Succes is een werkwoord

(1) Verantwoordelijkheid

Succes is een werkwoord

Succes komt niet zomaar aanwaaien. Om dat te bereiken, moet je eraan werken. Simpel. Maar waar begin je. Dat gedeelte is niet zo simpel als dat het lijkt.

Succes kun je overal in bereiken. Of je nu opzoek bent naar meer geld, een betere baan, een mooier lichaam, een leuke relatie. Het kan allemaal. Geloof in je succes. Doe alsof je onmogelijk kunt falen. Begin eraan en maak het af. Begin niet volgende week of volgende maand. Nee! Begin nu!

Express yourself .. Don’t repress yourself ..

Jij bent verantwoordelijk!

Niets in het leven word je op een presenteerblaadje gegeven. Om succes te kunnen bereiken, moet je weten dat daar ook hard voor gewerkt moet worden. Jij bent verantwoordelijk voor het leven die je nu leidt. Verantwoordelijk voor alle acties in het verleden, heden en de toekomst. Ook jij bent verantwoordelijk voor het feit, hoe jij je leven vorm geeft in de toekomst. Jij bent verantwoordelijk voor de prestaties die je levert. Verantwoordelijk voor je gezondheid, je lichamelijke conditie, de dingen die je voelt, denkt en uitspreekt. In het kort. Voor alles waar het in jou leven om draait.

Wil jij succesvol worden dan zul je moeten beginnen door al je smoezen overboord te gooien en stoppen met klagen tegen de verkeerde mensen. Stoppen met die slachtoffer verhalen. Je hele lijst opnoemen met redenen waarom je het nog niet hebt gedaan. Stoppen met het schuld afschuiven op een ander. Of redenen opnoemen, waarom je het niet zou kunnen. Het werkt niet op deze manier. De enige die je op dat moment voor liegt, ben jij zelf. Een ander maakt het niet uit of je daar staat, een stapje lager of hoger. Jij bent diegene die blijft staan op dat punt waar je staat als je dit niet veranderd.

Jij kunt dat bereiken, wat je wilt bereiken. Op het moment dat je denkt dat het niet werkt, zal het ook nooit werken. Het heeft te maken met de juiste en vooral een positieve instelling. Met die kracht, zul je de hele wereld aan kunnen en brokkel je de muur om je heen met gemak af.

Jij bent verantwoordelijk. Jij geeft het leven vorm en niemand anders!

Verleden is verleden

Verleden is verleden. Makkelijk gezegd denk je nu. Je gedachten gaan nu verder. Mij is dit en dat overkomen, hoe kan ik dat nu afsluiten. Er zij allerlei mogelijkheden in Nederland om een bepaald proces in te gaan, die je helpen om, om te kunnen gaan met jouw verleden. Je hoeft het niet te vergeten, maar een plaats geven. Dit is het beste wat je voor jezelf kunt doen.

Het verleden kan een heel hoop positieve ervaringen hebben, maar ook een hoop nare ervaringen. Maar zolang jij het als een blok aan je been mee sleept, zal dit je alles heel moeilijk maken om snel en de juiste resultaten te bereiken. Je kunt er niets meer aan veranderen. Daarom heet het ook verleden. Er dag in dag uit aan denken, je gedachten erover laten razen heeft geen zin.

Wat kun jij daaraan veranderen? Niets. Is het een ervaring waar ook uit kunt leren? De kans is groot. Is het een ervaring, hoe negatief ook waar je een positieve kant uit kunt halen? Bekijk de mogelijkheden. Kun je er niets mee. Laat het volledig los. Zijn er positieve kanten, of kun je ervan leren. Neem die punten mee in je leven.

Het enige wat nu nog belangrijk is. Is dat je er zelf voor kiest er eens en voor altijd een dikke punt achter je verleden zet, en je toekomst verwelkomt met een positieve instelling.

