Thuisstudie uitgelegd

Inleiding

De naam thuisstudie zegt het eigenlijk al. Bij een thuisstudie volg je je studie thuis. Je gaat niet naar een school of universiteit toe. Je volgt een thuisstudie in je eigen tijd. Je krijgt je huiswerk opgestuurd. Dit gebeurt meestal per post of per email. Wanneer je dit gemaakt hebt, stuur je het weer op. Je huiswerk wordt nagekeken door je begeleider. Je hebt met deze begeleider geen persoonlijk contact. Het meeste contact verloopt via de computer. Vier keer per jaar heb je de mogelijkheid om examens te maken. Dit is het enige wat je niet thuis kan doen. Door middel van deze examens wordt getoetst of je de stof begrijpt en beheerst. Is dit het geval dan krijg je er een voldoende voor en kan je verder gaan met het volgende onderdeel. Wat wil je allemaal weten over het volgen van een thuisstudie?

Voor wie is een thuisstudie geschikt?

Over het algemeen zijn het vooral volwassenen die een thuisstudie volgen. Sommige volgen een cursus als hobby. Anderen hebben een studie nodig voor hun werk. De meeste jongeren gaan liever naar school toe, zeker wanneer ze nog thuis wonen.

Welke niveaus zijn er als je een thuisstudie wilt volgen

Er zijn verschillende niveaus waarop je een thuisstudie kan volgen. Je kunt een cursus volgen, bijvoorbeeld fotografie of een taal. Voor deze cursus krijg je meestal geen diploma, maar een certificaat. Deze cursussen hebben meestal een korte tijdsduur, van maximaal een jaar. Je hebt geen andere diploma's of vooropleiding nodig om een cursus te volgen.

Er zijn ook een aantal beroepsgerichte thuisstudies. Denk hierbij bijvoorbeeld aan secretaresse of receptioniste. Je kunt uit verschillende niveaus kiezen. Je kunt kiezen voor de basisbeginselen. Kies je hiervoor, dan heb je over het algemeen alleen een diploma van de middelbare school nodig. Zo'n beroepsgerichte thuisstudie duurt over het algemeen maximaal een jaar. Je krijgt wanneer je de thuisstudie met succes hebt afgerond een certificaat.

Wil je wel een diploma voor je thuisstudie dan kun je de thuisstudie vergelijken met een normale studie. Je kunt kiezen voor een studie op MBO, HBO of universitair niveau. Deze studies duren over het algemeen een aantal jaar, rond de drie á vier jaar gemiddeld. Vaak moet je met deze thuisstudies ook stages lopen om te laten zien of je de stof in de praktijk beheerst. Wanneer je al een baan hebt in de sector waarvoor je studeert kun je meestal wel vrijstelling krijgen of je werk als stage adres gebruiken.

Een thuisstudie op HBO en universitair niveau kun je niet zomaar doen. Je hebt minimaal havo of vwo nodig. Wanneer je je thuisstudie met succes hebt afgerond krijg je je diploma.

Voordelen van een thuisstudie

Een thuisstudie heeft een aantal voordelen.

  1. Je kunt zelf je tijd indelen. Je bepaalt zelf wanneer je studeert. Wanneer je bijvoorbeeld kinderen hebt is dit ideaal omdat je dan niet weg hoeft. Verder heb je nooit last van reistijden. Ook kan je het combineren met je werk.
  2. Een thuisstudie is vaak goedkoper dan een studie op school. Je betaalt puur voor je stof en je examens. Wanneer je op school zit betaal je ook college geld.

Nadelen van een thuisstudie

Er zitten ook een aantal nadelen aan thuisstuderen

  1. Je moet veel discipline hebben. Op school word je verplicht om te studeren en huiswerk te maken. Bij een thuisstudie moet je het allemaal zelf doen. Je moet gemotiveerd zijn om thuis te gaan studeren en niet denken van het komt wel. Het beste kun je voor jezelf vaste tijden inplannen waarop je aan je studie werkt.
  2. Geen tot weinig contact met leraar en klasgenoten. Veel mensen gaan naar school of volgen een cursus, ook voor de gezelligheid. Bij een thuisstudie mis je dit. Ook wanneer je iets niet snapt, kan het een probleem zijn. Normaal gesproken zou je overleggen met je leraar of medestudenten. Nou ben je afhankelijk van jezelf of van je computer. Sommige aanbieders van thuisstudies bieden wel de mogelijkheid om via email of een forum contact te hebben met mede studenten.

Aanmelden voor een thuisstudie

Lijkt het je wel wat om een thuisstudie te volgen en wil je bijvoorbeeld meer informatie of je aanmelden, kijk dan eens op de volgende sites:

NHA thuisstudies

LOI

NTI studie

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden