Wat is een sabbatical

Iedereen zou het wel eens willen, voor velen een illusie, voor anderen gewoon even rust op de plaats: de sabbatical. Hieronder een beschrijving de achtergrond van de sabbatical en hoe het ontstaan is, hoe kan je het invullen en hoe maak je het mogelijk.

Geschiedenis

Het begrippen sabbatical kent een zeer lange geschiedenis. Deze gaat terug tot in het Oude Testament:

Hier een stukje uit Leviticus (25:1-7) over het sabbatsverlof: "Jahwe sprak tot Mozes op de Sinaï: Zeg aan de Israëlieten: Wanneer gij in het land komt dat ik u schenk, moet het land sabbat houden ter ere van Jahwe. Zes jaar kunt ge uw akkers inzaaien, zes jaar kunt ge uw wijngaarden snoeien en de oogst binnenhalen, maar in het zevende jaar zal het grote sabbat zijn voor het land. Dan moogt gij uw akker niet inzaaien, uw wijngaard niet snoeien, de na-groei van het vorige gewas niet oogsten en de druiven van uw on-gesnoeide wijngaard niet plukken. het land zal een heel jaar sabbat houden. Wat het land tijdens de sabbat uit zichzelf voortbrengt, zal voldoende zijn om uw slaaf en slavin, de dagloners en de buitenlanders, die bij u wonen, te voeden. Ook uw vee en de andere dieren in uw land zullen daarvan kunnen eten."

Ontstaan van de naam sabbatical

De naam sabbatical is volgens joodse overlevering ontleend aan de rivier ‘Sabbation’. Deze rivier stroomde zes dagen per week, maar de zevende dag niet.

Dit zal je wel een beetje met een korrel zout moeten nemen, want in de bijbelse traditie neemt het getal 7 een bijzondere betekenis in. In zowel de bijbelse als in de joodse traditie staat het getal 7 gelijk aan volheid en verzadiging.

Dit verklaart ook de inhoud van het sabbatsverlof en men ziet een sabbatical dan ook wel als een opfris- of bezinningsperiode.

hoe kan je een sabbatical invullen

Nu kan je een sebbatical op verschillende manieren invullen, vaak hangt dit samen met de manier en het tijdstip waarop je dit zou willen invullen.

Vaak wordt een sabbatical slechts gebruikt als je kinderen krijgt, door het speciale moment waarop dit vaak plaatsvind en het vaak een erg hectische periode is, is het vaak niet slecht om hiervoor een korte sabbatical hiervoor te nemen.

Echter is dit meestal niet de enige manier waarop je een sabbatical kan gebruiken. Je kan het ook zien als een periode waar je je op een andere manier van leven wilt voorbereiden, zaken wilt overdenken of graag even eruit wilt je zinnen verzetten.

Velen gebruiken het ook om een andere taal of cultuur te leren kennen en trekken er vaak op uit naar het buitenland.

hoe kan je een sabbatical regelen

Er zijn wat verschillende regelingen in het leven geroepen om dit mogelijk te maken door de overheid, maar je kan er ook gewoon voor kiezen en dit zelf voor elkaar regelen door gewoon te sparen.

als je werknemer bent kan je voor een sabbatical sparen: http://www.leerwiki.nl/Heel_veel_voordelen_met_een_levensloopregeling

Sabbatical voor ondernemers

Voor ondernemers is het vaak wat lastiger dit voor elkaar te maken i.v.m. opvolging en continuïteit van je bedrijf. Er zijn wat regelingen om geld te sparen voor je oude dag, maar het slimst is dit een goed te overdenken hoe je dit gaat aanpakken, en hier een apart potje voor te maken.

Sabbatical voor studenten=

Sparen voor een sabbatical na je opleiding? Neem een http://www.xead.nl/studentenjobs-met-goede-verdiensten-voor-studenten@@studentenjob!


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden