Infectie met een superbacterie voorkomen

Superbacterie

De superbacterie is de laatste tijd steeds weer in het nieuws. De superbacterie kan bij vrouwen een zeer hardnekkige blaasontsteking veroorzaken. Bovendien kan de superbacterie bij mensen met een lage weerstand voor veel ergere problemen zorgen. Voorkomen is hier dan ook beter dan genezen. Maar hoe voorkom je een infectie met deze superbacterie?

Een infectie voorkomen

Heel veel mensen zijn al drager van de superbacterie. Dat is op zich geen enkel probleem. De bacterie leeft rustig in je darmen. Zolang de superbacterie niet op andere plekken in je lichaam terecht komt, heb je met een goede weerstand niet zoveel van de superbacterie te vrezen. Om helemaal zeker te zijn, kun je wel een aantal voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat de superbacterie voor een infectie zorgt.

  1. De beste manier om een infectie met de superbacterie te voorkomen is door een goede weerstand te hebben. Als de superbacterie voor problemen gaat zorgen, komt je lichaam zelf in actie en ruimt de superbacterie onmiddelijk op. Zorg dus dat je goed en gezond voedsel binnenkrijgt. Zorg in ieder geval dat je hierbij alle benodigde vitamines en mineralen binnenkrijgt. Lukt dit niet altijd? Slik dan dagelijks voedingssupplementen om je tekorten aan te vullen. Zorg voor voldoende beweging om goed in conditie te blijven. Een goede conditie is een basisvereiste voor een goede weerstand. Ook een goede nachtrust is essentieel voor een optimale weerstand. Probeer daarom elke nacht voldoende slaap te krijgen.
  2. Vrouwen lopen bij besmetting met de superbacterie kans op een zeer hardnekkige blaasontsteking. In veel gevallen kun je een blaasontsteking voorkomen. Drink altijd voldoende water en ga regelmatig naar het toilet. Plas je blaas altijd goed leeg. Het innemen van cranberrysap of cranberrycapsules kan helpen om de zuurgraad van je blaas op peil te houden. Dit is een natuurlijk afweersysteem om organismen zoals bacteriën buiten je lichaam te houden. Cranberrycapsules zijn verkrijgbaar bij elke goede drogist.
  3. De superbacterie behoort tot een bacteriesoort die van nature in de darmen voorkomt. Was daarom altijd goed je handen na een toiletbezoek en ook voordat je gaat eten. Als je in openbare ruimte bent geweest, zoals de trein of metro, of als je bijvoorbeeld veel mensen de hand hebt geschud, kun je het beste ook even je handen goed wassen.
  4. Onderzoek heeft aangetoond dat de superbacterie voor kan komen op meerdere soorten rauw vlees. Nu is dit natuurlijk geen goede reden om helemaal geen vlees meer te eten. Het is echter wel belangrijk om te zorgen dat rauw vlees bij de bereiding geen andere voedingsmiddelen aanraakt. Maak na het bereiden van het vlees alle oppervlakten en voorwerpen schoon die in contact zijn gekomen met het rauwe vlees.
  5. Ook op groente en fruit is af en toe de superbacterie aangetroffen. Zorg er dus altijd voor dat je de groenten en fruit grondig wast voordat je het opeet.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is goed mogelijk dat alle aandacht voor de superbacterie wat overdreven is. Voorkomen is echter altijd beter dan genezen. Een infectie is namelijk nooit een prettige ervaring. Met de eerder genoemde tips kun je ook infecties met andere bacteriën voorkomen. Een goede hygiëne is altijd belangrijk.

Link

Lees ook: Wat is de superbacterie?