zal in 2020 niet veel anders zijn. Daarmee kunt u een aantal dagen rood staan en toch gewoon uw betalingen blijven doen. Rood staan is erg gemakkelijk en verleidelijk, maar ook relatief duur door een hoge debetrente. Jammer, want er zijn veel voordelige manieren om geld te lenen. Een persoonlijke lening of een doorlopend krediet zijn meestal de beste en goedkoopste oplossing om geld te lenen.

Het rekening courant krediet om rood te kunnen staan

Heel herkenbaar is dat u eind van de maand uw salaris krijgt bijgestort en dus nog een aantal dagen moet overbruggen. Dat is bij de meeste banken geen probleem. U heeft immers een bepaald krediet. De hoogte van het rekening courant krediet kan individueel hoger zijn vastgesteld, naarmate het inkomen dat op de rekening binnen komt,ook hoger is. U moet wel met de bank de hoogte van de kredietlimiet afspreken en zorgen dat u onder dit maximale bedrag blijft. Tot het bedrag van de limiet is het dan toegestaan om rood te staan.

Wat kost rood staan bij de bank in 2020?

Een kwart van de mensen staat wel eens rood bij de bank. Maar wat vele mensen niet weten is dat rood staan duur is. Banken verdienen flink aan een paar dagen rood staan. Wie een aantal banken vergelijkt, ziet dat de rente kan momenteel oplopen tot bijna 15% of meer. Maar het was in sommige maanden nog wel hoger. Kijkt u maar naar een rente overzicht in Tabel 1:

Tabel 1. Rente rood staan bij de bank tot 1000 euro in 2020 (februari 2020)

SNS Bank 14%
Regiobank 12,5%
Triodosbank 12%
Rabobank 14,9%
ASN Bank 11,3%
ABN AMRO tot 18,2%
ING 14%

Terecht wordt onderstaand in een reactie opgemerkt dat de kosten nog hoger zijn inclusief de kosten van een betaalpakket. Van de andere kant is een betaalpakket ook zonder rood staan gewoon nodig om de betalingen te kunnen doen.

Een persoonlijke lening afsluiten

Rood staan is duur, maar het kan u net een paar dagen verder helpen. Zij die langer rood staan, doen zich zelf tekort. Voor hen is namelijk een persoonlijke lening een veel betere uitkomst. Bij een persoonlijke lening leent u een vast geldbedrag tegen een vaste rente. U betaalt het krediet in een aantal vooraf overeengekomen maandelijkse bedragen terug. Een persoonlijke lening past prima bij het kopen van een consumptief goed, zoals een keuken, auto, reis, caravan. Noem maar op.

De hoogte van de rente op een persoonlijke lening

De rente op een persoonlijke lening is ook veel lager dan de rente op rood staan bij de bank. Tabel 2 geeft de rente op een persoonlijke lening begin 2020. Met opzet is de zelfde periode gekozen als hierboven bij het rood staan. In andere maanden kunnen de rentes wel wat anders zijn, maar het beeld en het grote verschil tussen de rente op rood staan en een persoonlijke lening keert steeds weer terug:

Tabel 2. Rente op een persoonlijke lening

Afab 7,7%
Santander 7,9%
Directa 7,9%

Tips bij geld lenen

Enkele tips om te lenen zijn:

  1. Als u ook spaargeld hebt, doet u er beter aan om ook dit geld voor een aankoop te gebruiken. De rente die u op een spaarrekening krijgt, is lager dan de rente die u moet betalen op een lening. Het voordeel daarentegen van lenen en sparen tegelijkertijd is, dat u meer geld achter de hand hebt voor het geval dat.
  2. Sluit bij een lening niet onnodig ook een verzekering af. Dit maakt het lenen onnodig een stuk duurder.
  3. Vraag altijd voldoende offertes aan, want de concurrentie is groot, evenals het aantal aanbieders van leningen. Door goed te vergelijken kunt u zich veel geld besparen.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden