Bankspaarhypotheek: fiscaal aftrekbaar sparen

Bankspaarhypotheek: Fiscaal gunstig sparen!

De bankspaarhypotheek is momenteel de aantrekkelijkste en meest voordelige hypotheek. U profiteert maximaal van het fiscale voordeel in de vorm van renteaftrek. Hypotheek met banksparen maakt het mogelijk om fiscaal aftrekbaar te sparen, en wint daarom sinds een jaar goed aan terrein. Niet alleen kunt u het ingelegde geld aftrekken van de belasting, ook lost u hiermee uw hypotheek af en bouwt u aanvullend pensioen op. Sparen voor aflossing hypotheekschuld, pensioenopbouw en dit is ook nog fiscaal aftrekbaar. De hypotheekrente die u betaald en de spaarrente compenseren elkaar, want ze staan gelijk aan elkaar. De bankspaarhypotheek heeft dus belangrijke voordelen, zoals de dempende werking op renteschommelingen.

Banksparen is veilig en voordelig sparen

Banksparen is veilig sparen, fiscaal aftrekbaar en pas vanaf de einddatum komt het vermogen vrij en betaald u belasting. Omdat de overheid banksparen stimuleert is het dus goedkoop en voordelig. Banksparen kan goed in plaats van de spaarhypotheek. U spaart niet middels een levensverzekering. U spaart via een geblokkeerde spaarrekening, beleggingsrekening of een combinatie van deze twee. Toch is een belangrijke opmerking, dat het eindkapitaal onzeker is. Ook is banksparen goedkoper dan sparen via kapitaalverzekering, maar niet flexibeler. Kapitaalopbouw moet nog steeds gedaan worden in box 1.

Wat is banksparen en hoe is het gerelateerd aan hypotheken?

Met banksparen fiscaal aftrekbaar sparen en zo vermogen opbouwen voor specifieke doeleinden. Je mag onder gunstige voorwaarden sparen voor vermogensopbouw, maar wat je hebt gespaard mag je alleen gebruiken om later je pensioen aan te vullen of om je hypotheek mee af te lossen aan het einde van de looptijd.

De bankspaarhypotheek, uitleg

De bankspaarhypotheek heeft een doel. Dit doel is het aflossen van de hypotheekschuld. Daarnaast bouw je door deze manier van sparen aanvullend pensioen op. De looptijd is minimaal 15 jaar. U dient een vast rentepercentage te betalen, maar deze staat gelijk aan de spaarrente. Er wordt over een langere periode geld ingelegd, waardoor u vermogen opbouwt. Tijdens die looptijd lost u de hypotheek niet af, dit gebeurt op de einddatum van het banksparen. Het spaargeld dat u inlegt is aftrekbaar van de belasting, als inkomensvoorziening. Bij andere manieren van sparen ligt het eindkapitaal vast, maar bij sparen middels de bankspaarhypotheek niet.

Spaargeld is voor aflossing hypotheek

U spaart naar een onbelast eindkapitaal, maar het gespaarde bedrag moet wel voor aflossing van de hypotheek gebruikt worden. De hoogste inleg mag niet meer dan het tienvoudige van de laagste inleg zijn. Het eindkapitaal is gegarandeerd. Doordat je de hypotheekrente betaald, maar nog geen hypotheek aflost, maak je optimaal gebruik van rente die u af kunt trekken van de rente van de inkomstenbelasting. En dat, terwijl u tegelijkertijd spaarvermogen opbouwt. De hypotheekrenteaftrek en de spaarrente compenseren elkaar, dus heeft u weinig last van rentestijgingen en hogere maandlasten door hypotheekrentestijgingen.

Bankspaarhypotheken vergelijken

Voordat u een bankspaarhypotheek neemt, is goede informatie van verschillende aanbieders belangrijk voordat u een keuze maakt. Aanbieders hebben verschillende voorwaarden en de een kan net wat gunstiger zijn dan de ander. Informeer naar de periode waarin hypotheekrente vastgezet kan worden en de hoogte van de rente die je ontvangt bij het sparen.