Ontslagen worden door prive gedrag

Ontslagen worden door gedrag in privé leven

Sommige gedragingen in je privé leven kunnen gevolgen hebben voor je eigen werk. Dit is met name zo bij banen waar je een Verklaring Omtrent Gedrag moet kunnen overhandigen, een VOG. Denk hierbij aan banen als bij de politie werken, bij de brandweer, als onderwijzer op een school, maar ook als croupier bij het Holland Casino.

De werkgever zal als je solliciteert bij een van deze banen je privégedrag controleren, om te controleren of je in je privé tijd wel een "nette burger" bent en een goed werknemer zult zijn. Zo wordt voorkomen dat er problemen op het werk ontstaan, vanwege gedragingen van de werknemers, tijdens werktijd, maar dus ook buiten werktijden om. De werkgever weet dat als je geen Verklaring Omtrent Gedrag kunt overleggen, je niet van onbesproken gedrag bent, en dus ligt er een risico om jou aan te nemen.

Gedrag directeur van verkeersorganisatie

Een paar jaar geleden was er een directeur van een Nederlandse verkeersorganisatie betrapt op het te hard rijden in privé tijd. Zowel in de bebouwde kom, als buiten de bebouwde kom, maar ook in de 30km zone, reed deze directeur te hard. Dit terwijl hij zelf verantwoordelijk was om hardrijders aan te pakken, hij was immers directeur van een veilig verkeer organisatie. Toen dit privé gedrag eenmaal bekend en openbaar was gemaakt, heeft de directeur moeten aftreden. Zijn gedrag was immers niet meer onbesproken, en zijn geloofwaardigheid om het veilig rijden te promoten was aangetast door zijn eigen gedrag.

Opnieuw VOG overleggen

Stel dat het te hard rijden van de directeur niet openbaar was geworden, is er vaak in dit soort organisaties dat zo eens in de paar jaar een VOG overlegd moet worden. Zo kon deze directeur er op langere termijn waarschijnlijk ook niet meer onderuit komen, een Verklaring Omtrent Gedrag zou hij niet meer zo 123 overlegd krijgen. Deze verklaring wordt vaak afgewezen en niet afgegeven als je meerdere malen een overtreding van wet hebt begaan. Sowieso mag van een dergelijke ambtenaar worden verlangd dat hij zelf de wet te allen tijde naleeft, zeker ook buiten diensttijd.

Ontslag aanvechten

Toch wordt er voor de rechter dit soort gevallen van ontslag vaak aangevochten. Voor de rechter kunnen werknemers verklaringen overleggen dat ze niet goed op de hoogte waren van gevolgen door hun privé gedrag. Een werkgever dient eigenlijk goed aan te tonen dat hij/zij de werknemers hier op heeft gewezen, dan wel dat het ergens vastgelegd is.

  • Heeft u ook problemen omtrent het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag?
  • Dreigt u ontslagen te worden vanwege een privé aangelegenheid?
  • Bent u ontslagen vanwege privé gedragingen?
  • Wilt u weten of u uw gelijk kan halen bij de rechter?

Neem dan contact op met een ontslag advocaat of een ontslag jurist. Deze kunnen uw zaak bekijken, en u zo een gratis eerstelijns juridisch advies geven. U weet dan gelijk of u een zaak heeft en uw ontslag kunt aanvechten voor de rechter, of dat u inderdaad terecht ontslagen bent vanwege uw privé gedrag.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden