Nieuwe saunatrends

Sauna & welness

Een dagje welness neemt de dagelijkse stress weg en is nog goed voor onze gezondheid ook. De saunacentra zijn dan ook populairder dan ooit en schieten als paddenstoelen uit de grond. Dit zorgt natuurlijk voor een grote concurrentie tussen de verschillende centra. Daarom proberen ze allemaal zo origineel mogelijk uit de hoek te komen. Naast klassieke Finse sauna's, stoombaden en whirlpools zijn er steeds meer centra die extra moeite doen om hun klanten op een originele manier te laten ontspannen. Wij zetten enkele trends op een rijtje.

Sauna

Soorten

In elk saunacomplex vind je wel een droge, Finse of houtgestookte sauna. De inrichting of gebruikte materialen verschillen vaak maar het systeem is telkens hetzelfde. Deze nieuwe soorten bieden een extra element die bijdragen tot je ontspanning.

  • Aquarium sauna: liefhebbers van zwemmende visjes kunnen hun hart ophalen in de aquariumsauna. Een groot aquarium is ingewerkt in de wand van de sauna. Het bekijken van de tropische vissen werkt ontspannend. Om optimaal te kunnen genieten is dit vaak een stilte sauna.
  • Bioscoop sauna: hier kan je heerlijk ontspannen in een warme sauna naar een film kijken. De sauna wordt niet heter dan 60 graden zodat je wat langer kan blijven zitten. Vaak worden er in plaats van films ook ontspannende natuurbeelden vertoond. Er zijn ook tal van muzieksauna's met verschillende soorten muziek op de achtergrond.
  • Uitzicht: veel sauna's maken gebruik van de natuur om een panoramisch uitzicht te bieden voor de gasten. Zo plaats men sauna hutten op meren, op palen of zelfs in de grond om ze zo goed mogelijk te integreren in de natuur. In een saunacomplex op de hoge veluwe is er zelfs een wildobservatie sauna waar je everzwijnen en herten kan spotten.

Aufguss

  • Aufguss is de Duitse term voor een opgietsessie. In Finland noemt men het Löyly. Tijdens zo'n sessie worden er aromatische oliën en water over de hete stenen in de sauna gegoten. De vochtige dampen die opstijgen worden door een wapperende handdoek door de hele ruimte verspreid. De gevoelstemperatuur stijgt flink en bevordert het zweten. Een gewone opgietsessie duurt maximum een kwartiertje. Veel gebruikte geuroliën zijn lavendel, munt, sinaasappel en eucalyptus.

Om origineler te zijn dan de concurrentie organiseert men tal van varianten van de opgietsessies. Tijdens het opgieten deelt men fruit of ijs uit, of moet je jezelf insmeren met een honing scrub. Ook opgietsessies met thema's zoals 'rockmuziek', 'pirates of the carribean' of 'zeven geuren' zijn orgineel. Sommige complexen organiseren zelfs heuse opgiet weekends met tal van varianten.

Welness

  • Drijven in zoutwater of 'floaten' helpt je spieren ontspannen en is goed voor de huid. Met wat onderwatermuziek droom je helemaal weg.
  • Na een rondje sauna is het heerlijk om een dutje te doen of gewoon even te relaxen. De nieuwste trend is om de relaxruimtes zo aan te kleden dat je je op een tropisch eiland of midden in de woestijn waant. Met grote wandschilderijen, gesimuleerde zonsondergangen en zeegeluiden droom je weg met je voeten in het zand.
  • Tijdens een 'rasul' sessie wordt het hele lichaam ingesmeerd met klei of modder. De klei verwijdert dode huidcellen en bevordert de bloedsomloop. In een heet stoombad wordt de klei afgespoeld en voel je dat je huid zijdezacht is geworden.

Links

Wil je zelf een sauna kopen om thuis van je eigen welness te genieten klik dan hier voor enkele nuttige tips.

Enkele saunacomplexen waar deze nieuwigheden worden aangeboden:

thermen holiday

veluwse bron

thermen geldrop

saunagids

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden