Hoe kan ik de spaarrente tussen banken vergelijken

Inleiding

Geld sparen op een spaarrekening wordt weer erg populair. Nu de beurs sterk daalt en fluctueert gaan mensen op zoek naar een zekere manier om hun geld te beheren (en te laten groeien). Veel mensen sparen bij hun 'eigen' bank (waar ze een betaalrekening hebben), terwijl er vaak andere banken die een veel betere spaarrente bieden. Om de hoogste spaarrente te vinden zal je de spaarrente van verschillende spaarrekeningen moeten vergelijken. Dit is vaak wel lastig omdat meer dan 50 banken een spaarrekening in verschillende spaar vormen aanbieden. Deze vormen van sparen verschillen dan ook nog eens in flexibiliteit (beperkende voorwaarden).

Wat zijn de meest bekende spaarvormen?

De meest bekende spaarvormen zijn:

  • Spaarrekening met of zonder beperkende voorwaarden
  • Internetspaarrekening
  • Spaardeposito; van deze drie vormen van sparen geeft een spaardeposito de hoogste spaarrente.

Lees verder in het artikel voor een overzicht van alle vormen van sparen.

Hoe vind ik de hoogste spaarrente?

Iedereen is inmiddels wel bekend met sites die producten vergelijken als kieskeurig.nl. Voor het vinden van de hoogste spaarrente zijn ook dergelijke sites. Hieronder een overzicht:

Let er op dat je wel spaarvormen op geboden spaarrente gaat vergelijken die dezelfde voorwaarden hebben.

Zelf je spaarrente uitrekenen

Als je een hoogste spaarrente hebt gevonden en wilt uitrekenen hoeveel geld je met die spaarrente kan verdienen, dan kan je deze spaarrente rekentool gebruiken.

Welke vormen van sparen zijn er?

Er zijn verschillende spaarrente en spaarvormen mogelijk. Iedere vorm van sparen heeft andere voorwaarden of kenmerken en daarmee ook een andere spaarrente die wordt uitgekeerd door de bank. De keuze voor een vorm van sparen wordt bepaald door de gewenste flexibiliteit (spaar voorwaarden van de bank). Denk hierbij aan vaste spaar inleg, boetes bij opname van spaargeld en vaste termijnen. In dit artikel worden de verschillende spaar vormen besproken.

Spaarrekening

(zonder of met beperkende voorwaarden)

De spaaarrekening zonder beperkende voorwaarden biedt heel veel flexibiliteit omdat je spaargeld kan storten hoe lang je wilt of opnemen wanneer je wilt. Als je geld nodig hebt dan kan je er altijd bij. Heb je geld over dan kan je altijd extra spaargeld storten. Dit alles zonder kosten of boetes. Een spaarrekening met beperkende voorwaarden biedt minder flexibiliteit omdat je bijvoorbeeld een boete moet betalen als je geld wilt opnemen, of een minimale maandelijkse storting moet doen. De rente is doorgaans hoger als er beperkende voorwaarden worden gesteld.

Internetsparen

De naam zegt het al, de internet spaarrekening is een rekening die je beheert via internet. Heel veel mensen bankieren al via internet dus de overstap naar een internet spaarrekening is snel gemaakt. De rente is veelal hoger dan op een normale spaarrekening omdat je je saldo of overboekingen via het internet bankieren doet, wat kosten scheelt (papieren afschriften).

Groene spaarrekening

Er zijn ook banken die sparen via een groene spaarrekening aanbieden. Groen, of duurzaam, wil zeggen dat de banken het geleende geld investeren in duurzame projecten. Welke projecten dat zijn kan je niet zelf bepalen, dus raadpleeg vantevoren goed in welke projecten men investeert. Op het sparen op een groene spaarrekening zit een belastingvoordeel. De Consumentenbond heeft een Duurzame Geld Gids uitgebracht met daarin groen sparen.

Kinder spaarrekening

Op deze spaarrekening kan je sparen voor zakgeld, kleedgeld of school/studiegeld. Er zitten vaak voorwaarden aan een dergelijk rekening (b.v. uitkering op 18e jaar) en de rente is niet altijd hoog (bron: Consumentenbond). Misschien kan je beter een andere spaar vorm kiezen

Klimrenterekening

Dit zijn spaarrekeningen die een hogere rente uitkeren als het geld langer op de rekening staat.

Indexsparen (met garantie)

Bij een indexspaarrekening is de spaarrente flexibel en afhankelijk van de gekoppelde beursindex. Als er koerstijgingen zijn dan profiteer je dus mee, hoewel dat wel vaak tot een plafond is. Als de koersen dalen dan ontvang je minder rente. Een verlies zal je echter nooit krijgen, dit is de garantie die men geeft.

Spaardeposito

Een spaardeposito is ideaal als je een hoge rente wilt en je geld niet direct nodig hebt. De spaardeposito is een spaarvorm met een vaste looptijd (van 1 tot 20 jaar) en een vaste rente. Je legt in een keer een bedrag vast en je weet dus wat je aan het einde zal ontvangen. Tussentijds bijstorten of opnemen is niet mogelijk, of je moet een boete betalen.

Bronnen:

  • www.consumentenbond.nl.
  • mistermoney.rtl.nl