Hoe werkt een Teatox

Inleiding

Op internet is het een steeds groter wordende rage: de zogenaamde afslanktheeën. Met deze theeën, van onder andere merken als Bootea, Skinny Tea en Your Tea, zou je je lichaam reinigen van overtollig vocht en afvalstoffen en bovendien ook nog eens afvallen. Op social media, maar ook elders op internet, zijn verbluffende foto’s van resultaten te vinden. Maar in hoeverre zijn deze resultaten waar? En hoe werkt een Teatox eigenlijk precies?

Wat is een Teatox?

Een Teatox is een kuur waarbij je door ’s morgens en ’s avonds een kop thee te drinken, je lichaam reinigt van afvalstoffen en overtollig vocht. Je detoxt je lichaam eigenlijk, vandaar dat de theeën ook wel detox-theeën, of Teatox worden genoemd. De kuur duurt, afhankelijk van het product dat je  bestelt, 14 of 28 dagen.

Je kunt een 14-daagse Teatox van Bootea in Nederland bestellen bij De Tuinen, of je kunt op internet op zoek gaan naar verschillende Amerikaanse websites waar ze de producten aanbieden. 

Hoe ziet een kuur eruit?

Zoals hierboven vermeld, bestaat een Teatox uit 14 of 28 dagen. Het is de bedoeling dat je iedere dag in de ochtend een kop thee drinkt, en – afhankelijk van de Teatox die je besteld – iedere avond of om de avond een kop avondthee. De ochtendthee drink je als je wakker wordt, nog voor het ontbijt. Je laat het zakje ongeveer vijf minuten trekken. De avondthee drink je net voordat je naar bed gaat. Ook dit zakje thee laat je ongeveer vijf minuten trekken voor het beste effect. 

Hoe val je erdoor af?

De ochtendthee en de avondthee hebben een verschillende werking die beiden helpen bij het afvallen. Beide theesoorten staan erom bekend dat ze het hongergevoel onderdrukken, waardoor je minder

De ochtendthee bevat kruiden die je stofwisseling (metabolisme) verhogen, waardoor je meer calorieën verbrandt en daardoor ook meer energie hebt. Verder heeft de ochtendthee als werking dat deze het overtollige vocht afdrijft, waardoor je dus gewicht verliest.

De avondthee bevat veelal senna bladeren. Deze bladeren hebben een laxerend effect, waardoor je ongeveer 8 uur na het drinken van de thee zult merken dat je naar het toilet moet. Omdat het de stoelgang stimuleert, verwijdert deze thee op een natuurlijke manier gifstoffen uit je lichaam. Ook overtollig vocht wordt met de avondthee afgedreven.

Voor het beste resultaat is het belangrijk dat je naast het drinken van de thee ook voldoende beweegt en gezond eet. Op de site van de meeste Teatoxen wordt aangeraden tijdens de kuur geen vlees te eten, voor het meest optimale resultaat. 

De gevaren van Teatox

Zoals hierboven reeds vermeld was, zit er in de meeste detox-theeën het ingrediënt senna bladeren. Hoewel natuurlijke kruiden op het eerste oog geen kwaad lijken te doen, zit er hier toch een addertje onder het gras. Senna bladeren hebben namelijk een extreem laxerend effect en worden door artsen dan ook alleen in gevallen van obstipatie (verstopping) voorgeschreven, met duidelijke gebruiksaanwijzingen! Zo mag je senna bladeren niet langer dan drie dagen achter elkaar gebruiken volgens de bijsluiter. Volgens andere bronnen mag je senna niet langer gebruiken dan twee weken, en absoluut niet in een te hoge dosering.

Doe je dat wel, bijvoorbeeld bij een kuur van 28 dagen, dan loop je het risico op verschillende bijwerkingen. Allereerst bestaat er een grote kans dat je lichaam uitdroogt. Omdat de bladeren een laxerend effect hebben en je dus vaak naar het toilet moet, krijgen je darmen niet de kans om voldoende vocht op te nemen, met uitdroging als gevolg.

Daarnaast bestaat er een kans dat je darmen gewend raken aan de senna en daardoor ‘lui’ worden, dit wordt ook wel een (chronisch) verlamde darm genoemd. De darm kan hierdoor zijn inhoud niet meer goed zelf voortbewegen waardoor de kans op verstopping alleen maar toe neemt.  Ook zal de darm door de verlamming minder goed in staat zijn om stoffen op te nemen, waardoor er een ernstig tekort aan natrium en kalium in het lichaam kan ontstaan, met alle nare en ernstige gevolgen van dien. 

Bij vervelende bijwerkingen als diarree, misselijkheid of pijn moet je meteen stoppen met de thee en een arts raadplegen. Ook als je niet zeker bent over het gebruik van de senna bladeren, is het verstandig om een arts te spreken.

Gezond en blijvend afvallen

Een teatox kan je dus wel degelijk helpen bij het afvallen, maar om na de 14 of 28 dagen dat je het gebruikt te voorkomen dat al het gewicht dat je kwijt bent geraakt er weer bij komt, is het belangrijk om aan een gezonde levensstijl te werken. Als je je lichaam namelijk je hele leven lang moet blijven detoxen om op gewicht te blijven is dat niet alleen gevaarlijk voor je lichaam, maar kost het ook handen vol geld.

Je kunt je lichaam ook zonder Teatox gezond en afvalstoffenvrij houden, door bijvoorbeeld frisdrank of koffie om te ruilen voor een glas water. Ook meer verse groenten eten kan je helpen bij het afvallen, of bij het creëren van een gezonder lichaam. Voldoende bewegen is hierbij een must. Verder zijn er meer natuurlijke producten die je kunnen helpen bij het afvallen en die niet schadelijk zijn voor je lichaam, bijvoorbeeld kaneel of pepers.

Conclusie

Teatox is een detoxkuur met thee waarmee je je lichaam op een natuurlijke manier ontgift en waarbij je ook nog de nodige kilo’s afvalt. De kuur van 14 of 28 dagen bevat een ochtendthee en een avondthee. De ochtendthee stimuleert de stofwisseling en de avondthee werkt laxerend, waardoor gifstoffen worden afgedreven. Het laxerende effect is ook gelijk het gevaar van de thee, omdat senna bladeren nare bijwerkingen kunnen hebben bij fout of langdurig gebruik. Wil je blijvend en op een gezonde manier afvallen, dan kun je beter werken aan een gezondere levensstijl. Wat zijn jouw positieve of negatieve ervaringen met een Teatox?