Wat is een nachtmerrie

Inleiding

Een nachtmerrie is heel simpelgezegd een hele angstige droom. Als je een nachtmerrie hebt kan je doodsbang zijn en in paniek wakker worden. Een nachtmerrie kan je je eigenlijk altijd nog goed herinneren. De meeste nachtmerries heb je in je REM-slaap, vandaar dat de meeste mensen met een nachtmerrie midden in de nacht wakker schrikken. Vaak zijn mensen daarna zo bang en van slag dat ze nog maar moeilijk in slaap komen omdat ze hun droom voor zich blijven zien. Zelfs al wordt je gerustgesteld en zeg je tegen jezelf dat het niet echt is, maar een droom, dan komt men toch moeilijk in slaap. De volgende ochtend vraagt men zich vaak af waarom ze zo bang zijn geweest. Wat wil je allemaal weten over een nachtmerrie?

Wanneer krijgt men een nachtmerrie?

Het krijgen van een nachtmerrie kan verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen is het gewoon puur toeval. Er kan niet worden verklaard waarom je juist op dat moment een nachtmerrie hebt gekregen of waarover hij gaat. Sommige mensen krijgen nachtmerries door dat ze bijvoorbeeld hoge koorts hebben. In het laatste geval hebben mensen met nachtmerries iets traumatisch meegemaakt. Dit blijven ze dan terugzien in hun dromen. Dit soort nachtmerries zijn heftiger dan een normale nachtmerrie, juist omdat het echt gebeurd is. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld: een ernstig ongeluk, seksueel misbruik of een bijna dood ervaring.

  • Toeval
  • Koorts
  • Trauma

Wie krijgen een nachtmerrie.

Bijna iedereen heeft wel eens een nachtmerrie gehad. Er wordt geschat dat ongeveer 75% van de mensen wel eens last heeft van een nachtmerrie. Over het algemeen hebben kinderen het meeste nachtmerries. Zeker als ze tussen de vijf en negen jaar zijn hebben ze regelmatig een nachtmerrie. Kinderen beleven alles heftiger dan volwassenen en dat zie je terug in hun dromen. Wie kent de dromen niet over monsters. Na deze leeftijd groeien de meeste kinderen erover heen. Verder komen nachtmerries vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Dit kan ook komen doordat vrouwen meer erover praten en hun dromen beter onthouden dan mannen. Verder zijn vrouwen over het algemeen gevoeliger dan mannen en als iemand gevoelig is, is de kans op een nachtmerrie ook groter. Van iedereen die nachtmerries heeft, heeft twee tot drie procent er  vaak last van, zo'n meerdere keren per week. Deze groep heeft echt slaapproblemen door hun nachtmerries.

  • Kinderen (vooral tussen de vijf en negen jaar)
  • Meer vrouwen dan mannen
  • Gevoelige mensen

Wat kan er tegen nachtmerries gedaan worden?

Over het algemeen wordt er niet veel tegen nachtmerries gedaan. Het gaat vanzelf over. Kinderen kunnen het best door hun ouders getroost en gerustgesteld worden. Een klein lampje doet wonderen, omdat de meeste kinderen het donker eng vinden.

Maar als mensen echt regelmatig last hebben van nachtmerries zijn er verschillende mogelijkheden. Er kunnen ontspanningsoefeningen gedaan worden. Mensen die gespannen zijn, hebben sneller een nachtmerrie. Door volledig ontspannen te gaan slapen, is de kans op een nachtmerrie kleiner.

Verder zijn er drie behandelingen om een nachtmerrie minder eng te maken.

  1. Mensen moeten overdag de nachtmerrie voor zich gaan halen. Door aan de beelden te denken wordt de nachtmerrie uiteindelijk minder angstig.
  2. Bij de tweede behandeling is het de bedoeling om een ander einde van je nachtmerrie te maken. Iemand droomt bijvoorbeeld altijd dat hij in een brandend huis staat waar hij niet uit kan komen. Deze persoon kan ermee oefenen dat er opeens een raam in de brandende ruimte is, waardoor hij zichzelf kan redden uit de vlammenzee.
  3. De derde mogelijkheid is om te werken met lucide dromen. Dit zijn het soort dromen waarin je beseft dat je aan het dromen bent. Dit maakt een nachtmerrie minder angstig, omdat je beseft dat het niet echt is. Er kan worden geoefend om zelf een draai aan je nachtmerrie te geven. Tijdens je nachtmerrie kan je gebeurtenissen veranderen, waardoor het minder eng is.

Conclusie

Bijna iedereen heeft wel eens een nachtmerrie gehad. In de meeste gevallen is dit puur toeval. Er kan niet worden verklaard waarom iemand een nachtmerrie krijgt. Een klein deel van de mensen krijgt een nachtmerrie als ze bijvoorbeeld hoge koorts hebben. Een ander deel krijgt nachtmerries door een traumatische ervaring. Deze nachtmerries zijn enger dan een normaal nachtmerrie. Van de groep die toevallig een nachtmerrie krijgt zijn dit vooral kinderen tussen de vijf en negen jaar oud. Wanneer je echt vaak een nachtmerrie hebt, dan kan je hier oefeningen voor doen zodat je minder last hebt van nachtmerries.