Wat zijn bloedluizen en wat kan ik er tegen doen

Inleiding

Elke kippenhouder krijgt er uiteindelijk mee te maken, de ene wat eerder dan de ander de vervelende bloedluizen. Wat kun je er tegen doen, en hoe kun je weten dat je bloedluizen in het hok hebt?

Bloedluis

Dermanyssus Gallinae(Latijnse naam).

Het is zeer belangrijk om je hok zo nu en dan te controleren op de bloedluis, dit omdat ze een ware plaag kunnen vormen voor je kippen en ze zich razensnel kunnen voorplanten. Zo kan het vrouwtje per dag wel 6 tot 8 eieren leggen die na twee dagen alweer uitkomen. Daarna heb je binnen 2 dagen de zogenaamde vervelling en de nimfen komen dan vervolgens. Die zijn binnen 8 dagen alweer volwassen en zo is de cyclus van de bloedluis alweer rond. Een bloedluis kan wel 8 weken oud worden. In een koudere periode past de bloedluis zich aan en kan dan de zogenaamde winterslaap houden ze kunnen dan wel de leeftijd van 6 maanden halen.

Herkennen van bloedluizen

De bloedluizen zijn met het blote oog te zien, de bloedluis heeft 8 poten. Wanneer ze zich vol hebben gezogen met bloed zijn ze paars/rood van kleur, wanneer ze nog niks hebben gehad zijn ze grijs van kleur. Wanneer je op zoek gaat naar bloedluizen in je kippenhok moet je er ook opletten of je de zogenaamde witte stof ergens aantreft, die witte stof zijn de vervellingen van de luizen, en op deze plek zullen ze zich ook veel ophouden. Bloedluizen zitten niet zoals de normale luizen op de kip, de bloedluizen houden zich op in het hok om vervolgens wanneer de kippen s'avonds op stok gaan via de poten omhoog kruipen op je kippen om zich daarna vol te zuigen met bloed. Bloedluizen kun je vinden door bijvoorbeeld s'avonds in het hok te gaan kijken, ze komen dan vaak te voorschijn, ze houden zich overal op in de hok. Zo kunnen ze zich verschuilen onder de stok, tussen al kieren en naten, achter de planken, en ook in de legkasten. Bloedluizen zijn niet het gehele jaar actief, je hebt er het meeste last van in de voorjaar en in de zomer. Wanneer het in de najaar weer kouder word, houden ze hun zogenaamde winterslaap.

Symptonen van bloedluizen bij kippen

De volgende symptonen kunnen zich bij bloedluizen voordoen:

  • Kippen kunnen zomaar zonder enkele reden niet meer het nachthok in.
  • Kippen zitten met opgezette veren.
  • Kippen zijn lusteloos(bloedarmoede).
  • Kippen zijn onrustig.
  • Bleke kam, en lellen.
  • Verminderde of gestopte eiproductie.
  • Nadat je in het hok bent geweest word je besprongen door diertjes.

Hoe het bestrijden van bloedluizen

Dit is makkelijker gezegt dan gedaan, het is een moeilijke klus om van deze ellendige parasieten af te komen. Je kan proberen het hok uit te branden met de zogenaamde verfbrander. Ook zijn er verschillende middelen op de markt die de bloedluizen tegen moeten gaan. Maar verloop der tijd heeft er voor gezorgd dat de bloedluis als het feite immuun is geworden voor de bestrijdingsmiddelen. Het beste kun je in de bekende winkels even advies inwinnen over wat tegenwoordige het beste moet helpen tegen deze plaag. Ook is er nog een andere middel om van de plaag af te komen namelijk door de roofmijt, deze eten de bloedmijten op en als ze de gehele plaag verorberd hebben. Ze eten elkaar daarna op, totdat de laatste overblijft.Voordeel van roofmijten is dat ze geen schade toebrengen aan je kippen. Wat eventueel ook nog zou moeten helpen tegen bloedluizen is wanneer je lijnzaadolie aanbrengt in het hok, denk hierbij dan voornamelijk aan dat je ook alle kieren en gaten bijlangs gaat.