Hoe muggenbeten behandelen en voorkomen

Muggen en muggenbeten

Heerlijk die mooie zomer. Maar er is ook een ongemak: muggen. Gestoken worden door een mug overkomt ons allemaal. En jeuken als dat doet. Daar wordt niemand vrolijk van. Lig je in bed dan hoor je al na enkele minuten hun eentonig gezoem. Dan maar weer opstaan en vangen. En dan vind je dat kreng niet. Dan maar een ander hulpmiddel gezocht.

 

Geef muggen geen kans

Voorkomen is altijd beter in dit geval dan gebeten worden. Om muggenbeten te voorkomen, zijn er ontelbare manieren. Van alles kun je kopen: van eenvoudige citronellakaarsen tot apparaatjes in het stopcontact. Maar je kunt muggen ook te slim af zijn zonder dat dat geld kost.

Enkele gratis tips!

 • CitroengeraniumZorg voor een muntgeur rond je terras (thuis). Dit foefje wordt ook gebruikt op terrassen in horecazaken. Azijn helpt ook. Of plant kattenkruid en look dicht bij de ruimte waar de tuinset staat. Citroengeraniums worden ook aanbevolen (Mosquitaway heeft veel zon nodig. Ook aanbevolen: Pelargonium graveolens
 • Draag bij voorkeur geen donkere kleding en lange mouwen en pijpen (ook goed tegen bijen en wespen).
 • Hou de kruipkelder droog (een oord van muggen!).

Deze tip hoort niet thuis bij 'gratis' maar we geven hem toch: zorg een vijver in de tuin. Muggen vliegen graag boven water. Een tuinvijver helpt om ze weg te houden van het terras. Zorg ook voor vissen in de vijver. Die eten de muggenlarven op. Er bestaat zelfs een muggenvis: Gambusia affinis.

Producten te koop

 1. Verbena Bodywas (Y. Rocher)
 2. Hair & Bodywash (Body Shop)
 3. Citriodiol
 4. Eucalyptusolie (zit meestal in muggenmelk, in crèmes en spuitbussen voor op de huid).
 5. DEET (oppassen met kleine kinderen)
 6. Autan (favoriet van de meeste muggenslachtoffers)

 

Als je gebeten bent

Heb je pech en word je alsnog gestoken door een mug dan helpt dit:

 • Heb je een ijsblokje bij de hand wrijf hiermee op de beet. Voorkomt zwelling en vermindert de jeuk.
 • Wrijf de steekplek in met tandpasta of gewone zeep.
 • Een bananenschil helpt ook. Goed inwrijven, niet afspoelen.
 • Of gebruik het nog natte theezakje dat nog ergens rondslingert.
 • Is ergens wat modder in de buurt? Goed laten opdrogen, dat wel.
 • Een of andere vorm van citroensap.
 • Een klein toetje honig doet ook wonderen.
 • Uit het medicijnkastje: de aloude, bekende Vicks of tijgerbalsem.
 • En Aloe Vera want dat is blijkbaar overal goed voor!
 • Tenslotte nog lavendelolie.

Waarom word ik altijd gestoken en mijn buurvrouw niet?

Dat jouw populariteit te maken heeft met 'zoet bloed hebben' is een fabeltje dat al jarenlang overleeft. Muggen 'proeven' namelijk niet, ze 'ruiken' waar hun lekkerste prooi zit. Helemaal het fijne van deze techniek weten de onderzoekers nog steeds niet. Wel is geweten dat alleen de vrouwelijke muggen steken maar daar heb je niets aan. Om terug te komen op onze 'lichaamsgeur': die is bij ieder van ons anders.  

Conclusie

Er zijn honderden tips te vinden om muggen uit de buurt te houden. Op internet vind je zelfs tips die elkaar tegen spreken. Voor de ene werkt een citronellakaars niet, voor de ander wel. Nog een voorbeeld: de een beweert dat licht muggen aantrekt, een ander zegt dan weer dat dit niet zo is. Parfum opdoen wordt zowel aangeraden als afgeraden (kan uiteraard ook van het parfum zelf afhangen zoals zoet parfum; best mogelijk dat die juist muggen aantrekt).

Zo ook met de middeltjes nadat je gestoken bent. Ieder moet bijgevolg voor zichzelf uitproberen wat voor hem of haar helpt en wat niet. 

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden