Lichaamsanalyse door middel van een weegschaal

De weegschaal

De weegschaal speelt in veel huishoudens een belangrijke rol. Vroeger was een weegschaal slechts een middel om het lichaamsgewicht te bepalen. Tegenwoordig kunnen weegschalen echter veel meer dan dat. Een moderne weegschaal is in staat om binnen enkele seconden een totale lichaamanalyse uit te voeren. Maar wat houdt een lichaamsanalyse precies in en hoe wordt een lichaamsanalyse uitgevoerd?

Het uitvoeren van een lichaamsanalyse

Het menselijk lichaam bevat onder andere vet, spieren, vocht en botten. De verhoudingen hiervan kunnen veel informatie geven over onze gezondheid. Een te hoog vetpercentage kan bijvoorbeeld de kans op aandoeningen zoals kanker en hart- en vaatziekten verhogen. Met behulp van een goede weegschaal kan een lichaamsanalyse worden gedaan om de verdelingen in het lichaam duidelijk te maken. Een lichaamsanalyse wordt uitgevoerd door hele zwakke elektrische stroompjes door het lichaam te zenden. Dit gebeurt als men blootsvoets op de weegschaal staat. Om de gemeten gegevens te relateren aan de eigenschappen van de persoon, moeten de leeftijd, de lengte en het geslacht van de persoon worden ingevuld. De weegschaal bepaalt het gewicht en berekent dan zelf het vetgehalte, het vochtgehalte, de gemiddelde spiermassa en het gewicht van de botten. Bij mensen die veel sporten, eten of drinken kunnen de gegevens onbetrouwbaar zijn. Ook de gegevens bij zwangere of menstruerende vrouwen zijn niet betrouwbaar.

Wat houdt een lichaamsanalyse precies in?

Bij een lichaamsanalyse waarbij gebruik wordt gemaakt van een weegschaal, worden meestal het vetgehalte, het vochtgehalte, de gemiddelde spiermassa en het gewicht van de botten bepaald. Maar wat betekenen de verkregen waardes precies?

  • Het vetgehalte. Bij het bepalen van het vetgehalte wordt het percentage vet in het lichaam berekend. Bij vrouwen ligt een normaal vetpercentage ongeveer tussen de 16,5% en 22,5%. Bij mannen ligt een normaal vetpercentage ongeveer tussen de 13,5% en 19%. Een gezond vetgehalte is wel afhankelijk van de leeftijd. Over het algemeen zou het vetgehalte bij jongere mensen iets lager moeten liggen dan bij oudere mensen.
  • Het vochtgehalte. Bij het bepalen van het vochtgehalte wordt het percentage vocht in het lichaam berekend. Bij vrouwen ligt een normaal vochtpercentage ongeveer tussen de 40% en 55%. Bij mannen ligt een normaal vochtpercentage ongeveer tussen de 45% en 70%. Ook een gezond vochtgehalte is afhankelijk van de leeftijd. Over het algemeen zou het vochtgehalte bij jongere mensen hoger moeten liggen dan bij oudere mensen.
  • De gemiddelde spiermassa. Bij het bepalen van de gemiddelde spiermassa wordt het percentage spiermassa in het lichaam berekend. Bij vrouwen ligt een normale spiermassa ongeveer tussen de 34% en 44%. Bij mannen ligt een normale spiermassa ongeveer tussen de 40% en 48%. Natuurlijk hangt de gemiddelde spiermassa nauw samen met de hoeveelheid lichaamsbeweging die een persoon krijgt. Over het algemeen zijn mannen echter gespierder dan vrouwen.
  • Het gewicht van de botten. Het gewicht van de botten hangt natuurlijk voor een groot deel af van je lengte en van je bouw. Bij vrouwen kan dit oplopen tot 6,5 kg. Bij mannen kan het gewicht van de botten wel 7,5 kg zijn. Een lichaamsanalyse door middel van een weegschaal is vaak niet specifiek genoeg om uitsluitsel te geven over de gezondheid van het gewicht van je botten.

Een weegschaal kopen

Een goede weegschaal met een lichaamsanalysefunctie is bij veel zaken verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan de Mediamarkt of de Blokker. Natuurlijk kun je het zo duur maken als je zelf wilt. Er zijn allerlei geavanceerde weegschalen met allerlei functies. Voor minder dan 50 euro kun je echter ook al een goede weegschaal met een lichaamsanalysefunctie kopen. Twijfel je over een aanschaf? Laat je dan eerst in de winkel goed informeren over de prijzen en de mogelijkheden.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden