Wat gebeurt met je lichaam tijdens een saunabezoek

Saunabezoek en je lichaam

Sauna2.jpgJe hebt mensen die wekelijks naar de sauna gaan. Het is een soort verslaving voor hen dat zweten in een houten hok. Wat gebeurt er met het lichaam tijdens een saunabezoek? Waarom betekent sauna automatisch zweten? Is dit werkelijk de bedoeling en gebeuren er nog andere dingen met je lichaam?

 

Welk saunabezoek?

In een ander artikel is uitgelegd dat er twee soorten sauna's zijn: de klassieke en de infrarood sauna. De gevolgen van saunabezoek die hier worden besproken, gelden voor deze beide soorten sauna's.

Wat gebeurt er met het lichaam?

1. Hartfunctie

  • Onze normale lichtaamstemperatuur bedraagt 37°C. Stap je in een sauna dan verwarmt de huid van ongeveer 32°C naar ongeveer 42°C (dit duurt ca. 20 minuten) terwijl de lichaamstemperatuur met maximum 1 à 2°C stijgt. Hierdoor begin je te zweten en dit zweten zorgt dan weer voor afkoeling. Tegelijk zetten de bloedvaten in de huid uit en de bloedtoevoer naar de huid stijgt. Hierdoor stijgt de inwendige temperatuur dan weer. In normale omstandigheden stroomt slechts 5 tot 10% van het bloed door de huid; tijdens een saunabezoek loopt dit op tot 50 à 70%.
  • Om deze verhoogde bloedstroming in goede banen te houden, gaat het hart sneller pompen. De hartslag in de sauna kan tweemaal zo hoog liggen dan de hartslag in rust, terwijl de hartprestatie (de hoeveelheid bloed die het hart per minuut pompt) twee tot drie keer hoger kan liggen. Dit komt ongeveer overeen met een verhoging van de hartprestatie tijdens een fikse wandeling. De gevolgen op de bloeddruk zijn minimaal.
  • Tijdens de afkoelingsfase daalt de huidtemperatuur uiteraad weer. Als je bijvoorbeeld in ijskoud water springt, daalt die temperatuur in zeer korte tijd van ongeveer 40°C naar 33°C en de lichaamstemperatuur met 1 à 2°C. Gevolg: verhoging van de bloeddruk.

2. Vochtverlies

Het vochtverlies bedraagt ongeveer 0,5 tot 1 liter. Er treedt een lichte stijging van het zout- en kaliumgehalte op in het bloed. De concentratie aan hemoglobine (de rode kleurstof in de rode bloedcellen) stijgt licht. Hemoglobine is nodig voor het transport van zuurstof van de longen naar de organen en weefsels.

3. Hormonale veranderingen

Sauna heeft ook gevolgen voor de hormonenhuishouding. Dit heeft als gevolg dat een aantal zogenaamde stresshormonen worden vrijgezet. Met name is er sprake van een verhoogde produktie van groeihormoon, terwijl de produktie van testosteron (mannelijk geslachtshormoon) nagenoeg ongewijzigd blijft. Eén en ander leidt tot een verminderd pijngevoel, een verhoogde alertheid en een lichte euforie.

Links

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden