Wat is een elevator pitch

Inleiding

Een elevator pitch helpt je om ogenschijnlijk spontaan een goed voorbereid kort verhaal over je bedrijf of bedrijfsactiviteiten te vertellen. Daarnaast vertel je wat je doet en voor wie, afgestemd op de persoon tegenover jou. Het beschrijft hoe je jouw waarde, voordeel en kwaliteit aan je klanten levert. Of gewoonweg alleen maar over je eigen kwaliteiten. Stel het je voor als het gesprek wat je voert in een lift, die anderhalve minuut onderweg is, zo kort kan je pitch zijn.

Waarom

Iedere situatie is anders. Toch moet je de elevator pitch altijd paraat hebben. Dat lijkt tegenstrijdig, maar is het niet. Je bent voorbereid op uiteenlopende situaties als je de presentatie in verschillende modules opdeelt. Afhankelijk van de situatie gebruik je die stukjes die je nodig hebt.

Hoe

Om de modules op te bouwen bedenk je een paar goede zinnen bij alle onderwerpen die in je elevator pitch van belang kunnen zijn. Ook verzamel je verschillende openingszinnen en manieren om af te sluiten. Onderwerpen die je in ieder geval moet voorbereiden zijn:

studie en opleiding
werkervaring
speciale vaardigheden
geslaagde projecten
je manier van werken
specialist of generalist
wat voor jou belangrijk is
jouw unieke kenmerken

De beste ‘Elevator Pitch’:

  • heeft een prikkelende opening
  • duurt maximaal 40 seconden (circa 100 woorden)
  • wordt met passie gebracht
  • eindigt met een vraag of nodigt de ander uit (door nieuwsgierigheid) een gesprek met je te beginnen

Wat bereik je ermee

Je kent het wel, je raakt plotseling met iemand aan de praat en die vraagt je spontaan wat je doet. Ehh..en dan volgt er meestal een zinnetje waarin je je werkzaamheden, hobby’s of ander soort zingeving teniet doet en het verkleint. Door van te voren dit eens voor jezelf te bedenk, maak je het verschil. Want de eerste kennismaking kan al doorslag gevend zijn, voor verdere gesprekken en andere zaken. Hoe mooi is het dat als je op zoek bent naar een sponsor, een nieuwe baan, dat je ogenschijnlijk makkelijk en gestructureerd je verhaal kunt vertellen.