Tips om in slaap te vallen

In slaap vallen

Haast iedereen heeft er wel eens last van: je wilt lekker gaan slapen, maar het lukt niet! Je ligt uren te woelen voor dat je eindelijk in slaap valt. Wanneer je niet aan de slaapmiddelen wilt, bestaan er verschillende technieken om in slaap te vallen. Hieronder staan een aantal van deze technieken opgesomd. Mochten deze technieken niet helpen, dan kun je een bezoek aan een specialist of een slaapmiddel overwegen.

Slaap tip 1: Geluid

Wanneer je je snel ergert aan geluiden overweeg dan eens om je kamer geluidsdicht te maken. Wanneer dit niet lukt kan de aanschaf van een zogenaamde 'white noise' machine helpen. Deze machine zend neutrale geluiden waardoor geluiden in je omgeving vervagen.

Slaap tip 2: Lezen

Door het lezen van worden je gedachten op een ding gefocused op één ding. Je gedachten razen hierdoor niet meer langs alle dingen die je deze dag hebt meegemaakt.

Slaap tip 3: Ademhalingsoefening

Een goede tip om in slaap te vallen is het doen van een ademhalingsoefening. Het uitvoeren van deze ademhalingsoefening vergt een zekere concentratie, maar geef niet te snel op. Probeer zo ontspannen mogelijk op bed te gaan liggen. Haal vervolgens een aantal keer diep adem, probeer hierbij langzaam uit te blazen. Wanneer je rustig ligt ga je proberen je hele lichaam te ontspannen. Elke keer dat je uitademt ontspan je een lichaamsdeel. Begin bij je tenen en eindig bij je hoofd. Wanneer je afgeleid bent, begin dan opnieuw. Probeer als laatste je gezicht te ontspannen en blijf rustig ademhalen.

Slaap tip 4: Geen schapen tellen

Wanneer je schapen gaat tellen zijn je hersens actief. Probeer juist je gedachten nergens op te richten. Wanneer dit niet lukt probeer je te focussen op iets wat je ontspant. Je kunt bijvoorbeeld je gedachten richten op donkere vlekken in je kamer. Wanneer je gedachten op deze donkere vlekken zijn gericht, ontspant je lichaam zich en kun je sneller in slaap vallen.

Slaap tip 5: Gebruik je bed alleen om te slapen

Wanneer je je bed voor andere doeleinden gebruikt dan slapen, bijvoorbeeld lezen of televisie kijken, kun je minder goed ontspannen. Wanneer je alleen slaapt in je bed is het voor je onderbewustzijn makkelijker te herkennen. De enige associatie die je hebt met je bed is dan slapen. 

Slaap tip 6: Geen klok

Probeer in je kamer geen klok te hebben die tikt of waar je constant tegenaan kijkt. Een constante herinnering aan de tijd zorgt voor stress en dit zorgt er vervolgens voor dat je niet in slaap kunt komen.

Slaap tip 7: Maak een playlist

Speel via je computer of IPod een playlist of met muziek. Vanzelfsprekend zijn rustige muziek het meest geschikt om af te spelen. Speel de liedjes af op een laag volume. Als je bij bepaalde muziek gaat meezingen kun je deze beter niet opnemen in de playlist.

Slaap tip 8: Ademhalingsoefening 2

Denk alleen aan de lucht die in en uit je neus gaat. Deze ademhalingsoefening is simpel, het lastige gedeelte is echter om je te blijven concentreren op je ademhaling.

Slaap tip 9: Drink cafeïne

Drink ongeveer drie uur voordat je gaat slapen een klein bakje koffie. Door het drinken van de koffie word je fit. Na verloop van tijd is de koffie echter uitgewerkt en wordt je juist vermoeider dan voorheen. Laat dit nou net het tijdstip zijn dat je naar bed gaat.

Slaap tip 10: Warme handdoek

Leg een warme handdoek over je ogen. Dit helpt om je ogen te ontspannen waardoor je sneller in slaap valt.

Slaap tip 11: Fantasiewereld

Bedenk een fantasiewereld waar je graag naartoe zou willen gaan. Wanneer je wil gaan slapen denk dan aan deze wereld en voor je het weet val je in slaap (met dank aan de reactie van meisje).

Afsluiting slaap tips

Hopelijk helpen deze 10 slaap tips om sneller in slaap te vallen. Mochten ze niet helpen dan is het verstandig, zoals gezegd, om een bezoek te brengen aan een specialist of een slaapmiddel te overwegen.

Reacties (9)

Reageer
Girlll09 reageerde 8 jaar geleden
03 Sep 22:05
het heeft geholpen bedankt !!!!


...
Esen86 reageerde 8 jaar geleden
14 May 16:45
Hallo meisje-dat-snel-slaapt,

Ik zet je tip er bij! Dank je wel :)

Groetjes,

Esen
Meisje reageerde 8 jaar geleden
21 Mar 22:15
Hallo,

ik wil een tip toevoegen
verzin een wereld wat je geweldig zou vinden en fantaseer daar over om heen te gaan.
ik fantaseer over een mooie wereld met veel bloemen waar ik kan vliegen als een soort elfje en val dan meestal vrij snel in slaap.
groejes een meisje dat snel slaapt;)
Esen86 reageerde 8 jaar geleden
20 Feb 16:16
Hoi Sanne,

Hopelijk helpt het je dan wat!

Groeten,

Esen
Sanne reageerde 8 jaar geleden
20 Feb 16:14
Ik kon een hele tijd niet goed slapen als ik niet meer kan slapen probeer ik deze tips eens uit danku!

Sanne
Esen86 reageerde 8 jaar geleden
19 Jan 13:16
Hopelijk heeft het wat geholpen :)
Mirella reageerde 8 jaar geleden
16 Jan 21:10
Ik ben ook blij ja, ik ben een meisje van 12 en ik kan al een week of 2 niet goed meer slapen! :( Nu ik dit gelezen heb ga ik het straks eens uitproberen! Thanks!
Esen86 reageerde 8 jaar geleden
12 Dec 16:45
Dank je Imke! Hopelijk kun je vananvond goed slapen.
Esen
Imke reageerde 8 jaar geleden
12 Dec 16:26
Ik ben blij dat ik deze tips gelezen heb , ik ga het vanavond meteen proberen