Fitness is even belangrijk als voeding

FITNESS EN WAARTOE DIENT HET.

Naast voeding is er nog een belangrijk onderdeel welke invloed heeft op een mens zijn gezondheid, dat is fitness. Door fitnessoefeningen te doen werk je aan zowel je fysieke als aan je mentale gezondheid. Je lichaam zal door deze oefeningen veranderen en versterken en kan alleen maar je lichaamsbouw verbeteren. Bij fitness worden je spieren in je lichaam doelbewust aan het werk gezet door de vele verschillende bewegingen die je uitvoert. Wanneer je een bepaalde oefening doet, al of niet met weerstand worden op dat moment je spieren aangesproken.

Voordelen van fitness en krachttraining

 • het verbetert je lichaamsinstelling= meer spieren en minder vet.
 • het metabolisme draait vlugger
 • spieren worden zichtbaarder
 • het gehele lichaam functioneert beter: je hart, bloeddruk, longen, darmen, gewrichten,…
 • de lichaamshouding verbetert
 • het zelfvertrouwen stijgt
 • meer weerstand tegen ziektes 
 • sterkere botten
 • je oogt jonger en ziet er gezonder en vitaler uit

Een fitnesscentrum heeft zo zijn voordelen 

Je hebt heel veel toestellen voorhanden, je kan hulp vragen wanneer je dat wenst.  Toch geeft niet iedereen de intensie om zich bij een fitnesscentrum aan te sluiten. Beslis je om thuis te trainen spaar je alvast maandelijks je fitnessabonnement uit. Uiteraard als je thuis gaat trainen zal je jezelf moeten motiveren, je oefeningen correct uitvoeren, standvastig zijn en je houden aan je schema. Belangrijk bij het thuis trainen! Eventueel op termijn je eigen fitnesstoestel(len) aanschaffen. Hoeveel je daar aan spendeert bepaal je zelf. 

Wat heb je nodig

Wanneer je start met fitness thuis, kan je best met eenvoudige oefeningen beginnen waarbij je lichaamsgewicht je weerstand wordt. Oefeningen zoals push-ups en squats zonder gewichten. Je zal merken in het begin dat je wat beperkt bent in het aantal oefeningen dat je kan doen. Gaandeweg zal je ook aanvoelen dat je wat extra weerstand kan gebruiken omdat de oefeningen na verloop van tijd iets te makkelijk gaan. Om je lichaam verder te ontwikkelen heb je die extra weerstand nodig. Voor die extra weerstand is dit het goede moment om 1 of meerdere eigen fitnessproducten aan te schaffen.

Welke zijn de basisproducten die het meeste nut hebben

Dit zijn de producten die we het meest aanraden:

 • gemakkelijke sportkledij
 • een fitnessmat
 • een fitnessball
 • weerstandsbanden
 • losse gewichten (handhalters die al dan niet verstelbaar zijn in gewicht)
 • pull up bar

Waarom een fitnessmat

Een fitnessmat is nuttig bij het uitvoeren van grond oefeningen ,( zijdelings liggend been heffen, superman, opdrukken,…) omdat ze je een zachtere ondergrond biedt. Dit is vooral belangrijk bij crunches en sit-ups doordat je ruggengraat de grond rechtstreeks raakt.

Waarom een fitnessball

Trainen met een fitnessball is nuttig, zo worden de kleinste spieren in je lichaam verplicht mee te werken om je lichaam in balans te houden. Door enkel op de bal te zitten zet je je buikspieren al aan het werk om in balans te blijven!

Waarom weerstandsbanden

Weerstandbanden zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren doordat elke kleur zijn eigen weerstandsniveau heeft. Zo bieden ze een alternatief voor de losse gewichten. De nadruk ligt minder op kracht en meer op het uithoudingvermogen van de spieren.

Waarom losse gewichten

Losse gewichten bieden meer voordeel dan de bekende statische en grote fitnesstoestellen. Je spreekt zowel het centrale punt van de spier aan als de omliggende spieren er rondom aan. De omliggende spieren helpen namelijk het losse gewicht in balans te houden. Deze omliggende spieren worden bij fitnesstoestellen niet geprikkeld omdat de toestellen zo gemaakt werden dat enkel het centrale punt van de spier wordt getraind.

Waarom een pull up bar

Een pull up bar laat je toe om de beste en belangrijkste oefening voor je rugspieren uit te voeren, nl. pull ups of optrekken. Je onderrug en je ruggengraat worden opmerkelijk minder belast dan bij voorovergebogen oefeningen voor je rug. Je kan Deze bar kan ook gebruikt worden voor andere oefeningen, benen optrekken, verhoogd opdrukken, dips... Je kan al een hoop fitnessoefeningen uitvoeren met deze basis zonder maar één voet in een fitnesscentrum te zetten.

Besluit

Fitness of krachttraining kan door iedereen worden uitgeoefend. Het is een sport waarop je op je eigen niveau kan starten en die je volgens je eigen kunnen kan opbouwen. Zo bouw je langzaam je conditie op. Heb je onlangs beslist om door middel van fitness aan je lichaamsbouw te werken, zal je moeten kiezen waar en hoe. Kiezen kan je tussen fitness in het fitnesscentrum of fitness bij jou thuis.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden