Trainen met een hartslagmeter

Inleiding

Je hart pompt bloed door je lichaam. Iedere keer dat je hart een pompbeweging maakt, wordt dit de hartslag genoemd. Gemiddeld heeft een volwassen persoon een hartslag van rond de 70 slagen. Dit is de gemiddelde hartslag in rust fase, dus zonder inspanning. Wanneer je je inspant doordat je bijvoorbeeld sport, dan zal je merken dat je hartslag omhoog gaat. Voor mensen die intensief trainen of sporten is de hartslag erg belangrijk. Je kan namelijk trainen op je hartslag. Bij de juiste hartslag zal je merken dat je meer afvalt of dat je sneller een betere conditie krijgt. Je kan je hartslag meten door middel van een hartslagmeter. Wanneer je aan het trainen of sporten bent, dan zal de hartslagmeter je hartslag aangeven. Op die manier weet je of het juiste tempo bezig bent. Een te hoge hartslag is namelijk ongezond voor je lichaam en met een te lage hartslag sport je niet intensief genoeg waardoor je minder resultaat boekt. Wat wil je weten als je gaat trainen met behulp van een hartslagmeter?

Wat moet je weten over je hartslag?

Wanneer je aan het trainen of sporten bent, dan zegt je hartslag veel over je inspanning. Misschien wil je wel een betere conditie of ga je sporten om af te vallen. In beide gevallen is het trainen op je hartslag belangrijk. Door te trainen of te sporten met de juiste hartslag, dan kan je het meeste resultaat boeken. Wanneer je wilt gaan sporten door middel van de juiste hartslag is het belangrijk om je maximale hartslag te weten. Je kan je maximale hartslag uitrekenen met een makkelijke berekening: 220- (je leeftijd) = De maximale hartslag die je kan halen.

Voorbeeld: iemand van 45 wilt zijn maximale hartslag weten. 220- 45 = 175

Deze berekening is wel gemiddeld genomen, maar in het algemeen kan je van deze maximale hartslag uitgaan. Er wordt nu een nieuwe berekening gemaakt om te kijken wat de juiste hartslag is bij het doel waarvoor je aan het sporten bent. Je moet namelijk nooit met je maximale hartslag trainen, omdat dat slecht voor je is. Bij welk doel hoort welk hartslag?

Doel van het sporten of trainen

Mensen die serieus trainen of sporten kunnen dit om verschillende redenen doen. Misschien doen ze het puur omdat ze het leuk vinden, maar veel mensen willen meer bereiken. Ze willen bijvoorbeeld een betere conditie of ze sporten om af te vallen en vet te verbranden. Welke hartslag hoort bij welk doel?

  • Bij een hartslag vanaf 50 procent van je maximale hartslag ga je conditie opbouwen. Voorbeeld: Bij iemand van 45 zijn dit minimaal 87,5 hartslagen per minuut.
  • Een hartslag tussen de 60 en 70 procent van je maximale hartslag is geschikt als je wilt afvallen en vet wilt verbranden. Je verbrandt een X aantal calorieën waarvan procentueel gezien meer vetten dan koolhydraten. Voorbeeld: Bij iemand van 45 zijn dit tussen de 105 en 122,5 hartslagen per minuut.
  • Een hartslag tussen de 70 en 80 procent van je maximale hartslag is het meest geschikt om conditie op te bouwen. Je verbrandt hiermee meer calorieën, maar procentueel gezien minder vetten dan koolhydraten. Voorbeeld: Bij iemand van 45 zijn dit tussen de 122,5 en 140 hartslagen per minuut.

Trainen met een hartslagmeter

Gemiddeld wordt aangeraden om drie keer week een half uur te trainen of te sporten. Hiermee kan je je lichaam en je conditie het beste op peil houden. Door met de juiste hartslag te sporten, kan je het meeste resultaat boeken. Je kan je hartslag het beste bijhouden met behulp van een hartslagmeter. Deze houdt je hartslag bij. Met een te lage hartslag train je niet intensief genoeg en met een te hoge hartslag vraag je teveel van je lichaam.

Conclusie

Het gebruik van een hartslagmeter is noodzakelijk als je op deze manier wilt trainen of sporten. Door met de juiste hartslag te trainen kan je het beste resultaat boeken. Dit kan bijvoorbeeld zijn als je wilt afvallen of meer conditie wilt krijgen. Allereerst moet je je maximaal bereikbare hartslag uitrekenen. Deze is afhankelijk van je leeftijd. Dit is uiteraard een gemiddelde, sommige mensen kunnen meer bereiken dan anderen. Wanneer je je maximaal bereikbare hartslag weet, kan je gaan uitrekenen hoeveel hartslagen je per minuut moet halen om het beste resultaat te boeken. Je hebt op deze manier minder tijd nodig om je doel te bereiken!