Hoe bezorgt aromatherapie ons nodige ontspanning

Inleiding

In een samenleving die meer en meer gedomineerd wordt door stress, zoeken steeds meer landgenoten naar middeltjes om zich te ontspannen en ontstressen. Alternatieve geneeswijzen als de aromatherapie, nemen hier een belangrijke plaats in. Maar wat is nu precies deze aromatherapie, en hoe kan deze ons efficiënt beschermen tegen seizoensgebonden aandoeningen en klachten als een winterdip? Hoe kan deze toch ook wel omstreden therapie, ons écht ontspannen en ons goed humeur terugbezorgen?

Etherische olieën

Deze aromatherapie is een van de vele alternatieve geneeswijzen, die gebaseerd is op het gebruik van etherische olieën en sommige natuurlijke geurextracten. Aromatherapie staat voor de behandeling van allerlei aandoeningen en klachten met behulp van geuren. Binnen deze alternatieve therapie bestaan verschillende stromingen, die allemaal het probleem vanuit een andere gezichtshoek benaderen en ook verschillende behandelingsmethoden hanteren.

Fransman als grondlegger

Reeds in vele oude beschavingen werd er gebruik gemaakt van geurstoffen om allerlei aandoeningen te behandelen. Het gebruik van geurstoffen en natuurlijke geurextracten in de geneeskunde is niet zo oud. De Fransman René Gattefossé wordt algemeen beschouwd als de grondlegger van deze aromatherapie. In 1937 verscheen over dit onderwerp een eerste boek van hem. Tijdens de tweede wereldoorlog kwam dit boek in handen van de Franse arts Jean Valnet. Deze paste bepaalde principes uit het boek toe als alternatief voor de toen erg schaarse geneesmiddelen. Na de oorlog werkte Valnet deze geneeswijze verder uit en schreef er zelf een naslagwerk over. De aromatherapie kreeg hierdoor tijdens de zestiger jaren, eerst in Frankrijk en daarna ook bij ons, meer en meer voet aan de grond.

Geuren werken in op hersenen

Vele wetenschappers zijn er al langer van overtuigd dat geuren inwerken op onze hersenen. Deze geuren bestaan uit verschillende geurmolecullen, die worden opgenomen door het slijmvlies dat zich aan de bovenkant in onze neus bevindt. Dit slijmvlies kan meer dan tienduizend verschillende geuren herkennen. Het slijmvlies staat, via onze geurzenuw, in contact met verschillende zones in onze hersenen. Deze hersenzones maken deel uit van ons reptielenbrein, één van de oudste onderdelen van onze hersenen.

Emo-geheugen

Dit ingewikkelde systeem is betrokken bij die functies die verantwoordelijk zijn voor verschillende, en meestal tegenstrijdige gevoelens als onze slaap-en waakcyclus, honger en dorst, agressie en angst, motivatie en emotioneel geheugen. Dit emotioneel geheugen verklaart ons ook waarom ervaringen als genot, geuren en emoties, zo sterk met elkaar verbonden zijn. Dankzij de aromatherapie zijn we in staat om, via onze geurzenuw, al deze functies te beïnvloeden, waardoor we een prettig én ontspannen gevoel krijgen. We kunnen zo onze hersenen extra activeren en prikkelen. Met zijn vele geuren, is de aromatherapie dan ook de haast ideale manier om ons te verlossen van een vervelende winterdip en van vele emotionele ongemakken en kwalen.

Meer dan ontspannen

De aromatherapie doet echter zoveel meer dan ontspannen en ontstressen. Deze alternatieve geneeswijze heeft inderdaad een opvallend ruim toepassingsspectrum. Zo is ze geschikt voor de behandeling van kleine wondjes met lavendelolie, en bij schimmelinfecties gebruikt men tea-treeolie. Stress behandelen we bij voorkeur met bergamotolie. Ylang-ylangolie wordt door deze aromatherapeuten aanbevolen als stimulerend middel. De aromatherapie heeft ook een gunstige invloed op onze spieren en gewrichten. Zo wordt Peperolie aangewend voor de behandeling van spierpijn. Dat deze aromatherapie tot op zekere hoogte doeltreffend is, bewijst het gebruik van eucalyptusolie, dat door iedereen efficiënt wordt gebruikt bij de behandeling van aandoeningen van onze luchtwegen en vastzittend slijm. Deze therapie is ook afddoend tegen allerlei hart-en vaatziekten. Citroenolie wordt gebruikt bij te hoge bloeddruk en Rozemarijnolie blijkt doeltreffend tegen te lage bloeddruk.

Verschillende gebruiksmanieren

In de aromatherapie worden al deze geuren op verschillende manieren gebruikt. Bij het verstuiven van geuren en aroma's wordt een speciaal toestel gebruikt om de etherische olieën te verstuiven in de lucht. Bij deze techniek word de olie niet opgewarmd. Nadeel is ongetwijfeld dat hier relatief weinig olie opgenomen zal worden, omdat de vrijgekomen damp zich in de ruimte verspreid. Bij verdamping van de olieën wordt, deze opgewarmd tot ze verdampt. Meestal wordt de olie hiervoor met een beetje water vermengd. Daaronder wordt een brandende kaars geplaatst. Hier wordt men met hetzelfde nadeel geconfronteerd als bij het verstuiven. Ook bij de verschillende inhalatietechnieken worden de gebruikte olieën met een beetje water vermengd. De vrijgekomen dampen worden boven het bad geïnhaleerd. Deze inhalatiemethode biedt het voordeel dat we veel meer van deze olieën opnemen dan bij de twee voorgaande methoden. Bij het gebruik van kaarsen worden de etherische olieën opgenomen door het kaarsvet. De olieën komen tijdens het branden weer vrij. Een deel van de olie zal echter verbranden. Een druppeltje olie op onze tong of in een capsule, biedt het nadeel dat sommige van deze olieën onze slijmvliezen kunnen iriteren. De sterke smaak van bepaalde stoffen kan ook erg hinderlijk zijn. Onze spijsvertering zal een deel van de bestanddelen van de gebruikte olieën onwerkzaam maken, nog voor ze hun werk hebben gedaan. Niet alle etherische olieën zijn bovendien voor inwendig gebruik geschikt. Sommige zijndaarvoor té giftig of irriteren teveel. Bij het masseren worden de olieën in beperkte hoeveelheden aan de draagolie toegevoegd. Dit mengsel wordt als massageolie gebruikt. Als draagolie gebruikt men olie van vette planten als zonnebloemolie, amandelolie en jojobaolie. Er wordt slechts een beperkt deel van de massagelolie door onze huid opgenomen. Stoffen die wél in de huid dringen, laten deze dan weer in beperkte mate door. Veel aromatherapeuten zijn hier van mening dat de etherische oliën hier via onze huid door ons bloed worden opgenomen. Olie kan ook aan ons badwater toegevoegd worden. Een deel van de olie zal zo via onze longen door ons lichaam worden opgenomen.