Gevolgen van slaaptekort

Inleiding

Er wordt gezegd dat we ongeveer éénderde van ons leven slapend doorbrengen. Slapen is daarom één van onze belangrijkste levensbehoeftes. Maar tegenwoordig hebben we het zo druk dat veel mensen last hebben van slaaptekort. Simpel gezegd houdt slaaptekort in dat er te weinig is geslapen om uitgerust te zijn. We gunnen onszelf eigenlijk niet meer de tijd om lekker te gaan slapen en uit te rusten. Tegenwoordig staan steeds meer mensen moe op dan uitgerust. Het geluid van de wekker is één van de meest gehate geluiden die er zijn. De dag begint eigenlijk pas bij een bak koffie. Slaaptekort kan dus erg vervelend zijn! Maar wat zijn nou eigenlijk de gevolgen van slaaptekort?

Kortdurig slaaptekort

Een paar nachtjes wat minder slapen kan in principe niet veel kwaad. Je voelt het slaaptekort de volgende dag wel. Je staat op met het idee dat je bijna niet geslapen hebt. Mensen met slaaptekort zijn chagerijniger en meer prikkelbaar dan mensen die uitgeslapen zijn. Ook hebben ze last van concentratieproblemen en de reactiesnelheid neemt af. Wanneer je slaaptekort hebt, zie je nog maar weinig reden om te lachen en op het werk gaan veel dingen op de automatische piloot. Er wordt uitgekeken naar het moment dat het avond is en dat er weer geslapen mag worden. Al hebben veel mensen in hun achterhoofd nog een lijstje met wat er allemaal gedaan moet worden. Hierdoor zal je slechter slapen, waardoor het slaaptekort in stand houdt.

Slaaptekort is ook slecht voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Wanneer je je altijd moe voelt, heb je minder zin in je sociale contacten. Wanneer je namelijk ergens lekker ontspannen zit, overvalt de vermoeidheid je ineens. Je gaat zitten gapen en je voelt je langzaam inkakken. Hierdoor hebben veel mensen door hun slaaptekort minder zin om wat te gaan doen, ze blijven liever lekker thuis.

Lichamelijk is slaaptekort ook niet goed. Mensen gaan naar manieren zoeken om wakker te blijven en dat zijn vaak niet de gezondste manieren. Veel mensen die moe op staan slaan hun ontbijt over, omdat eten toch nog niet smaakt. Terwijl je juist met slaaptekort een goed ontbijt nodig hebt om de dag goed op te starten. Verder wordt er veel koffie gedronken. In koffie zit cafeïne, door deze stof voelt het net alsof je uitgerust en alerter bent. Een paar bakken koffie kan geen kwaad, maar heel de dag door koffie drinken is niet goed voor je. Verder krijg je van suiker energie, dus veel mensen met slaaptekort gaan zoetigheid eten om energie te krijgen. Maar veel zoetigheid eten is weer slecht voor het gebit plus men wordt er dik van. Wanneer je slaaptekort hebt en je drinkt alcohol, dan voel je hem een stuk sneller zitten dan normaal en meestal wordt je er dan nog vermoeider door.

Punten kortdurig slaaptekort

  • Slecht humeur
  • Korter lontje
  • Concentratie problemen
  • Minder goede reactiesnelheid
  • Werken op de automatische piloot
  • Minder behoefte aan sociale contacten
  • Veel koffie drinken en zoetigheid eten

Langdurig slaaptekort

Langdurig slaaptekort kan echt een probleem zijn. Heb je standaard te weinig slaap, dan kan je echt problemen krijgen om gewoon te functioneren. Wanneer je altijd een slaaptekort hebt, ga je steeds minder voelen. Je hebt bijna geen eetlust meer en geen zin in sex. Je voelt je steeds minder gelukkig, in erge gevallen kun je door slaaptekort zelfs depressief worden. Mensen hebben het gevoel dat het leven alleen nog maar om slapen draait en dat er verder niks meer belangrijk is. Ze hebben nergens meer zin in. Sommige mensen worden echt "gek" door slaaptekort, ze hebben last van stemmingswisselingen en hallucinaties.

Lichamelijk kunnen er ook verschillende klachten ontstaan door langdurig slaaptekort. Je lichaam heeft slaap nodig om helemaal op te laden. Wanneer dit stelselmatig niet gebeurt, vermindert je weerstand. Wanneer je geen goede weerstand hebt, wordt je sneller ziek en verkouden.

Doordat er te weinig wordt geslapen werkt de stofwisseling minder goed. De koolhydraten worden minder goed afgebroken. Hierdoor kan een overgewicht ontstaan doordat het eten niet meer goed wordt verwerkt. Ook diabetes is een ziekte die kan optreden bij langdurig slaaptekort. Dit ontstaat doordat je lichaam de glucose (suiker) niet meer accepteert in het lichaam. Heb je last van langdurig slaaptekort, blijf er dan niet te lang mee rondlopen.

Punten langdurig slaaptekort

  • Moeite met functioneren
  • Geen eetlust
  • Geen zin in sex
  • Depressieve gevoelens
  • Stemmingswisselingen
  • Minder weerstand
  • Overgewicht en diabetes

Conclusie

Als conclusie kunnen we alleen maar zeggen dat slapen heel erg belangrijk is! Slapen is net zo belangrijk als ademen, eten en drinken. Een mens heeft een goede nachtrust nodig om te functioneren. Een nachtje slaaptekort is nog niet zo'n ramp, dat haal je wel weer in. Maar duurt het slaaptekort langer, dan kunnen er allerlei klachten ontstaan. Je krijgt bijvoorbeeld een slecht humeur, je functioneert niet goed meer en je kan zelfs depressief worden. Dus duik je bed in en neem de tijd om lekker te slapen! Wanneer het echt niet lukt om goed te slapen en blijf je last houden van slaaptekort, stap dan naar de dokter en zoek naar een oplossing.


Reacties (2)

Reageer
Peter reageerde 11 jaar geleden
18 Apr 10:50
Ik heb jarenlang te weinig geslapen gemiddeld nog geen zes uur per nacht. Het verandert je persoonlijkheid en het zorgt ervoor dat je nauwelijks energie (over) hebt. Door omstandigheden heb ik het roer radicaal omgegooid.

Mijn tips :

- zorg voor voldoende slaap
- ga elke dag opdezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op
- ga afvallen (indien nodig)
- ga minder koffie drinken, desnoods cafeinevrij
- ga sporten, ga bewegen (lopen,fietsen)
- ga gezonder eten en ga minder eten. Je behoefte aan zoetigheid wordt op den duur beter.

Je depressieve gevoelens verdwijnen en je gaat beter in je vel zitten. Neem de tijd voor het veranderen van je slechte gewoonten, maar pak de problemen wel resoluut aan. Binnen een jaar voel je je een ander mens.
Ger reageerde 11 jaar geleden
15 Jan 23:09
Ik heb enorm veel last van bovengenoemde klachten. Ik functioneer heel slecht op werk en ik ga eraan kapot. Ik ben er een aantal jaren terug bij de dokter geweest met de zelfde klachten maar die lachte me uit en zei dat ik te veel hooi op me vork neem (werk studie sociaal leven jong) maar paar jaar verder heb ik nog steeds klachten en zou graag weten wat ik eraan kan doen. Tips?