NLP oefeningen

Inleiding

NLP ( Neuro Linguistisch Programeren) biedt hulpmiddelen en modellen om je te helpen problemen op verschillende manieren op te lossen. Het kan een reis voor je worden waarin je jezelf beter leert kennen. Door middel van oefeningen en theorie kun je leren een ander denkproces te ontwikkelen. Dit zul je om het je eigen te maken moeten oefen. En daar zal dit artikel aan kunnen helpen bijdragen.

Basisprincipes

NLP gaat ervan uit dat je eerst kijkt waar je nu staat in je wereldbeeld, om vanuit dat punt je start te maken in de wereld van NLP. Door doelen te stellen, die onder andere meetbaar zijn, treedt je binenn in deze wereld.

DOELEN STELLEN

Door doelen te stellen, die onder andere meetbaar zijn, treedt je binnen in deze wereld. Door dit met de methode OPZET te doen, concretiseer je je doel, waardoor je je doel kunt bijstellen en aanpassen aan de wens van de dag. OPZET, de 5 NLP vormvoorwaarden, staat voor:

  • Onder eigen controle,
  • Positief geformuleerd,
  • Zintuiglijk specifiek gedefinieerd,
  • Ecologisch verantwoord
  • Tijd gespecificeerd

Onder eigen controle

Omdat je alleen jezelf, je eigen gedrag en je eigen gevoelens kunt beheersen, is het ook zo dat je niet verantwoordelijk bent voor het gedrag of de gevoelens van anderen. Dat wat je wilt bereiken mag niet afhankelijk zijn van de acties van iemand anders of van ‘de situatie’. Je moet zelf je doel kunnen bereiken.

Positief geformuleerd

Ontkenningen werken intellectueel niet zoals ze operationeel werken. Je trekt datgene aan waarop je focust, zo zitten we nou eenmaal in elkaar. Daarom is een doelstelling die aan de vormvoorwaarden van NLP voldoet, positief geformuleerd. Als je zegt: ik wil niet meer afhankelijk zijn, dan focus je op afhankelijk zijn en blijf je afhankelijk. Als je zegt, ik ben vanaf nu onafhankelijk, dan focus je op onafhankelijk zijn. Daarnaast formuleer je je doelstelling alsof je het al behaald hebt.

Zintuiglijk specifiek gedefinieerd en testbaar

Door je helemaal in te leven in het moment waarop je je doel gehaald hebt, de prijs noem ik dat, en dat zo specifiek mogelijk in minstens de drie voornaamste zintuiglijke systemen (zien, horen, voelen) te ervaren, begint het proces die richting op te gaan. Tegelijkertijd wordt het doel (of het resultaat) verwerkt in een taal die je brein beter begrijpt.

Ecologisch verantwoord

Het moet nuttig zijn voor jou en voor je ecosysteem. Vraag je bijvoorbeeld af hoe het bereiken van je doel familie, vrienden, werk etc. zal beïnvloeden.

Tijd gespecificeerd

Bepaal exact wanneer je je doel gehaald wilt hebben. Een datum erbij. Dus niet ‘volgende maand’ of ‘binnen een jaar’. Over een maand is volgende maand nog steeds een maand verder. Desnoods de exacte tijd erbij.

REFLECTIE

In geestelijke groei, of beter persoonlijke ontwikkeling, is zelfonderzoek een eerste voorwaarde. Het is noodzakelijk dat we onszelf bewust worden van hoe we het leven en alles wat er mee samenhangt beleven, wat we er van vinden, voelen, denken enz. Niet dat er één bepaalde manier van handelen of denken is die goed is, of beter dan een andere zou zijn.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden