Kun je allergisch zijn voor een donsdekbed

Donsdekbed en allergie

Dons5.jpgDe nachtrust is het strijkijzer van onze ziel volgens Confusius en gelijk had de man. Voor de liefhebbers van donsdekens is er goed nieuws. Nieuw wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de allergische reactie niet wordt veroorzaakt door de vulling van het dekbed of hoofdkussen. Door wie of wat dan wel?

Soorten allergie

Meest voorkomend: stofmijt

  • Er zijn heel veel verschillende allergieën die worden veroorzaakt door bed-artikelen. De meest voorkomende is ongetwijfeld de stofmijt gevoeligheid maar een latex-allergie is ook mogelijk.

  • Deze voor het blote oog onzichtbare huisbewoners voeden zich uitsluitend met menselijke huidschilfers. Ze zitten in vloerbedekking en kleding maar ook op matrassen, dekens of dekbedden. Ze zijn overigens volstrekt ongevaarlijk. Het is echter deze huisstofmijt die een (kleine?) groep mensen overlast kan bezorgen zoals huiduitslag, hoesten en niezen.

Latex allergie

Een latex allergie komt enkel voor bij contact met natuurlatex en dus niet met synthetische latex. Dat is ook de reden waarom er de laatste jaren geen rubber meer wordt verwerkt in draagelementen voor lattenbodems.

Wél voor alle - lees goedkopere - nevenprodukten die men erbij voegt zoals kleine pluimpjes. Vanaf 90% zuivere dons is elke vorm van allergie uitgesloten! Ook de tijk (hoes) van een donzen dekbed is veel dichter geweven en vormt daardoor een vrijwel ondoordringbare barrière voor huisstofmijt.

 In plaats van dons

  • Hightechvezels die de voordelen van dons bijna evenaren en toch een 100% anti allergie gehalte verzekeren.

  • Synthetische dekbedden: sommige zijn ideaal voor mensen met een allergie.

Anti allergietips

1. Kies voor wasbare slaapartikelen: koop alleen hetgeen minimum op 60° wasbaar is.

2. Neem ook geregeld uw hoofdkussens onder handen.

3. Schud hoofdkussens en dekbedden regelmatig op en verlucht ze dagelijks.

4. Vochtbestrijding is een must omdat de stofmijt vaak te vinden is in vochtige en warme plaatsen.