Gebeurtenis + reactie = uitkomst

Gaat iets niet zoals je zelf in gedachten had. Stel jezelf dan enkele vragen. Wat heb ik gedaan, waardoor dit zo is ontstaan. Wat had ik wel of niet kunnen doen op dat moment. Kan ik er nog iets aan veranderen? Zo ja. Wat kun je veranderen. Iedere uitkomst is het gevolg van een actie uit het verleden. Je kunt op dat moment gewoon lekker iedereen de schuld geven van wat er gebeurd is. Maar je kunt ook anders reageren, zodat je wel het juiste resultaat bereikt.

Gebeurtenis Je kreeg een telefoontje van de school dat je zoon spijbelt

Reactie Je geeft hem een waarschuwing. Ach, het zal nog wel meevallen.

Uitkomst Jou zoon behaalt zijn diploma’s niet en word steeds onhandelbaarder


Gebeurtenis Je kreeg een telefoontje van de school dat je zoon spijbelt

Reactie Je zegt hem, dat je elke week naar school zal bellen om te controleren of hij wel in de lessen aanwezig was.

Uitkomst Jou zoon behaalt zijn diploma en heeft meer kans op een goede baan

Nogmaals: ‘Iedere uitkomst is het gevolg van een actie uit het verleden’. Wanneer de uitkomst je niet aanstaat. Verander!

Verandering!

Veranderen is een grote stap. Dat doe je niet zomaar. Maar toch is dit soms nodig om de juiste doelen te behalen, of het meeste succes uit je leven te halen. Het kan van alles zijn. Verandering in je gedrag, de mensen met wie je omgaat, die ongezonde levensstijl, meer tijd maken voor je gezin. Stoppen met die verslaving. Voor verandering is een stukje lef voor nodig.

Wat ons vaak tegenhoud om te veranderen is angst. Angst om de zekerheid op te geven wat je hebt. Angst, dat je er helemaal alleen voor zal staan. Een stukje angst uit het verleden, dat je weer hetzelfde zal overkomen. Angst om in die vliegtuig te stappen. Angst om je mening te geven, omdat een ander dan nog wel eens anders over jou zou kunnen denken. Angst om eens een ander kapsel of kleurtje in je haar te nemen. Overbodige angsten, die als een blok aan je been zijn.

Om succes te behalen is het belangrijk, dat je datgene recht in de ogen kijkt, waar jij bang voor bent. Succesvolle mensen kijken de feiten recht in het gezicht. Zij doen dat wat ongemakkelijk is om het juiste resultaat te behalen. Nemen verantwoordelijkheid voor alles wat in hun leven gebeurt. Dit begint bij de kleine dingen in het leven.

Wil jij dus een paar kilootjes minder wegen. Onderneem stappen. Ga naar de sportschool, ga zwemmen, lekker dansen. Tegenwoordig hebben we Zumba. Een sport wat puur uit dans bestaat. Doe wat je leuk vind. Pas je voedingspatroon aan en eet gezond. Zorg goed voor je huid, zodat je striemen zo veel mogelijk voorkomt. Maar onderneem iets. Nu ben je ontevreden als je in de spiegel kijkt. Kijk hoe snel dat veranderd, wanneer jij daar iets aan doet.

Heb je vrienden waar je van baalt wanneer ze weer voor de deur staan. Van die mensen die gewoon echt niets toe te voegen hebben in je leven, of je zelfs op een verkeerd spoor brengen. Breek deze contacten want ze zullen alleen maar energie kosten en dus een vermoeiende werking hebben. Open die deur en zeg hoe je erover denkt en je bent ze definitief kwijt. Jij bent ze kwijt en hebt meer energie voor andere dingen. Door je mening te geven, te zeggen wat je erbij voelt, is het voor jezelf ook een bevrijding, heb je er vrede mee en hoef je er niet meer over na te denken. De ander kan niets anders dan voelen wat die over zich heen krijgt. Jij bent er klaar mee. En misschien heb je diegene ook wel iets meegegeven om iets aan dat probleem te doen.

Heb je een relatie waar je je niet goed in voelt. En daarom die persoon liever kwijt dan rijk bent. Zeg wat je voelt. Zeg wat je anders wil zien. Verandert er niets. Hak de knoop door en ga verder. Ook dit vreet energie en zelf ben je ongelukkig. Niemand verdiend het ongelukkig te zijn en zeker niet door een ander. Alleen jij kunt dit veranderen.

Zat van je baan? Ga solliciteren bij een ander bedrijf en verander dit.

Wil jij meer tijd doorbrengen met je gezin, maar ontrekt je baan je alle energie? Kijk wat je kunt veranderen. Misschien een uurtje eerder je bed in, zodat je morgen weer meer energie hebt? Krijg je wel genoeg vitamines en mineralen binnen. Is er iets wat je uit je slaap houd? Je kunt eens in de 2 a 3 weken eerder of een hele dag vrij nemen om iets te ondernemen met het gezin. Eet je voor de tv met je bord op je schoot. Verander dit door aan de hoge tafel te gaan zitten en de dag door te spreken. Hiermee is er oprechte interesse voor elkaar, omdat er niets is wat kan afleiden. Vind je het te stil aan tafel. Je kunt altijd de radio nog zacht op de achtergrond aanzetten. Beeld lijdt nu eenmaal af. Bekijk wat je kunt veranderen aan de huidige situatie om de juiste uitkomst te creëren.

Verandering begint bij jezelf! Jij bent diegene die iets kan veranderen en niemand anders! Kijk naar de resultaten. Bereik je dat wat je wilt? Kan er iets anders? Vraag feedback. Als er iets is wat niet tegen je liegt, dan zijn het de resultaten, die jij nu geboekt hebt en/of zal boeken.

Dingen gebeuren niet zomaar

Nee, dingen gebeuren zeker niet zomaar. Voordat iets gebeurd heb je waarschijnlijk al een tal van tekens van te voren gehad, wat ervoor kon zorgen dat het niet zou gebeuren. Hierbij hebben we het over intuïtie, die onderbuikgevoel, opmerkingen in het verleden van verschillende personen. Je herkent het vast wel.

En achteraf denk je .. o ja .. die persoon zei dat al tegen mij. Of je zegt, ik had er al een slecht gevoel over. Luister altijd naar dat gevoel, die opmerking en relativeer het. Vraag er desnoods naar. Maar negeer never nooit deze signalen, want dan kom je waarschijnlijk bedrogen uit.

Wat is jou taak?

Soms vraag je je vast weleens af. Waarom ben ik in hemelsnaam op deze wereld gekomen. Wat is mijn doel hier. Welke taken moet ik verrichten om daar te komen, wherever ik ook wezen moet. Ik geloof erin dat iedereen op deze aarde is met een reden. Iedereen een taak heeft die deze te voltooien heeft in zijn leven.

Bedenk altijd, dat wanneer iemand succes heeft in het leven dit komt doordat deze exact wisten wat ze op deze aarde doen. Besef daarom en vraag je af.

Wat wil je in je leven. Wat wil je bereiken. Hoe wil jij je leven zien over 5 jaar en wat moet je doen om dat te bereiken. Vraag je af waar je goed in bent. Of dat je eventueel een studie of cursus zou moeten volgen. Bedenk, kunnen je inkomen het waar maken om je droom uit te laten komen? Zo niet, bekijk dan wat je kunt doen. Moet je een andere baan nemen? Met wat voor baan verhoog je je inkomen. Wil je meer tijd met je gezin? Vul je vrije dagen anders in.

Stel je doel en onderneem de stappen om dit te bereiken. Zie onder ogen wat moeilijk is. Ga aan waar je bang voor bent. Neem verantwoordelijkheid voor je acties. Breng verandering aan indien nodig en vooral: ‘Ken jezelf’.

Ken jezelf

Jezelf kennen is wel het meest essentiële van alles. Want als je weet wie je bent, hoe je in het leven staat kun je bepalen of je dat wel zo wil. Kun je daarvoor gaan wat jou hart je in geeft. Streven naar je verlangens. Want je bent het aan jezelf verplicht. Streven naar jouw dromen en niet naar die van een ander.

