Spaarloon valt voor iedereen vrij

Spaarloon vrijgegeven vanwege crisis

Om de huidige slechte economie een impuls te geven heeft demissionair minister De Jager van Financiën besloten het tussen 2006 en 2009 opgebouwde spaarloon vrij te geven. Dat klinkt als muziek in de oren. We kunnen het geblokkeerde spaargeld opnemen: uitgeven of op een vrije rekening verder sparen. Dat is een mooi cadeautje van de minister. Maar is dat wel zo? Zit er geen addertje onder het gras? Meer informatie hierover lees je in dit artikel.

De regeling

Met spaarloon spaar je een deel van je bruto loon belastingvrij. Met andere woorden: je zet een deel van je bruto loon tot een maximum van € 613 per jaar op een geblokkeerde spaarloonrekening. Over dit deel van je salaris wordt dan geen loonheffing ingehouden. Voorwaarde is wel dat het spaarbedrag 4 jaar lang niet opgenomen mag worden. Hierop zijn uitzonderingen. Meer uitleg hierover vind je o.a. op de volgende leerwikipagina: Wanneer mag spaarloon gedeblokkeerd worden

De vrijval

Het spaarloon dat werknemers tussen 2006 en 2009 hebben gespaard valt op 15 september vrij. Dat is het gevolg van een recent besluit van demissionair minister De Jager van Financiën. Hij is tot deze beslissing gekomen doordat een ruime meerderheid in de Tweede Kamer voorstander was van de maatregel in verband met de mogelijke positieve impuls ervan voor de kwakkelende economie. Het spaarloon dat normaliter na vier jaar pas vrijvalt, komt nu eerder ter beschikking. Hoewel de minister eerder nog kritisch tegenover het deblokkeren van spaarloontegoeden leek te staan, is hij toch overstag gegaan. Zo’n 2 miljoen werknemers in Nederland kunnen binnenkort dan ook vrij beschikken over hun spaarloon. De overheid hoopt dat een groot deel van hen het vrijgekomen geld gaat uitgeven en zo de economie stimuleert.

Opnemen of doorsparen?

Spaarders krijgen binnenkort van de uitvoerder van hun spaarloonregeling bericht over de op handen zijnde vrijval. Uit dat bericht zal blijken wat ze moeten doen om te kunnen beschikken over hun spaartegoed. Volgens het ministerie van Financiën zal de opname van het spaarloon niet verplicht zijn.

Er zijn drie keuzemogelijkheden:

  1. Je spaart door op de geblokkeerde spaarloonrekening.
  2. Je neemt het geld op en gaat het, zoals de minister wil, besteden.
  3. Je neemt het geld op en zet het op een andere, vrije, spaarrekening.

Als je het geld nodig hebt voor de aanschaf van een koelkast, vakantie, etc., dan is de keuze eenvoudig. Je neemt het geld op.

Je kunt ook blijven sparen op je geblokkeerde rekening. Met andere woorden: je doet niets. Voordeel is dat je van de vermogensvrijstelling kan profiteren in box 3. Het spaarloon telt namelijk niet mee voor de vaststelling van je vermogen. En dat is voor sommige spaarders niet onbelangrijk. Maar hierover zo dadelijk meer.

Je kunt het spaarloon opnemen en naar een vrije spaarrekening overboeken. Meestal is de rentevergoeding op de vrije spaarrekeningen hoger dan die van de spaarloonrekening. Je zou denken kassa, maar dat geldt niet voor iedereen. En dan kom ik weer terug op de eerder genoemde vermogensvrijstelling.

Heb je een gemiddeld spaarsaldo boven de vrijstelling in BOX 3 (bij partners ruim 41.000 euro), dan is het alleen zinvol het spaarloon vrij te laten vallen indien de rente van je spaarrekening meer dan 1,2% hoger is dan de rente op de geblokkeerde spaarloonrekening. Dit is namelijk het percentage wat je aan belasting verschuldigd bent over je vermogen in BOX 3. Lees voor info over BOX 3 op Wikipedia of de site van de belastingdienst.

Er zijn maar weinig spaarrekeningen die meer dan 1,2% meer rente vergoeden dan de spaarloonrekening. Heb je dus een (spaar)vermogen hoger dan de vrijstelling, dan is het veelal verstandiger het spaarloon te laten staan. Ligt je gemiddelde vermogen onder de vrijstelling, dan is het meestal verstandiger het spaarloon (via de betaalrekening) over te laten boeken naar een andere (vrije) spaarrekening.