Hoe realiseren we een rustgevende slaapkamer

Inleiding

Vele landgenoten kampen met slaapproblemen. Ze hebben er dan ook alles voor over om toch van een verkwikkende nachtrust te kunnen genieten. De keuze voor de meest geschikte matras en bed, is voor de meesten onder ons vanzelfsprekend. De inrichting van onze slaapkamer zélf is nochtans minstens even belangrijk voor het scheppen van een slaapvriendelijk klimaat. Hoe kunnen we zélf zorgen voor de meest efficiënte inrichting van onze slaapkamer? Met welke tips en voorzorgsmaatregelen houden we bij voorkeur rekening bij de realisatie van een comfortabele, praktische en meest rustgevende slaapkamer?

Wanorde vermijden

Onze slaapkamer is niet alleen bestemd voor het slapen. Hier wil ons oog ook wat. Voor de inrichting van onze slaapkamer worden we dan ook steeds veeleisender. We willen er sfeer, licht én voldoende opbergruimte. Dit laatste is zeker niet onbelangrijk. Voor een rustige slaapkamer, zorgen we in de allereerste plaats voor de nodige orde. Een teveel aan accessoires zorgt voor een drukkende sfeer, en het schoonmaken wordt er zéker niet gemakkelijker door. Voor een ontspannende sfeer, beperken we ook het aantal slaapkamermeubelen.

Voldoende opbergruimte

Voor een opgeruimde slaapkamer, moeten we over voldoende opbergruimte kunnen beschikken. De meest klassieke oplossing, is zeker de losstaande kleerkast met draaideuren. Deze zijn in de meeste gevallen gemaakt uit massief hout of gekleurde MDF. Geef de kleerkast eens een andere plaats. In plaats van hem tegen een muur te plaatsen, kunnen we onze kleerkast er ook dwars tegen zetten. Plaats het hoofdeinde van je bed tegen de achterkant van de kleerkast. Zo ontstaat een soort kastenkamertje. Om extra sfeer in onze slaapkamer te brengen, kunnen we de achterkant van onze kast bekleden met een decoratieve stof of met behangpapier.

Aanbouwprogramma

Kiezen we vanuit praktische overwegingen toch voor een kastenwand, dan is een aanbouwprogramma zéker het overwegen waard. Een aanbouwprogramma is samengesteld uit verschillende losse elementen, die in allerlei opstellingen aan mekaar kunnen gekoppeld worden. Er bestaan aanbouwprogramma's in verschillende stijlen en materialen, zelfs in staal. We hebben hier meestal ook de keuze tussen schuif-, vouw- en draaideuren. Het nadeel van zo een aanbouwprogramma is ongetwijfeld dat we enkel de keuze hebben tussen meubelen met standaardafmetingen. Tussen onze kast en het plafond, of tussen kast en schuin dak, zal er meestal een vrije ruimte blijven, meestal een verzamelplaats van stof. Om dit te vermijden kunnen we onze kastenwand ook op maat laten maken.

Dressing inbouwen

Is onze slaapkamer voldoende groot, dan is een dressing een geschikt altrernatief. Een dressing is een klein, apart kamertje waarin we onze kleding overzichtelijk kunnen opbregen. Een dressing kunnen we uiteraard op maat laten maken. Momenteel zijn er heel wat moduleerbare systemen verkrijgbaar. Voor de realisatie van zo een dressingruimte, schuiven we ons bed bij voorkeur een tweetal meter van de muur. Een hangkast is immers minstens zestig centimeter diep, en voor de doorgang hebben we minstens één meter nodig. Plaats zeker ook een scheidingswand. Via beide zijkanten hebben we dan toegang tot onze dressing. We kunnen ook één zijkant van de kasten tegen een muur plaatsen. We kunnen dan de andere kant afsluiten met een deur.

Verplaatsbare opbergruimte

Willen we een maximum aan opbergruimte, dan zijn verrijdbare opbergladen onder ons bed erg handig. Boven het hoofdeinde, hebben we voldoende plaats voor eventuele boekenplanken. Aan ons voeteneinde kunnen we een kist plaatsen, waarin we ons bedlinnen kunnen opbergen.

Combinatie van verschillende lichtpunten

Om in onze slaapkamer een aangepaste sfeer te scheppen, is de verlichting erg belangrijk. Slaapkamerverlichting is bij voorkeur een combinatie van algemene verlichting, enkele goed uitgekozen lichtpunten voor doelgericht licht en sfeervolle achtergrondverlichting. Uitgangspunt bij de algemene verlichting is een lamp die het grootste deel van onze slaapkamer verlicht. Overweeg hierbij de plaatsing van dimbare inbouwspots, wandlampen en een naar boven schijnende, staande lamp met ondoorzichtige kap. Voorzie zowel bij de deur als in de onmiddellijke omgeving van het bed een lichtschakelaar.

Aangepaste sfeerverlichting

Lees je graag in bed voor het slapengaan, dan plaatsen we langs beide kanten van ons bed een leeslamp. Zo voorkomen we reflecties op ons boek, en storen we onze partner (die misschien wil slapen) zo weinig mogelijk. Ook bij de kledingkast en de toilettafel plaatsen we een gerichte lamp. Sfeerverlichting zorgt voor gezelligheid, zeker in onze slaapkamer. Een subtiel geplaatst spotje en/of een romatisch wandlampje kunnen wonderen doen.

Raamdecoratie aanpassen aan sfeer slaapkamer

Onze raamdecoratie moet in de eerste plaats nauw aansluiten biij de inrichting van onze slaapkamer. Lichte en transparante materialen kunnen best gecombieerd worden met moderne slaapkamers. Zwaardere en decoratieve materialen in de kleur van ons dekbedovertrek, zijn vooral geschikt voor een klassieke slaapkamersfeer. Om tijdens de zomermaanden de hitte buitenskamers te houden, is een buitenzonnewering beslist op zijn plaats. Door te kiezen voor een zonnewering, blijven we genieten van een comfortabele slaapkamertemperatuur.

Goede isolatie

Om storende straatgeluiden zoveel mogelijk buiten te houden, is de keuze voor akoestische beglazing zeker geen overbodige luxe. Hierbij hebben we de keuze tussen asymmetrische beglazing met glasbladen van verschillende diktes. Gelaagde beglazing is echter het meest doeltreffend om alle mogelijke geluiden buiten te houden. Dergelijke beglazing is samengesteld uit twee glasbladen, die met elkaar zijn verbonden door een transparante, elastische kunststoffolie of giethars.

Pastelkleuren zijn trendy

Omdat we in onze slaapkamer tot rust willen komen, houden we onze muurdecoratie zo neutraal mogelijk. Neutrale slaapkamermuren vormen het beste decor voor ons bedlinnen en de accessoires. Trendy kleuren voor onze slaapkamer zijn dit jaar zachtgeel, lichtblauw, pastelgroen, bruin en grijs. We kunnen het rustgevende karakter van onze slaapkamer nog verhogen, door ervoor te zorgen dat we door de decoratie zo weinig mogelijk worden afgeleid. Eventuele leidingbuizen of radiatoren zijn minder opvallend als we ze in dezelfde schilderen als de muren.

Aangenaam slaapkamerklimaat

Een aangenaam slaapkamerklimaat is van groot belang voor een ontspannende en deugddoende nachtrust. Zorg ervoor dat de temperatuur in onze slaapkamer nooit boven achttien graden stijgt. Een goede slaapkamerverluchting is dan ook een noodzaak. Een doeltreffende en betaalbare oplossing is zeker een ventilatiesysteem met zelfregelende raamverluchting.