Beste reistijd Afrika

==

Het klimaat blijft altijd een belangrijke factor als je wil weten wat de beste reistijd is om naar Afrika te gaan. Dan hebben we het over temperatuur, neerslag maar vergeet ook niet de luchtvochtigheid. Deze kunnen voor jou de beste reistijd bepalen. Met name als je reist in gebieden rond de evenaar of tropische kustgebieden waar de combinatie van luchtvochtigheid en warmte zeker een punt zijn om bij stil te staan voor je afreist. Om antwoord te krijgen op de vraag wanneer de beste reistijd is voor Afrika moet je de volgende punten voor jezelf bepalen.

Wat ga je doen?

Denk na over welke activiteiten je wil gaan ondernemen. Er is weinig reden om naar het strand te gaan als het voortdurend regent. Een intensieve excursie te plannen in afgelegen gebieden in tijden dat gravel wegen veranderen in onbegaanbare modderstromen. Of als je archeologische vindplaatsen wil bezoeken gaat je voorkeur waarschijnlijk uit naar bewolking in plaats van helderblauwe luchten en veel zon. De beste reistijd voor Wildlife liefhebbers zal in de meest droge maanden zijn als dieren vechten om een laatste waterpoel in plaats van dichtbegroeid landschap waar je nauwelijks wildlife kan spotten. Maar landschap fotografen worden vooral bij van het heldere kleuren moment na een fixe regenbui. Cultuur liefhebbers houden de locale kalenders in de gaten, sommige festivals of vieringen zijn de moeite waard voor een reis op zich.

Wat wil je betalen?

De maanden met het beste weer voor bezoekers die samenvallen met het hoogseizoen van de toeristenindustrie vallen erg duur uit. Zeker als je van plan bent om in het topsegment hotels of lodges te verblijven. De tarieven kunnen in deze tijd verdubbelen in tegenstelling tot het laagseizoen of middenseizoen. Over het algemeen worden december tot begin januari, pasen en juli tot september in ieder geval voor het weer als hoogseizoenen en dus beste reistijden beschouwd. Toch kan het per regio verschillen. Reis je binnen een van deze tijden naar een bijzonder populaire bestemming in Afrika, zorg dan dat je ruim tevoren boekt. En vergeet niet dat vliegtickets (zelf voor het hoogseizoen) goedkoper zijn als je ze vroeg van tevoren boekt.

Waar wil je gaan?

Veel mensen zien Afrika als "een warm land". Maar Afrika is een bijzonder groot continent met verschillende seizoenen en klimaten. Het klimaat in Afrika veranderd aanzienlijk als je van het noorden naar zuiden afreist. Houd daar dus rekening mee. In het uiterste noorden van het continent aan de middelandse zee heeft temperaturen die vergelijkbaar zijn met de mediterrane klimaten in Zuid Europa. Zuidelijk van de mediterrane gebieden (na het Atlasgebergte in Marokko en Algerije) en de kuststroken van Libië en Egypte ligt de Sahara. De Sahara heeft geen uitleg nodig. Zuidelijk van deze inmense woestijn ligt de Sahel. Een vrij dorre strook die recht door het continent kruist van Mauritanië en Senegal tot aan de hoorn van Afrika.

De meer zuidelijke gebieden van West Afrika en het grootste gedeelte van centraal Afrika zijn tropisch. De temperatuur is daar vrijwel nooit lager dan 23°C en kan makkelijk oplopen tot 40°C met een zeer hoge luchtvochtigheid. Dit kan een behoorlijk beroep doen op je lichamelijke gesteldheid. Zuidelijk van de evenaar zijn de seizoenen omgedraaid ten opzichte van het noordelijke halfrond. Een hete zomer die samenvalt met het hart van de Europese en Noord Amerikaanse winter.

Laaglanden waaronder de kustgebieden zijn over het algemeen warmer en vochtiger dan de hooglanden. Een zee-briesje geeft daardoor de kustgebieden een veel aangenamer klimaat dan de laag gelegen binnenlanden.

Conclusie

De beste reistijd verschilt nogal per gebied maar ook naar je persoonlijke voorkeuren. Bepaal voor je zelf naar welk gebied of regio je wil gaan in Afrika en op welke manier je wil gaan reizen. Kijk dan vooral welke activiteiten je gaat doen en wat de beste weersomstandigheden daarbij zijn. Kies dan het passende seizoen uit en houd rekening met hoog- en laagseizoenen en bijhorende prijzen.

Hier vind je de meest actuele weerkaart van Afrika: weather.news24