Tips voor Kettlebell Oefeningen

Introductie Kettlebell oefeningen

Kettlebell oefeningen zijn erg veelzijdig. De grote diversiteit aan oefeningen zorgen ervoor dat verschillende spiergroepen in het lichaam tegelijkertijd getraind worden. Met een kettlebell voer je andere oefeningen uit dan met regulier fitnessmateriaal.

Over het algemeen geldt: hoe meer spieren je aanspreekt, hoe groter de verbranding in je lichaam wordt. Aangezien bij een Kettlebell Workout veel spieren worden gebruikt, verbrandt je dus veel energie en dus ook veel calorieën.

Hieronder staat een stuk tekst met een aantal voorbeeld oefeningen die je kunt uitvoeren met een Kettlebell.

Geschiedenis Kettlebell Oefeningen

De Kettlebell oefeningen zijn gebaseerd op een oude russische trainingsmethode met een zogenaamde 'Girya'. Dit is een Russisch gewicht in de vorm van een bal met een handvat eraan. Oorspronkelijk werd de 'Girya' in Rusland gebruikt door het leger en door atleten. Het ingenieuze aan de Kettlebell is dat het handvat boven het zwaartepunt van het gewicht. Door deze constructie wordt als het ware een soort hefboom werking gecreëerd. Het lichaam moet zich inspannen en aanpasen om tijdens een oefening deze hefboomwerking op te vangen.

Kettlebell Trainingen

Onder andere kracht, balans, flexibiliteit, elasticiteit en het uihoudingsvermogen worden door de Kettlebell versterkt. Tevens heeft de Kettlebell training een cardiovasculair effect voor hart en bloedvaten.

Kettlebell trainingen zijn zeer intensief. Combinatietrainingen zorgen voor vetverbranding en een gespierd lichaam. Er is eens berekend dat een workout van 20 minuten met de kettlebell, gelijk staat aan anderhalf uur kracht- of cardiotraining.

Kettlebell Oefeningen

Hieronder staan een aantal oefening die je kunt uitvoeren met een Kettlebell. Wees wel voorzichtig en probeer eerst altijd even op te warmen voordat je de oefeningen uitvoert.

Kettlebell Standaard Oefening

 • Ga rechtop staan met je voeten iets uit elkaar en je knieën licht gebogen. Buig je knieën en houd je rug recht.
 • Laat een hand op een vast object rusten voor stabiliteit, bijvoorbeeld op een tafel.
 • Houdt de Kettlebell in je andere hand. Begin met een ontspannen arm, met een Kettlebell die naar de grond wijst.
 • Houd je ellebogen dicht tegen je lichaam aan en til de Kettlebell op naar je lichaam toe. Wanneer de Kettlebell op zijn hoogste punt is trek dan je schouderbladen samen.
 • Beweeg de Kettlebell weer langzaam naar beneden toe en herhaal de oefening 10 keer. Denk er aan om je lichaam en hoofd in een verticale positie te houden.

Kettlebell Oefening Opdrukken

 • Ga op je rug liggen met een Kettlebell in elk van je handen.
 • Breng afwisselend de linker- en rechterarm omhoog.
 • Probeer je snelheid zo laag mogelijk te houden.
 • Doe een serie van 20 oefeningen.

Kettlebell Oefeningen Hurken

 • Pak een Kettlebell in elk van je handen.
 • Houdt de Kettlebell vervolgens horizontaal voor je lichaam in een hoek van 90 graden.
 • Spreid je voeten en knieën licht.
 • Beweeg je lichaam langzaam naar beneden, waarbij je voorzichtig door je knieën zakt. Je bovenlichaam kan hierbij lichtjes naar voren overhellen.
 • Wanneer je dijen parallel aan de vloer zijn, beweeg dan langzaam weer omhoog.
 • Herhaal deze oefening 10 keer.

Afsluiting Kettlebell Oefeningen

In dit artikel staan een aantal oefeningen die je met Kettlebells kunt uitvoeren. Uiteraard is dit nog maar een kleine selectie van de enorme hoeveelheid aan oefeningen dat beschikbaar is.

Probeer deze oefeningen altijd voorzichtig uit te voeren en langzaam op te bouwen, vooral als je conditie op een laag niveau is. Wanneer je Kettlebell oefeningen goed uitvoert, werken deze als een goede krachttraining om een goede conditie op te bouwen.