Vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika

Waarom Zuid-Afrika?

Ben jij op zoek naar vrijwilligerswerk in Afrika? Dan zijn er volop mogelijkheden voor jou in Zuid-Afrika. Zuid-Afrika is een ontwikkelingsland met grote contrasten, het is welvarend maar kent ook veel armoede. De kleurrijke Zuid-Afrikaanse bevolking, adembenemende landschappen en ongekende wildlife zijn het prachtige decor waarin jij als vrijwilliger de kans krijgt iets te betekenen voor Zuid-Afrika.

Populaire bestemming

Er zijn in Zuid-Afrika veel projecten te vinden waar je als vrijwilliger stage kan lopen. Daarnaast is Zuid-Afrika een van de meest ontwikkelde landen op het Afrikaanse continent en is het relatief makkelijk om jezelf aan te passen met de westerse gemakken om je heen. Vandaar dat er steeds meer vrijwilligers uit Nederland voor vrijwilligerswerk naar Zuid-Afrika trekken.

Vrijwilligerswerk voor de bevolking

Een groot deel van de bevolking leeft onder de armoedegrens in de zogeheten "townships" (krottenwijken) in de grote steden als Johannesburg of Kaapstad. Dit zorgt voor problemen zoals nauwelijks of geen onderwijs, AIDS en talloze weeskinderen. Er is een groot tekort aan leraren, preventie op het gebied van AIDS en hulpverleners voor de zorg van AIDS patienten en weeskinderen. De problemen zijn zo omvangrijk dat de regering niet in staat is om alle mensen direct hulp te bieden. Veel mensen die het beter vergaan hebben daarom zelf projecten uit de grond gestampt om de arme mensen te helpen. Overal in Zuid-Afrika vind je projecten waar mensen een leerzame bijdrage kunnen leveren doormiddel van vrijwilligerswerk.

Vrijwilligerswerk voor natuurbehoud

Zuid-Afrika is een land met uitgestrekte beschermde natuurgebieden en een zeer grote diversiteit aan groot wild. Maar omdat de mens steeds verder oprukt in de leefruimte van de wilde dieren onstaan daar problemen. Roofdieren vormen een probleem voor het vee van Zuid-Afrikaanse boeren. Mensen jagen op het wild voor bushmeat maar vooral ook voor het geld. Het ivoor van een olifanten-slagtand levert veel geld op voor een arme Zuid-Afrikaan. De neushoorn was hier eind jaren tachtig zo goed als uitgeroeid maar dankzij goed management leven er nu weer duizenden neushoorns in Zuid-Afrika. De grote wild parken en de Game reservaten kunnen niet bestaan zonder de inzet van talloze rangers, lokale bevolking maar ook vrijwilligers en stagaires. Alle hulp is welkom om het behoud van de natuur in Zuid-Afrika is stand te houden. Misschien kun jij hier een steentje aan bijdragen?

Waar moet ik op letten bij vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika?

Als je interesses hebt om in Zuid-Afrika vrijwilligerswerk te doen kijk dan eerst eens rond op het internet. Er zijn veel organisaties in Nederland die projecten hebben opgezet en vanaf hier projecten begeleiden. Op de websites van deze organisaties krijg je vaak al een impressie hoe ze te werk gaan en op welke locaties. Als je niet voor verassingen wil komen te staan overweeg dan de volgende zaken voor je aan te melden:

 • Hoelang wil je vrijwilligerswerk gaan doen
 • Wanneer wil je vrijwilligerswerk gaan doen
 • Lees je verzekeringspapieren door en kijk of je gedekt bent voor vrijwilligerswerk.
 • Wat zijn de kosten voor vrijwilligerswerk in het buitenland
 • Vrijwilligerswerk met eigen bijdrage
 • Vrijwilligerswerk tegen salaris en kost en inwoning
 • Vrijwilligerswerk in het buitenland dat gesubsudieerd word door de overheid
 • Ga je alleen of met meerdere mensen

Mocht je besluiten om vrijwilligerwerk in Zuid-Afrika te gaan doen let dan vooral op de volgende zaken:

 • Hoe is het vervoer en tickets geregeld
 • Heb je een visum en reisdocumenten
 • Zorg dat je alle vaccinaties haalt bij de GGD
 • Orienteer je op veiligheid en problemen in Zuid-Afrika
 • Zorg veroor dat je in Nederland valuta wisselt

Onvergetelijke ervaring

Hopelijk ben je door het lezen van dit artikel beter bewust geworden van de mogelijkheden om in Zuid-Afrika vrijwilligerswerk te doen. Wees niet bang voor armoede en rijkdom die zo dicht bij elkaar staan. Deze werkelijkheid zal je alleen maar een beter inzicht geven hoe de wereld in elkaar zit. Vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika is leerzaam en een ervaring zijn die niemand je meer kan afnemen.

Links & tips

Mocht je geintereseerd zijn om ook door Zuid-Afrika te reizen dan word vaak afgeraden om het openbaar vervoer kiezen om veiligheidsredenen. Informeer dan naar de Bazbus, deze bus brengt je veilig op veel bekende locaties in het land.

De Bazbuz (Backpacker busservice)

Vrijwilligerswerk in het buitenland

Afrika Magazine (alles over reizen in Afrika)

De beste reistijd voor Afrika

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden