Lucide dromen

Lucide dromen

Lucide dromen worden ook wel eens heldere dromen genoemd. Tijdens een lucide droom is de dromer er zich van bewust dat hij aan het dromen is. Men bevindt zich dus in een heldere staat van bewustzijn tijdens de droom. Het grote voordeel van lucide dromen is dat de dromer zelf kan bepalen over wat hij droomt en zijn droom kan controleren zonder fysieke beperkingen. Je kan dus als het ware doen wat je wil en je fantasie beleven vanuit je bed.

Iedereen heeft wel eens een hevige droom of nachtmerrie gehad die je een hele tijd is bijgebleven. Mensen die lucide dromen beweren dat ze hun dromen zo kunnen sturen dat ze de meest fantastische avonturen meemaken. Dromers die bewust op zoek gaan naar deze ervaring noemt wel ook wel oneironauten of droomreizigers.

Herkennen van een lucide droom

Het is belangrijk dat je je kan herinneren over wat je gedroomd hebt. Anders kan je ook niet weten of je een lucide droom hebt gehad. Hierin kan je je wel trainen door een droomdagboek bij te houden. Een mens heeft enkele, verschillende dromen tijdens zijn slaap. Meestal verdwijnen de herinneringen van de droom kort na het ontwaken. In een droomdagboek schrijf je zodra je wakker wordt je herinneringen op. Dit kunnen gebeurtenissen, gevoelens, beschrijvingen,... zijn. Alles wat je nog weet van je droom schrijf je neer. Het helpt om na het ontwaken rustig te blijven liggen en al je herinneringen te overlopen. Stilaan zal je je meer en meer gan herinneren.

Het belangrijkste is dat je tijdens je slaap bewust wordt van het feit dat je aan het dromen bent. Dit is zeer moeilijk en vergt ook enige training. Er zijn wel een aantal simpele trukjes die je kunnen helpen om te beseffen dat je aan het dromen bent, men noemt dit realiteitstesten.

  • Kijk naar horloges of teksten, in je droom zullen die meestal wazig zijn
  • probeer dingen te doen die niet kunnen zoals zweven of vliegen
  • knijp in je arm, je zal niets voelen
  • probeer logisch en chronologisch te denken, je zal je niet kunnen herinneren wat je enkele minuten geleden hebt gedaan, tijd en ruimte is immers niet logisch in de droomwereld
  • let op vreemde tekens, voorwerpen of personen die je normaal in het echt eleven niet ziet.

Als je deze trukjes kunt toepassen in je droom zal je er van bewust worden dat het allemaal niet echt is wat je beleeft. Je bent je er nu bewust van dat je droomt en zit in een heldere, lucide toestand.

Oefenen

Het is ook belangrijk dat je in het dagelijkse leven verschillende van deze realiteitstesten doet. Zo wordt dit een gewoonte en zal je sneller geneigd zijn om dit tijdens je droom toe te passen. Wat ook kan helpen is je een paar keer per dag af te vragen of dit de realiteit is of dat je aan het dromen bent. Ook dat zal je dan onbewust in je dromen beginnen te doen. Vraag jezelf verschillende keren "droom ik?". Na verloop van tijd zal je dit ook in je dromen gaan doen.

Eénmaal men lucide is duikt er alweer een ander probleem op. Je moet proberen lucide te blijven en voorkomen dat je vroegtijdig ontwaakt. Iedereen herinnert zich wel een droom waarin net iets spannend ging gebeuren net voor het ontwaken. Dat kan best frustrerend zijn. Testen op lucide dromers bewezen dat simpele trukjes zoals in de handen wrijven in de droom de REM fase konder verlengen.

Je moet ook vermijden dat je in je lucide toestand te enthousiast wordt waardoor de luciditeit verdwijnt. Concentratie is de enige manier om dit te blijven, ook hiervoor zal enige oefening vereist zijn.

Conclusie

Lucide dromen is niet gemakkelijk en vergt veel oefening. Sommige mensen beweren dat ze vanzelf lucide kunnen dromen maar de meeste hebben toch enkele maanden oefening nodig. Het is dan ook een kwestie van volhouden. Eénmaal je je bewust bent van je dromen kan je 's nachts doen waar je zin in hebt. Je controleert je droom en maakt ervan wat je wil. Hoe meer lucide je bent, hoe beter de controle. Probeer het eens, hieronder staat een link met meer uitleg. Veel moeite kost het alvast niet, je moet er enkel voor gaan slapen...

Droomgids