Om aan de toekomst te werken zul je dingen uit je verleden moeten afhandelen. Die kleine dingetjes die allemaal stukjes ruimte in je gedachten in beslag nemen. Het kan gaan om die volle zolder waarvan die spullen echt eens gesorteerd moeten worden. Onafgemaakte projectjes. Een verslag wat nog maar half af is. Die broek die nog genaaid moet worden. Die schoenen die eens ingesmeerd moeten worden met schoenpoets. Het zilveren servies waarvan het tijd wordt dat deze een goede behandeling krijgen met zilverpoets. Die meubeltjes die nog een keer ingevet moeten worden, die ene deur die nog eens geschilderd moet worden.

Het zijn allemaal van die dingen, die je niet zomaar even tussendoor doet. Maar ondertussen wel ruimte in beslag nemen, waardoor je ook andere dingen die belangrijker zijn vergeet. Of het word zoveel dat je gewoon gestrest en gespannen de dag door gaat.

Voordat je dan ook begint aan je toekomst te werken, zorg dat je van al deze dingen zo snel mogelijk verlost bent. Planning en orde zijn het begin van succes.

Begin Nu!

Hieronder 2 stappen om alvast een begin te maken van uw succes!

Stap 1. Takenlijst

Maak een lijst met alle dingetjes die je nog moet doen. Plan deze dag in je agenda, zodat je een hou vast hebt. Als je dit vastlegt, werkt je onderbewuste zich er automatisch naar toe. Op het moment dat je het niet gedaan hebt is de kans groot, dat je niet tevreden over je dag bent of je prestaties en je niet goed voelt. Plan dit daarom zorgvuldig.

Tip:

Hang een takenlijstje aan de binnenkant van je keukenkastje. Elke keer als je iets te binnen schiet dan noteer je dat op je lijstje. Planning is het halve werk. Plan daarom je dag een avond van te voren. Pak je takenlijstje erbij en kijk wat je kunt doen om je hoofd vrij te maken van al die vervelende klusjes. Wanneer je taak gedaan is zet je er een dikke streep door.

Voorbeeld takenlijst:

Taak

 • Zolder opruimen. Oude spullen gaan weg.
 • Papieren uitzoeken en in mappen verwerken
 • Schoenen oppoetsen
 • Oude bestanden van mijn computer verwijderen
 • Gordijnen uitwassen
 • Frontline voor de kat
 • Foto’s laten ontwikkelen
 • Boeken naar de bibliotheek brengen
 • Ketting laten maken
 • Leren jas behandelen met ledervet

Stap 2. Ken jezelf

Jezelf kennen is het meest essentiële om succes te boeken in het leven. Begin daarom voor jezelf te kijken van hoe en wat. Beantwoord de volgende vragen voor jezelf en bekijk de resultaten.

Persoonlijk:

 • Noem minimaal tien eigenschappen die je goed vind aan jezelf.
 • Waar zouden deze eigenschappen goed van pas komen in je vriendschap?
 • Waar zouden deze eigenschappen goed van pas komen in je beroep?
 • Noem minimaal drie eigenschappen die je niet zo tof vind aan jezelf.
 • Wat wil je veranderen?

Angsten:

 • Noem minimaal 3 dingen waar je bang voor bent.
 • Wat kun je doen om deze angst(en) recht in het gezicht te kijken?
 • Welke gedachten gaan er op dat moment door je heen?
 • Vervang de negatieve gedachte voor een positieve uitspraak
 • Wat kun je doen om deze angst(en) te overwinnen?

Overwin je angst(en) door nu de stap te nemen en het gewoon te doen!

Relatie:

 • Voel je je goed in je relatie?
 • Wat geeft jou dat voor gevoel?
 • Zou je wat willen veranderen?
 • Wat kun je doen, om het te veranderen?

Beroep:

 • Ben je gelukkig over je beroep?
 • Wat geeft jou dat gevoel?
 • Wat wil je anders zien?
 • Wat kun je doen om het te veranderen?