Hoe leer ik op de juiste manier ademhalen

Inleiding

Een juiste ademhaling zorgt voor een optimale opname van zuurstof in de longen. Zuurstof reinigt het bloed en geeft het lichaam energie. Baby's ademen zoals het moet, maar veel mensen ontwikkelen later een minder goede of ronduit slechte manier van ademhalen. Dit proces is niet onomkeerbaar. Met wat geduld leert u de juiste ademhalingstechniek aan.

Stappen

  • Veel mensen ademen niet diep genoeg. De lucht die ze binnenkrijgen, blijft boven in de borst steken. Onder in de longen komt dan te weinig zuurstof. Om de longen te vullen moet u diep ademhalen, zodat er genoeg zuurstog beschikbaar is om het lichaam te zuiveren en van energie te voorzien.
  • Houd nooit uw adem in tijdens fysieke inspanning, want dan blijft het koolzuurgas in uw longen hangen. Het hoopt zich op in het lichaam en verzwakt de spieren. Door de adem in te halen, kan ook de bloeddruk stijgen, hier wordt u gespannen van. Het is dus belangrijk dat u ritmisch blijft ademhalen tijdens inspanning.
  • Door met de borst te ademen (ook wel laterale ademhaling genoemd) gebruikt u uw longen optimaal, terwijl u de buikspieren aangespannen houdt. Deze techniek kun je oefenen in 4 stappen:
  • Kniel op de vloer. Houd uw tenen tegen elkaar aan, maar laat uw hielen naar buiten wijzen. Ga dan op uw hielen zitten, zodat uw billen erop rusten. U kunt ook rechtop een stoel gaan zitten, maar laat uw rug dan niet tegen de leuning rusten, maar houd hem rechtop.
  • Haal een handdoek of sjaal achter uw rug om, ter hoogte van uw middel, en neem de uiteinden in uw handen, zodat u de stof onder borst en ribbenkast houdt. Houd uw schouders laag en laat uw ellebogen iets uitsteken.
  • Haal uw handen naar elkaar toe en trek de stof vaster om u heen. Houd de handen kruiselings als dat nodig is om uw greep te verstevigen. Trek de stof niet zo strak dat u er een benauwd og onbehaaglijk gevoel van krijgt.
  • Adem diep en langzaam in, totdat u de achter- en zijkanten van uw ribbenkast tegen de stof voelt duwen. Laat de stof iets verslappen. Adem uit en voel hoe uw ribbenkast samentrekt. Trek de stof iets strakker om de lucht uit uw longen te persen. Doe dit 8-10 keer en ontspan u.

Als u de techniek beheerst, laat u de doek weg.

Tips

Deze ademhalingstechniek wordt gebruikt bij Pilatus, omdat hierbij de spieren van de onderbuik strak kunnen blijven zonder het inademen te belemmeren.