Wat moet je doen om je dromen te realiseren

Wat wil je later worden?

Dokwerker trekt kabel aan walWe hebben die situatie allemaal wel eens meegemaakt en anders kennen we genoeg voorbeelden. De situatie dat iemand ons vraagt wat onze dromen zijn. Hoewel de vraag zelden gesteld wordt in de vorm: Wat zijn je dromen? Maar vaak wel in de vorm: Wat wil je later worden? of Wat is je droom functie? Maar als je dan vertelt wat je wilt worden, dan is er niemand die vraagt hoe je dat wilt gaan doen.

Je droom

Als we jong zijn hebben we allemaal een droomberoep. Overigens mag dat beroep niet werkloze zijn, hoewel dat voor een groep mensen wel het beroep is dat hun gegeven zal worden. Maar wat je vooral hoort is dokter, brandweerman, piloot, astronaut of wat pappa doet. Als je dat omzet in de betekenis van het gekozen beroep dan is dat genezer (dokter), beschermer (brandweerman), onderzoeker (piloot en astronaut), en als pappa bakker of groenteman is voeder. Zo zijn er natuurlijk nog veel meer droomberoepen te noemen gekoppeld aan wat we eigenlijk bedoelen te zeggen.

Maar als we dan ons droomberoep noemen is iedereen alleen maar aangenaam verrast over onze keuze. Maar er is niemand die ons vraagt hoe we de droom willen realiseren. Want een droom zal altijd een droom blijven als we het pad niet belopen, zoals onze voorouders bedacht hebben voor dat beroep. Je kunt nu eenmaal geen vliegtuig kopen, omdat je piloot wilt worden. Je zult moeten voldoen aan de regels die onze voorouders bedacht hebben om het beroep van piloot veilig te maken.

Wat moet je doen

Dus niemand stelt na de vraag:

Wat wil je later worden?

De vraag:

Hoe ga je dat doen?

Nee ons gedrag na het antwoord is er eerder eentje van:

Oh, wat leuk dat hij nu al weet wat hij later wil worden. Ga nu maar weer weg, ik was met je ouders aan het praten.

Maar wat moet je dan doen om je droom te realiseren. Voor veel beroepen is dat tegenwoordig wel duidelijk. Dan moet je de opleiding volgen en het diploma behalen om het beroep uit te mogen voeren. Voor sommige beroepen moet je zelfs nog extra handelingen uitvoeren om het uit te mogen voeren. Zo moet een advocaat zich bijvoorbeeld inschrijven bij de orde van advocaten, voordat hij zich als advocaat die ook zaken voor de rechter mag brengen kan presenteren. Voor sommige beroepen ben je bijna tien jaar of langer aan het studeren en oefenen.

Man leest groep kinderen voorMaar de opleiding volgen en het diploma halen is niet het enige wat je moet doen om een beroep uit te kunnen oefenen.

Wat dan

Stel dat je zegt dat je brandweerman wilt worden. Dan is het niet voldoende om te weten waar de brandweerkazerne is om brandweerman te kunnen worden. Je zult moeten beschikken over de gewenste fysieke conditie en gesteldheid. Zo zal iemand met een dwarslaesie nooit brandweerman op een spuitwagen kunnen worden. Hoewel hij bijvoorbeeld wel administratief medewerker kan worden op de brandweerkazerne.

Je bent er nog lang niet als je weet wat je lichamelijk moet kunnen. De brandweer verwacht ook een bepaalde geestelijke gesteldheid. Zo moet je als brandweerman natuurlijk niet bang zijn voor water en vuur. Je moet ook bevelen kunnen aannemen en uitvoeren. Verder moet je het belangrijk vinden om je collega's te helpen, je moet willen samenwerken en niet snel willen opgeven, je moet een doorzetter zijn. Toch ben je er dan nog steeds niet als je dit allemaal bent.

Wat nog meer

Om brandweerman te worden zul je bereid moeten zijn om te blijven leren. Want de wereld bedenkt voortdurend nieuwe producten die op hun eigen manier branden. Waarna je als brandweerman moet leren hoe je die nieuwe soort branden kunt blussen. Waardoor je ook voortdurend moet oefenen met brandweerman zijn, zodat je op het moment van de brand zelf heel snel kunt zien wat voor soort brand of vuur het is en je op de juiste manier met de juiste blustechniek kunt reageren. Zodat je een oliebrand niet probeert te blussen met water en een uitslaande brand niet met een brandblusser te lijf gaat.

Maar dan ben je nog steeds geen brandweerman, als je dit allemaal weet en bent. Je moet ook nog de brandweer overtuigen van het feit dat je het allemaal weet en bent. Je zult zowel in woord als gedrag moeten laten zien dat je brandweerman wilt zijn. Waarna de brandweer beslist of je brandweerman kunt en mag zijn, maar dan moeten ze natuurlijk wel een vacature hebben. Want je kunt natuurlijk wel brandweerman willen zijn, maar als de brandweer al genoeg mannen heeft dan zullen ze niet omdat jij de droom hebt om brandweerman te worden een vacature voor je maken. Dat betekent misschien wel dat je moet verhuizen naar een andere stad om brandweerman te kunnen zijn. Je zult dus bereid moeten zijn om je droom belangrijker te maken dan je huidige leven.

Dromen realiseren

Er komt dus nog heel wat kijken bij het realiseren van dromen. Het is niet voldoende om een droom te hebben, je moet ook bereid zijn om de droom te realiseren. Maar dan moet je wel weten wat nodig is om je droom te realiseren. Dat is natuurlijk makkelijker als iemand anders jouw droom ooit al eens heeft gerealiseerd, waardoor duidelijk is wat je allemaal moet doen om je droom te realiseren. Het wordt natuurlijk nog makkelijker als de droom die je hebt al zo vaak is gedroomd door mensen voor je, dat er een opleiding voor bestaat en alles rond die droom al georganiseerd is. Dan is eigenlijk nog het enige dat je hoeft te doen bewijzen dat je geschikt bent om de droom uit te voeren.

Maar wat nu als je droom nog nooit door iemand anders is gerealiseerd, wat doe je dan. Hoe kun je dan je droom realiseren? Dan is eigenlijk het enige dat je nodig hebt een sterke overtuiging dat het kan wat je wilt. Want je zult gewoon gaande weg de reis naar je droom moeten vaststellen wat nodig is om je droom te realiseren. Je zult bereid moeten zijn om te proberen en vol te houden en iedere keer dat iets mislukt de mislukking te erkennen en verder te gaan. Of zoals Thomas Edison de uitvinder van de gloeilamp antwoordde op de opmerking van een journalist die hem vroeg wat hij vond van het feit dat hij na duizend mislukkingen nog geen werkende gloeilamp had:

Ik heb geen duizend mislukkingen gehad, ik heb duizend manieren gevonden waarop je geen gloeilamp kunt maken.

Dus eigenlijk is het belangrijkste aan je dromen realiseren het volhouden wat er ook gebeurd.

Conclusie

Metalen zonnen tegen blauwe luchtMensen krijgen al vroeg in hun jeugd de vraag wat ze later willen worden. De echter vraag achter wat je wilt worden is natuurlijk: Wat zijn je dromen? Als je vervolgens hoort wat mensen op die vraag naar hun droom antwoorden, die zie je dat ze genezer, beschermer, helper, ontdekker, voerder, bouwer of opvoeder willen worden. Helaas vragen de vragenstellers nooit door als ze eenmaal weten wat de droom is. Ze willen nooit weten hoe je die droom wilt realiseren. Terwijl het daar eigenlijk wel omgaat. Het gaat tenslotte niet om de droom die iemand heeft, maar om de realisatie van die droom.

Voor de meeste dromen die mensen hebben is het wel duidelijk hoe ze gerealiseerd moeten worden. Je moet eerst de opleiding volgen, dan moet je solliciteren op een vacature, dan moet je aangenomen worden en vervolgens moet je in de praktijk bewijzen dat je het ook werkelijk bent geworden wat je droomde. Er ontstaat pas een probleem als je de eerste bent die een droom heeft. Zou Nikola Tesla, de uitvinder van de wisselstroom, toen hij kind was gedroomd hebben dat hij uitvinder (bouwer) wilde worden. Of zou Thomas Edison toen hij kind was gedroomd hebben dat hij de uitvinder van de gloeilamp wilde worden. Maar wat Tesla en Edison duidelijk maken is dat je als eerste met een droom vooral bereid moet zijn om vol te houden en door te gaan. Je moet gewoon blijven zoeken tot je de weg gevonden hebt naar je droom, ook al struikel je bij iedere stap en stoot je duizend keer je knie als je valt.

Om je droom te realiseren is het dus een kwestie van volhouden en doorgaan tegen alle verdrukking en negatieve reacties in. Je moet dus bereid zijn om in jezelf en je droom te geloven.

Afbeeldingen