Competenties en vaardigheden, leiderschap tonen, hoe doe je dat

Inleiding over leiderschap tonen

Wanneer je in een sollicitatiegesprek zit voor een stevige functie zijn recruiters of interviewers vaak op zoek naar de competentie leiderschap. Die competentie kun jij best bezitten, maar hoe toon je je leiderschap tijdens een sollicitatie? Waar letten recruiters op en welke vragen kunnen ze stellen?

Waaruit blijkt jou leiderschap?

Het klinkt misschien logisch, maar een goede leider heeft meer ervaring met leiding geven dan anderen. Het is belangrijk dat je in een sollicitatiegesprek aantoont dat jij die ervaring ook hebt. Of dat nou uit werkervaring blijkt in een bedrijf, je bestuurservaring bij een studentenvereniging, de oprichting van een nieuwe sportvereniging of je vrijwilligerswerk, dat maakt niet veel uit. Je moet aantonen dat jij de bovengemiddelde visie hebt wanneer je voelt dat verandering nodig is en dat je anderen weet te inspireren hierin mee te gaan. Je moet tonen dat jij iemand bent die de lijnen en richting uitzet en anderen kunt motiveren en aansturen die te volgen. Je moet laten zien dat jij mensen op hun krachten hebt weten in te zetten en zo doelen hebt weten te behalen. Jij bent absoluut geen meeloper die liever simpele taken op zich neemt en de gebaande paden bewandeld! Het beste is om altijd concrete voorbeelden te noemen van hoe je bepaalde dingen hebt aangepakt. Doe dit via de STAR methode! Er zijn verschillende vormen van leidinggeven en verschillende typen leiders. Ben jij een inspirator of meer een dictator? Ben je een ethisch leider of meer een coach? Voor verschillende bedrijven gelden verschillende functieprofielen voor een leider. Zorg dus dat je weet naar wat voor soort leider een bedrijf op zoek is!

Functioneel leidinggeven

Bij functioneel leidinggeven wordt erop gelet of je op functionele basis richting hebt gegeven aan anderen en of jij je stijl en methodes aanpast aan de betrokken personen en verschillende situaties. Punten die bij functioneel leidinggeven een rol spelen zijn:

 • Het aangeven van kaders voor het functioneren van mensen.
 • Het duidelijk aangeven wat de verwachtingen zijn voor het beoogde resultaat.
 • Het inschakelen van mensen op hun sterke punten.
 • Het aanspreken van mensen op niet nagekomen afspraken.

Zorg dat je concrete voorbeelden kunt geven van situaties waarin jij deze zaken duidelijk hebt aangegeven.

Groepsgericht leidinggeven

Groepsgericht leidinggeven is nauw verwant aan functioneel leidinggeven. Deze vorm van leidinggeven wordt echter nog op hoger niveau (directieniveau) getest dan het functioneel leidinggeven. Bij groepsgericht leidinggeven gaat het erom een hele organisatie te inspireren effectief gedrag te vertonen door het scheppen van duidelijke voorwaarden en het vertonen van voorbeeldgedrag. Zaken die een rol spelen bij groepsgericht leidinggeven:

 • Het stimuleren van het werken in teams en er voor zorgen dat hier genoeg middelen voor zijn.
 • Bij veranderingen in de organisatie zorgen voor acceptatie bij alle betrokken mensen.
 • In staat zijn mensen uit de hele organisatie te inspireren en motiveren.
 • In staat zijn te zorgen voor een echt ‘wij’ gevoel in de organisatie.
 • Andere leidinggevenden die over onvoldoende vaardigheden beschikken trainen en coachen.

Sollicitatievragen over leiderschap

Vragen die je tijdens een sollicitatiegesprek over leiderschap kunt verwachten zijn bijvoorbeeld:

 • Vragen mensen vaak jouw hulp bij moeilijke zaken?
 • Wanneer zag jij een kans en heb je anderen geïnspireerd om te helpen die kans te benutten?
 • Wanneer heb jij de leiding genomen in een groep en een goed resultaat gehaald?
 • Noem een situatie waarin jij anderen hebt moeten aansturen?
 • Welke rol heb jij gewoonlijk in een groep?
 • Stel dat ik voor je zou werken, hoe motiveer je mij dan?

Leiderschap aanleren

Leiderschap is niet iets wat je zomaar kunt aanleren. Het is moeilijk en sommige mensen gaat het van nature beter af dan anderen. Managen is eenvoudig te leren, maar leiden is een kwaliteit die weinig mensen hebben. Desondanks zijn er talloze trainingen en cursussen die helpen leiderschap aan te leren. Oriënteer je goed in het type cursus of training die je wilt doen voordat je je inschrijft!

Links

Hoe gebruik je de STAR methode?

Inzicht krijgen in je eigen kracht


Reacties (1)

Reageer
Tatjana reageerde 8 jaar geleden
06 Mar 00:00
Leuk artikel, zeker de moeite. Zegt hier dus een werkgever, die al heel wat sollicitatie gesprekken achter de rug heeft.