Waar kan je je laten testen op een SOA

Inleiding

Heb je het vermoeden dat je een SOA hebt? Wil je misschien aan een nieuwe partner bewijzen dat je schoon bent van eventuele SOA's voor je met hem of haar naar bed gaat? Dan doe je er goed aan je te laten testen op een SOA. Er zijn verschillende instanties waar dit kan.

Testen op een SOA

Je kan je laten testen op een SOA bij de volgende instanties:

  • De huisarts: In principe kan de huisarts je zelf testen op een soa of hiv. Deze kan je echter ook doorverwijzen naar een soa-centrum, een dermatoloog of gynaecoloog
  • Soa-centra: Er zijn acht soa-centra met per verzorgingsgebied één coördinerende GGD. In elke regio is minimaal één laagdrempelige voorziening waar mensen kosteloos en desgewenst anoniem terecht kunnen.
  • GGD-spreekuren: Bij sommige kleinere GGD-en kan je terecht voor direct onderzoek en behandeling van soa.

Een anonieme SOA test

Bij een anonieme soa-test geldt dat alleen jij het recht hebt om al je gegevens in te zien. Alle dokters en verpleegkundigen hebben een beroepsgeheimen mogen dus geen informatie over jou aan anderen doorgeven. Dit betekent dat de uitslag van een hiv-test aan niemand wordt doorgegeven.

 Anoniem testen

Als je niet wilt dat de huisarts of je zorgverzekeraar weet dat je jezelf hebt laten testen, kun je kiezen voor een anonieme test. In dat geval komt er op het buisje met bloed dat naar het laboratorium wordt gestuurd, alleen een code of valse naam te staan. Behalve jij zelf en degene die het bloed afneemt, weet dus niemand anders van wie het bloed is. Je kan je anoniem laten testen bij:

  • een van de soa-centra
  • de GGD
  • de afdeling dermatologie van het ziekenhuis.

 

Links