De effectieve training

Inspiratie

Trainen

Zelfs het doorkijken van je spam folder kan soms inspiratie opleveren. Zo zag ik dus een bericht met een Franse titel die zoveel betekent als: 'De effectieve training'. Nu komt daar nog behoorlijk wat bij kijken bij een effectieve training. Zeker als je je bedenkt dat een fysieke training twee aspecten kent die effectief moeten zijn om de training effectief te kunnen noemen. Terwijl een theoretische training alleen op een psychisch niveau effectief hoeft te zijn.

⬇ Index

Trainen

Er is tegenwoordig met het woord trainen iets vervelends aan de hand. Waar het vroeger alleen gebruikt werd in de vorm van fysiek bezig zijn om je voor te bereiden op een sport activiteit, wordt het tegenwoordig ook anders gebruikt. Trainen en trainingen worden tegenwoordig ook gebruikt voor korte opleidingen van één of twee dagen. De man of vrouw voor de groep wordt dan meteen trainer genoemd ook al doet hij niet veel fysieks.

Trainer

Waar we nog wel een beetje onderscheid in willen maken bij trainingen en trainen ten opzichte van opleidingen is dat ze vaak inhoudelijk gaan over iets wat we actief zelf moeten doen. We kunnen dus niet achterover gaan zitten en de kennis naar binnen laten gieten. Een training gaat dan bijvoorbeeld over:

  • Waar moet je als verkoper op letten tijdens het verkoopgesprek?
  • Hoe ga je om met agressief klant gedrag?
  • Wat is een goed telefonisch verkoopgesprek?
  • Hoe repareer je de koffieautomaat?
  • Hoe creëer je een effectieve en efficiënte vergadering?

Een training bevat dus vaak wel een fysieke activiteit, maar niet zo fysiek als tijdens het trainen voor een wedstrijdje voetballen of een atletiek wedstrijd. Want voor zo’n sporttraining geldt dat de effectiviteit op twee niveaus gerealiseerd moet worden. Namelijk op het lichamelijke niveau:

Hoe maak ik het lichaam gereed voor de wedstrijd?

Maar ook op het strategische en taktische niveau, het psychische van de sport:

Hoe gaan we de wedstrijd spelen tegen de komende tegenstander?

Terwijl voor zo’n training verkoopgesprekken eigenlijk alleen het psychische deel effectief moet zijn. Het is misschien wel goed dat iemand leert om recht op te zitten, te glimlachen en rustig en duidelijk te spreken, maar dat hoeft niet effectief te gebeuren. Veel belangrijker is namelijk dat iemand in zo min mogelijk tijd leert om de juiste signalen bij de koper te herkennen en daar de juiste reacties bij weet te produceren. Dan is zo’n training effectief.

⬇ Index

Effectieve trainingen

Een effectieve training probeert dan ook in zo min mogelijk tijd zoveel mogelijk kennis en vaardigheden te creëren bij de deelnemer. Dat is echter niet zo eenvoudig als het lijkt. De meeste deelnemers verschillen namelijk op een aantal punten.

Voorkennis

Zo komen de meeste deelnemers met een bepaalde voorkennis binnen. Er zullen bijvoorbeeld deelnemers zijn die al ervaring hebben met het onderwerp van de training. Die lijken vaak een voorsprong te hebben, maar in werkelijkheid bestaat die voorsprong alleen als ze die voorkennis opgedaan hebben bij de trainer die ze die dag hebben of als ze een vergelijkbare training bij hetzelfde trainingsbedrijf hebben gevolgd. In alle andere gevallen is de voorkennis juist een
Training
hindernis. Ze moeten namelijk iets vertrouwds loslaten en kijken of dat wat in deze training wordt aangeboden bruikbaar is. Sommige mensen vinden dat geen probleem, maar veel mensen houden graag vast aan iets wat ze vertrouwen, zelfs als het niet goed is of ze er eigenlijk door worden tegengewerkt.

Leervorm

Een ander punt waarop deelnemers verschillen is de manier waarop ze leren. Sommige zijn theoretische lerenden. Ze moeten eerst een theoretische basis krijgen en kunnen dan gaan oefenen. Anderen willen juist meteen aan de slag en willen de theorie aangeboden krijgen op het moment dat het ze duidelijkheid geeft of willen helemaal geen theorie. Dan heb je nog mensen die eerst een overzicht willen van de dag, ze willen weten waar ze aan toe zijn en waar ze aan het eind van de dag uitkomen, waarna ze zelf aan kunnen geven wat ze nog nodig hebben. Je hebt lerenden die verbaal ingesteld zijn of juist visueel. Waarbij sommige visueel ingestelden vooral tekst willen krijgen, terwijl anderen plaatjes nodig hebben. Verder heb je nog lerenden die eerst een rustige opbouw nodig hebben in een omgeving die ze vertrouwen, terwijl anderen het liefst meteen de straat op gaan en bijna zelf de technieken ontdekken.

Geslacht

Zelfs het geslacht van een deelnemer is van invloed op de manier waarop hij of zij zo effectief mogelijk getraind kan worden. Vrouwen blijken vaak het liefst alleen samen met vrouwen getraind te worden. Dat geeft een ontspannen sfeer, waarin samenwerking en onderlinge steun mogelijk is. Terwijl het voor mannen juist goed is om in een gemengde omgeving getraind te worden, omdat in een groep met alleen mannen het gevaar ontstaat van rivaliteit en opscheppen. Wat leidt tot een zeer ineffectieve manier van leren.

⬇ Index

Conclusie

Er komt dus nog heel wat kijken bij een effectieve training, meer dan de meeste deelnemers zich vaak kunnen voorstellen. Want zelfs de voorstelling die de deelnemers hebben van de training is van invloed op de effectiviteit. Een negatieve verwachting leidt ook tot ineffectieve en inefficiënte trainingen.

Waarbij ik bijna nog vergeet te melden dat ook iemands intelligentie, kwaliteit van geheugen, houding ten opzichte van het onderwerp, lichamelijke gezondheid van invloed zijn op de effectiviteit van een training.

⬇ Index

Extra

Afbeeldingen

Trainen door The Library of Congress

Trainer door taliesin

Training door The Library of Congress

Index van koppen

Inspiratie
Trainen
Effectieve trainingen
Voorkennis
Leervorm
Geslacht
Conclusie
Extra
Afbeeldingen
Index van koppen

Links

Facebook
Twitter
Google+
Blogspot


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden