Communiceren op vier niveaus

Vier Niveau’s

20101126Inhoud.jpg
Inhoud

Het is bijna niet voor te stellen op wat voor ingewikkelde manieren mensen eigenlijk met elkaar praten. Van de meerlagige boodschap binnen een boodschap tot de vier boodschappen niveau’s waarover we kunnen praten. Want waar je in een boodschap het kunt hebben over de inhoud, jezelf, de ander, een verzoek, de relatie. Kun je binnen je boodschap het ook nog eens hebben over de inhoud, de manier waarop, de relatie en emoties. Welke dwaas heeft communiceren eigenlijk uitgevonden?

Communiceren

20101126procedure.jpg
Procedure

In een vorig artikel heb ik het al eens gehad over het feit dat mensen meer communiceren met geluid en lichaamshouding dan met taal. Nu is dat op internet alleen mogelijk als ik via youtube ga werken of mijn eigen podcasts begin. Maar via een artikel op LeerWiki zal ik het gewoon met het geschreven woord moeten doen.

Verder heb ik al vermeld dat mensen in hun boodschappen naar elkaar toe het vaak over meer hebben dan alleen de inhoud. Zo willen we vaak ook wel iets zeggen over onszelf.

Ik ben schrijver op LeerWiki.

Verder stellen we elkaar vaak vragen of verzoeken:

Wil jij ook schrijver worden op LeerWiki?

We hebben het over de ander:

Wat ben jij, ben je ook schrijver op LeerWiki?

Dan hebben we het vaak ook nog over de relatie die we hebben:

Zonder mijn lezers zou ik geen schrijver zijn.

Eentje die we vaak vergeten is dat we in onze boodschappen ook vaak emoties leggen. Iets wat we non-verbaal vaak makkelijker communiceren dan schriftelijk of woordelijk.

Ik vind het leuk om schrijver te zijn op LeerWiki.

Maar wat eigenlijk nog aparter is aan communiceren is dat we ook over onze communicatie kunnen praten of op verschillende niveaus met elkaar kunnen praten.

⬇ Index

Communicatie niveau’s

De vier communicatie niveaus die we in boodschappen kunnen stoppen en die we dus tot inhoud van onze boodschap kunnen maken zijn:

  • De inhoud
  • De procedure
  • De relatie
  • De emotie

Wat dan opeens nog verbazingwekkender wordt is dat we binnen die vier niveaus weer diezelfde vijf boodschappen van ik, jij, wij, verzoek en emotie kunnen stoppen.

20101126relatie.jpg
Relatie

Wat echter handig aan dit kunnen communiceren op vier niveaus is, dat we een bepaald niveau tot onderwerp van gesprek kunnen maken. Zo zou ik bijvoorbeeld met iemand ruzie kunnen krijgen op basis van mijn inhoudelijke boodschap en mijn wij boodschap die ik er in stop. Bijvoorbeeld omdat ik eigenlijk tegen de ander zeg dat hij ondergeschikt is aan mij.

Altijd al geweten dat ik slimmer ben dan jij.

Nu kan de ander er voor kiezen om meteen te kiezen om op emotioneel niveau te reageren. Het is wel niet handig, maar het kan wel. Waar de ander beter voor kan kiezen is om op procedureel niveau te reageren. Bijvoorbeeld met:

Ik zou het heel erg waarderen als je me even waarschuwt, voordat je me voor dom uit gaat maken. Bijvoorbeeld door te zeggen dat je een denigrerende opmerking gaat maken.

Daarmee voorkomt de ander dat ik weer boos word van zijn reactie. Maar hij houdt tegelijkertijd de eer aan zichzelf en bewijst dat hij slimmer is dan ik. Want hij kan wel op een beschaafde manier communiceren.

Toch heeft hij in zijn boodschap duidelijk gemaakt dat hij een relatie met mij waardeert, want anders vraag je de ander niet om enige beschaving te tonen. Tegelijkertijd heeft hij mij duidelijk gemaakt dat ik nog veel te leren heb. Hij heeft ook zijn emoties meegedeeld, namelijk dat hij het niet leuk vindt om beledigd te worden, maar dat hij mij wel mijn vrijheid van meningsuiting gunt.

Tegelijkertijd heeft hij voorkomen dat hij op het niveau van onze relatie of op emotioneel niveau moet praten over mijn boodschap. Dat voorkomt een hoop stress en het kost ook stukken minder tijd. Mensen hebben tenslotte altijd veel meer tijd nodig voor emotionele en relationele gesprekken dan voor procedurele en inhoudelijke. Wat overigens niet betekent dat deze niveaus niet altijd in al onze gesprekken aanwezig zijn. Ze zitten er vaak alleen impliciet in.

Communicatie op vier niveau’s

20101126emoties.jpg
Emotie

Goed communiceren doen de meeste mensen wel. Hoewel het tussen mannen en vrouwen nogal eens mis kan gaan, omdat mannen toch wat procedureler en inhoudelijker zijn ingesteld waar vrouwen graag over emoties en relaties praten.

Maar gelukkig kunnen mensen als ze daarvoor kiezen praten over hun communicatie. Of kiezen om op een ander niveau het gesprek aan te gaan. Wat we helaas niet kunnen is er voor kiezen om niet te communiceren. 

Ik heb jou niets te zeggen.

En daarvoor hoef je dus alleen maar je mond dicht te houden.

Extra

Afbeeldingen