Hoe krijg je goede referenties voor je sollicitatie

Waarom een referentie

Wanneer een werknemer gaat solliciteren op een vacature kan er soms gevraagd worden naar referenties door de potentiële werkgever.

Wanneer een werkgever vraagt naar een referentie, dan houdt dat in dat de werkgever graag de volgende waardevolle informatie wil weten:

 1. Het functioneren van de werknemer in vorige functies
 2. Met wat voor een persoon de werkgever te maken gaat krijgen
 3. Sterke- en zwakke punten van de werknemer

De werkgever mag niet zonder toestemming van de werknemer persoonlijk informatie opvragen.

 

Het opgeven van een referentie

Het is ongebruikelijk om zomaar persoon als referentie te gebruiken. Mocht iemand bellen om dingen over een toekomstige werknemer te vragen is het verstandig om dit met die persoon te overleggen en vragen naar zijn of haar goedkeuring. Dan kan deze persoon niet voor een verrassing komen te staan. Bij het zoeken naar referentiepersoon is het belangrijk dat deze persoon ‘dicht’ bij de werknemer staat.

 

De volgende voorbeeld punten kunnen dan gevraagd worden:

 

Heeft de werknemer…

 1.       … een positieve indruk achtergelaten?
 1.       … een leiding gevende rol?
 1.       … zijn functie goed volbracht?
 1.       … goed en hard gewerkt?

Deze referentiepersoon kunnen verschillende ‘relaties’ hebben tot de werknemer, zoals bijvoorbeeld een oud-docent, collega-vrijwilliger, oud-collega of werkgever enzovoorts. Dit kan dus een brede groep zijn, het is dan ook belangrijk om hier goed over na te denken zodat dit een steun in de rug kan zijn bij sollicitaties.

 

Het melden van referenties

Vaak is het zo dat werkgevers in het beginstadium van een sollicitatie nog geen referenties gaan opvragen van werknemers. Het is dan ook overbodig om dit vooral al in je CV te vermelden. Wel is het mogelijk om in de CV te vermelden dat referenties opvraagbaar zijn. Een werkgever zal vaker in een verder sollicitatieproces naar referenties vragen, aan kandidaten waarnaar de interesse uitgaat. Ze zullen dit altijd wel moeten melden bij de kandidaat aangezien hij of zij hiervoor toestemming moet geven.

Tegenwoordig is het mogelijk op het CV op diverse sites te kunnen plaatsen. Het is dan niet verstandig om daarin referenties te vermelden, aangezien men niet weet wat er mee gebeurt.

 

Voorbeeld melding van referentie

Vermeld in de CV een nieuw kopje ‘Referenties’ en vermeld daar de volgende informatie:

 1. Naam bedrijf
 2. Naam referentiepersoon
 3. Functie referentiepersoon
 4. Email adres
 5. Telefoonnummer

Het is natuurlijk van belang dat de gegevens correct en actueel zijn. Dat geldt uiteraard voor de gehele CV. Het is mogelijk om een soort garantie af te geven dat de CV op waarheid is gebaseerd. Dit kan men laten uitvoeren door speciale bedrijven die de CV gaan controleren.