Hoe kom je tot de perfecte Elevator Pitch

De one minute elevator pitch

Bij het presenteren en verkopen gaat het vooral om je presentatie: je pitch.

In een Elevator Pitch leg je uit wat je doet en waarvoor potentiële klanten jou kunnen benaderen. De elevator pitch is een speciale manier van presenteren waarin jij jou idee verkoop aan de andere partij. Deze partij kan een investeerder zijn maar ook een potentiële klant.

Het doel van de Elevator Pitch is om ze geïnteresseerd te krijgen in jou bedrijf en/of en jou ideeën en uiteindelijk hun visitekaartje te bemachtigen of een referentie achter te laten.

Tips voor de perfecte Elevator Pitch

Hier wat tips om je pitch nog beter te maken als die nog niet perfect was

  1. Wees duidelijk: Een elevator pitch is helder en concreet, de pitch bestaat uit een goed ingestudeerde omschrijving van je bedrijf en hij moet voldoen aan en kunnen worden gegeven in de tijd die je krijgt in een lift om van verdieping naar de bestemming te komen. Met andere woorden, hij mag dus niet langer dan 60 seconden zijn. Als je hem zou uitschrijven zou dit 150 tot max 225 woorden zijn. Bovendien verklaart dit de benaming Elevator Pitch.
  1. Het moet een probleem oplossen: Kijk uit dat je niet een probleem zoekt of ermee maakt! Leg uit hoe jouw unieke oplossing een must have is. Als je geen probleem oplost met je pitch of er geen vraag naar jou product of dienst is, dan heb je een probleem en hoogstwaarschijnlijk ook geen verkoop.
  1. Vertel je publiek wat ze willen horen: Beschrijf jou product of dienst en de voordelen, wees daarmee erg concreet en to the point. Afhankelijk van je publiek zal je vooraf moeten denken aan: - definieer je markt en schat in hoe groot deze is - leg uit hoe ze geld ermee kunnen verdienen - vertel hoe het bedrijf in elkaar zit, wie erachter zit - geef een beeld van de concurrentie en wat jou voordeel ten opzichte van hen is!
  1. Praat duidelijk ABN: praat in begrijpelijke taal, gebruik geen abstracties. Probeer het duidelijk te maken voor iedereen, zelfs de gewone man. Ook als je product erg complex is, gebruik dan geen technische taal of moeilijke termen.
  1. Trek de aandacht van je publiek: bedenk iets herkenbaars of gebruik iets pakkends waar mensen een beeld bij kunnen maken. Of maak een vergelijking tussen jou en een bekend bedrijf of product. Bijvoorbeeld: een amazon voor kunstenaars, dit heeft als effect dat men begrijpt dat je een portal website voor kunstenaars bedoelt.
  1. Vraag Qualifier Questions: om zeker te zijn dat je met de juiste persoon praat. Bereid je hier op voor.
  1. Maak je pitch op maat voor je publiek en pas je aan: Voor investeerders zal je je moeten richten op jou team en hoe je er geld van maakt. Voor klanten zal je je moeten focussen op hoe je hun probleem kan oplossen. Potentiële partners willen graag weten wat je wil, waarom dat belangrijk is en hoe dat tot succes zal leiden.
  1. Toon je passie: Een goede pitch maakt je enthousiast, laat jou kracht zien en jou drive om door te gaan!
  1. Eindig je verhaal met de vraag om er iets mee te doen, maar pas op: elk publiek heeft een andere kijk/visie op de zaak. Het beste is vaak om vrienden en bekenden te vragen of ze iemand kennen die geïnteresseerd is of dat ze iemand kennen die iets vergelijkbaars doet of iemand kennen die investeerders kent.

10. Wees consistent met je verhaal: Wees er zeker van dat jou medewerkers of sleutelfiguren precies hetzelfde verhaal vertellen, niets is zo verwarrend als een niet consistent verhaal!

11. Kies een onderwerp dat past bij jouw publiek: Bij dertigers met jonge kinderen kan je iets vertellen over pensioen en een http://lijfrente.wazzup.nl/2010/08/25/mijn-eerste-blog-post-over-mijn-pensioen/@@lijfrenteverzekering. Bij mensen die reeds met pensioen zijn kan je beter iets vertellen over de ideale http://golfvakanties.blog.com/2010/07/30/goed-golfhotel-kiezen-voor-geslaagde-golfreis/@@golfvakantie. Veel succes met je elevator pitch!