Waar moet je op letten als je een elektrische deken wilt kopen

Inleiding

De koude nachten komen er weer aan! Het is een enorme afknapper om in een koud bed te stappen, vaak val je pas in slaap als je bent opgewarmd. Ook 's nachts wakker worden van de kou is geen pretje. Om je bed lekker warm te houden kun je een elektrische deken gebruiken. Je kunt de elektrische deken voordat je naar bed gaat aanzetten, zodat je bed lekker opgewarmd is. Maar je kan de elektrische deken ook heel de nacht aanlaten zodat je in een lekker warm bed ligt. Wanneer je het snel koud hebt of slaapt in een koude slaapkamer, dan is een elektrische deken eigenlijk onmisbaar. Wat moet je weten als je een elektrische deken wilt kopen?

Waar leg je de elektrische deken neer?

Eigenlijk is de naam elektrische deken fout. Je ligt namelijk niet onder de elektrische deken, maar er bovenop. De meeste elektrische dekens leg je op het matras van je bed, onder je hoeslaken. Deze elektrische deken laat je ook gewoon liggen als je gaat slapen. Er zijn ook elektrische dekens die je op je hoeslaken legt. Deze elektrische dekens worden vooral gebruikt om je bed op te warmen voordat je gaat slapen. Als je naar bed gaat haal je deze elektrische deken weg. Je kunt een elektrische deken gebruiken om heel je bed te verwarmen, maar er zijn ook elektrische dekens die je zo kunt instellen, dat ze de plek waar je voeten liggen extra verwarmen.

Materiaal elektrische deken

Een elektrische deken kan van verschillend materiaal gemaakt zijn. Hij kan gemaakt zijn van:

 • Katoen
 • Polyester
 • Teddy

Iedere materiaalsoort heeft zijn eigen voor- en nadelen. Wil je een elektrische deken kopen, let er dan op van welk materiaal hij gemaakt is en welke eigenschappen het beste bij jou passen.

Materiaal Voordelen Nadelen
Katoen Neemt veel lichaamsvocht op De warmte wordt niet bijzonder goed vastgehouden
Laat lucht en vocht door Je mag de deken nooit vochtig opbergen
Blijft kwalitatief lang mooi
Polyester Vochtbestendig Laat minder lichaamsvocht door
Sneldrogende stof De elektrische deken ademt minder goed
Blijft kwalitatief lang mooi De stof voelt stroef aan
Teddy De warmte wordt goed vastgehouden Het lichaamsvocht wordt langer vastgehouden
Zachte stof

Wat moet je nog meer weten over een elektrische deken?

 • Je hebt elektrische dekens voor tweepersoonsbedden, maar ook voor eenpersoonsbedden. Ideaal voor als je partner geen elektrische deken nodig heeft.
 • De luxere elektrische dekens kun je zo instellen dat ze het gedeelte van de voeten extra opwarmen.
 • Je verliest 's nachts veel vocht. Door de elektrische deken verdampt dit vocht.
 • De meeste elektrische dekens kun je gewoon wassen in de wasmachine. Let er op of de schakelaar van de elektrische deken er af gehaald kan worden.
 • Een elektrische deken heeft verschillende standen qua warmte. Des te luxer de elektrische deken, des te meer standen. 
 • Sommige elektrische dekens hebben een speciale stand waarmee het bed snel opgewarmd kan worden.
 • Misschien vind je het niet fijn dat de elektrische deken heel de nacht aanstaat, maar wil je wel warm in slaap vallen. Let er dan op of de elektrische deken na verloop van tijd automatisch uitgeschakeld wordt.
 • Wanneer een elektrische deken temperatuur beveiliging heeft, dan zal hij niet warmer worden dan de temperatuur die je ingesteld hebt.
 • De prijs van een elektrische deken ligt gemiddeld tussen de 50 en 100 euro.

Conclusie

Een elektrische deken is een must have als je niet van een koud bed houdt. Ook is een elektrische deken ideaal als je een koude slaapkamer hebt en niet met de verwarming aan wilt slapen. Een elektrische deken warmt je bed lekker op en zorgt er voor dat je bed 's nachts ook warm blijft. Er zijn verschillende opties mogelijk als je een elektrische deken wilt kopen. Let bijvoorbeeld op de standen van de deken, temperatuurbeveiliging en of ze de voeten extra opwarmen. Let er op wat jouw voorkeuren zijn en je hoeft nooit meer in een koud bed te slapen!