Hoe helpt kaneel bij het afvallen

Inleiding

Kaneel is niet alleen een lekker zoet en pittig specerij, maar blijkt ook nog eens heel gezond te zijn! Je vindt kaneel onder andere in zoete gerechten als appeltaart en koekjes en pittige gerechten als een curry, maar naast natuurlijke smaakmaker kan kaneel ook genezend werken. Het is zelfs zo dat kaneel je kan helpen om zonder dieet een aantal kilo af te vallen. Maar hoe zit dat eigenlijk precies? Waarom helpt kaneel bij het afvallen?

De bloedsuikerspiegel

Om te begrijpen hoe kaneel kan helpen bij het afvallen, moet je eerst begrijpen wat de bloedsuikerspiegel precies inhoudt. De bloedsuikerspiegel geeft de hoeveelheid glucose weer die in het bloed zit. Als je veel suiker of koolhydraten eet, of veel stress hebt, dan wordt het glucosegehalte in het bloed hoger. Dit vindt het lichaam niet prettig en daarom zal de alvleesklier het hormoon insuline aanmaken. Doordat er insuline aangemaakt wordt, worden de cellen in je lichaam gestimuleerd om glucose uit het bloed op te nemen, waardoor de bloedsuikerspiegel weer daalt tot de normwaarde. Ook zorgt de insuline ervoor dat een deel van de glucose omgezet wordt in glycogeen, en als je af wilt vallen, wil je dat juist voorkomen, omdat glycogeen op den duur wordt opgeslagen als vet.

Kaneel staat er om bekend om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden, daardoor zal er minder insuline aangemaakt worden en dus ook minder glucose omgezet worden in glycogeen, wat betekent dat er uiteindelijk minder vet in je lichaam wordt opgeslagen. Verder zorgt kaneel ervoor dat je minder snel honger krijgt omdat de bloedsuikerspiegel ook minder snel daalt. 

Honing en kaneel als geneesmiddelen

Maar kaneel blijkt nog meer heilzame eigenschappen te hebben dan dat het enkel helpt bij het constant houden van de bloedsuikerspiegel. Verschillende Aziatische geneeskunden gebruiken een combinatie van honing en kaneel om allerlei kwaaltjes te genezen. Zo blijkt een papje van honing en kaneel (een eetlepel kaneel gemengd met een eetlepel honing) te helpen bij bekende kwaaltjes als een slechte adem, acne en een slecht immuunsysteem. Ook bij insectenbeten kan een mengsel van honing en kaneel verlichting geven. Verder gaan er geruchten dat kaneel je lichaam beschermt tegen onder andere artrose, maagpijn, blaasontsteking, een te hoog cholesterol en zelfs tegen kanker. Of dit echt zo is, is niet wetenschappelijk bewezen, maar het kan misschien geen kwaad om meer honing en kaneel aan je voedingspatroon toe te voegen!  

Maak er thee van!

Maar hoe kun je nou voor zorgen dat je iedere dag kaneel toevoegt aan je voeding? Een makkelijk en lekkere manier om kaneel in je voedingspatroon in te bouwen is om er thee van te zetten. Omdat je slechts zes tot zeven gram kaneel per dag nodig hebt om bovenstaande effecten te bereiken, zijn twee koppen thee per dag genoeg. Het is het beste om de thee op een lege maag te drinken, of net voordat je gaat slapen, dan heeft de thee het meeste effect.

Je maakt een honing-kaneel thee door allereerst water aan de kook te brengen. Doe een halve theelepel kaneel in de theekop en giet het kokende water eroverheen. Laat dit even trekken. Je kunt de thee opzoeten met honing om beide voedingsmiddelen met de thee binnen te krijgen. Voeg de honing dan wel pas toe als de thee wat afgekoeld is, omdat door de hitte de honing anders haar goede eigenschappen verliest.

Conclusie

Kaneel kan helpen om een aantal kilo extra af te vallen omdat kaneel erom bekend staat dat het de bloedsuikerspiegel stabiel houdt. Hierdoor maakt het lichaam minder insuline aan wat leidt tot minder opslag van vet en minder trek, waardoor je minder eet. Om de kaneel aan je voedingspatroon toe te voegen, kun je er thee van zetten die je ’s morgens en ’s avonds drinkt. Als je echter echt kilo’s wilt afvallen, werkt bovenstaand middeltje enkel als ondersteuning. Door gezond te eten en voldoende te bewegen bereik je meer resultaat. Veel succes! 

Bron afbeelding: Wikimedia Commons, FotoosVanRobin