Het gebruikscomfort van een elektrisch deken

Inleiding

Lang niet iedereen beschikt over verwarming op zijn slaapkamer. Een koude slaapkamer laat je in hartje winter moeilijk inslapen, en veroorzaakt op termijn zelfs ernstige slaapproblemen. Een té warme of té koude slaapkamer is ongezond. De meest ideale slaapkamertemperatuur bedraagt achttien graden. Hoe kun je het probleem van een te koude slaapkamer oplossen en voor een aangename temperatuur onder de lakens zorgen? Voor iedereen in dit geval is er het elektrische deken, dat je bedje steeds constant op de gewenste temperatuur houdt. Waar moet je bij de aankoop van een elektrisch deken allemaal op letten? Is het gebruik ervan voor iedereen aan te raden, en hoe liggen de prijzen van deze elektrische dekens?

Voorverwarmen of constante temperatuur

De jongste generatie elektrische dekens is niet meer vergelijkbaar met de verwarmingsdekens van weleer.Je vindt nu elektrische dekens in allerlei formaten, materialen en vormen. Vooraleer een definitieve keuze te maken moet je uitmaken of je met je elektrisch deken je bed wilt voorverwarmen of je het op een aangename, constante temperatuur wilt houden. Er zijn nu inderdaad elektrische dekens die je een ganse nacht kan ingeschakeld laten.

Verschillende soorten elektrische dekens

Moesten we ons vroeger met één type deken tevreden stellen, dan is de keuze vandaag heel wat groter. Het betreft nu hoofdzakelijk onderdekens. Die leg je rechtsreeks op je matras, en onder je laken. Het deken blijft altijd op zijn plaats liggen. Andere dekens leg je boven je onderlaken. Deze hebben veel weg van een ouderwetse warmwaterkruik uit grootmoeders tijd. Dit type elektrisch deken verschilt grondig van het hierboven beschreven onderdeken. Elektrische dekens die je boven je onderlaken legt, moeten telkens voor je gaat slapen opgeborgen worden.

Elektrische dekens in vele materialen

Elektrische dekens bestaan nu in verschillende materialen. Het meest gebruikte is ongetwijfeld polyester, maar er bestaan ook elektrische dekens in katoen en zelfs in teddy, een 'wollig' materiaal. Allen hebben specifieke eigenschappen met zowel voor- als nadelen.

Polyester is duurzaam maar niet ademend

Polyester is een veel gebruikt materiaal. Het is bijzonder duurzaam en vochtbestendig, een lichtgewicht ook dat snel droogt. Daartegenover staat dat polyster stug aanvoelt, het weinig lichaamsvocht door laat en weinig ademend is.

Katoen aangenaam en vochtopnemend

Electrische dekens moeten vocht gemakkelijk opnemen. Zeker wanneer je weet dat je iedere nacht tot één liter vocht verliest. Katoen is goed vochtabsorberend, slijtagevast en ademt als een tweede huid. Het geeft daarentegen vlugger zijn warmte af, waardoor je het vlug weer koud zult hebben. Wanneer je het na de winter terug opbergt, mag je deken niet het minste vocht bevatten. Is dat toch het geval, dan zal het vlug door schimmel worden aangetast.

Teddy, zacht en warm

Teddy is een wollige stof, aangenaam zacht en zal de warmte lang vast houden. Het heeft het nadeel dat het lichaamsvocht slecht doorlaat en dat het na het wassen veel tijd nodig heeft om te drogen.

Anti- allergisch

Anti- allergische dekens zijn gemaakt uit een huidvriendelijke stof die met een speciaal materiaal werd bewerkt waardoor het bestand is tegen de huismijt en een gunstig effect heeft tegen allerlei allergiën. Elektrische dekens zijn nu uitgerust met heel wat extra snufjes om het gebruikscomfort ervan te verhogen:

  • Eén- of tweepersoons deken: is intressant wanneer je partner het niet op een elektrisch deken begrepen heeft.
  • Reinigen elektrisch deken: elektrische dekens van de jongste generatie zijn gemakkelijk in de machine wasbaar. De schakelaar is in de meeste gevallen zelfs afneembaar.
  • Voetwarmte: de meest gesofisticeerde dekens hebben een apart instelbare voetwarmte.
  • Eco dekens: deze zijn uitgerust met een teller die het gebruik in kwh weergeeft.
  • Veiligheid:Zorg bij het opbergen dat er geen vouwen en/of kreuken in je deken ontstaan. De schakelaar van je deken kan tijdens het gebruik lichtjes opwarmen. Leg de schakelaar dan ook nooit onder dekens of lakens. Bewaar na de winter je deken op een koele en droge plaats.
  • Richtprijzen: het elektrisch deken van Leen Bakker is met amper 19 euro veruit het goedkoopst. Inventum is zonder meer het populairste. Hier variëren de prijzen van 63 tot 102 euro. Dreamland tenslotte biedt je elektrische dekens aan de prijs van 30 tot 163 euro.