Hoe kan je koortsblaasjes genezen

Herpes

Koortsblaasje.jpg

Het is het Herpes simplex virus type 1 dat ervoor zorgt dat je koortsblaasjes krijgt. De koortsblaasjes verschijnen meestal rond je lippen en zijn soms pijnlijk en zeer besmettelijk. Bovendien ziet zo'n koortslip er niet mooi uit. Eénmaal besmet blijft het virus in je lichaam. Hoe kun je dit nu behandelen of genezen?

Voorkomen

Als je het virus nog niet hebt opgelopen krijg je normaal geen koortsblaasjes. Men gaat ervan uit dat 90 procent van de bevolking drager is van het virus, slechts 20 procent krijgt af en toe te maken met een opstoot van het virus. Vaak worden we al als kind besmet met het virus. Om te voorkomen dat je besmet raakt moet je enkele dingen vermijden. Zo vermijd je best elk fysiek contact met iemand die een koortsblaasje heeft. Daarmee bedoelt men dingen zoals zoenen, dezelfde tandenborstel of handdoek gebruiken, enz... Van het moment dat het blaasje volledig is uitgedroogd verdwijnt het besmettingsgevaar.

Ben je wel besmet dan kan je ook zelf een opstoot voorkomen. Bepaalde factoren hebben immers een invloed op het herpes virus. Zo kunnen stress, ziekte, vermoeidheid, veel zonlicht, kou, make-up, zeep of bepaalde voedingsstoffen een oorzaak zijn van een koortsblaasje. Dit verschilt van persoon tot persoon, iedereen kan dus zelf een beetje rekening houden met zijn persoonlijke risico factoren.

Bij felle zon of hevige kou bescherm je dus beter met een zalfje je lippen. Een gezonde voeding en een goede nachtrust zijn ook belangrijk.

Als je niemand anders wil besmetten, zorg dan voor een strikte hygiëne op het moment dat je een koortsblaasje hebt. Zoenen met iemand is uitgesloten. Gebruik ook je eigen handdoek, bestek en glazen. Was je handen voldoende en vermijdt contact met het koortsblaasje, zo verspreid je het virus niet.

Behandelen

Bij koortsblaasjes die niet spontaan verdwijnen of bij complicaties van het virus (je hele lichaam is verzwakt bv.) raadpleeg je best een dokter. In de andere gevallen verdwijnt het koortsblaasje vanzelf en bestaan er enkele hulpmiddeltjes.

  • Het leggen van ijs vermindert de pijn maar helpt het koortsblaasje niet verdwijnen.
  • Sommige mensen smeren tandpasta op hun lippen, men heeft wetenschappelijk bewezen dat dit niet helpt.
  • Warme compressen of het gebruik van alcohol helpen niet om het blaasje uit te drogen.
  • Compeed.jpg
    Antivirale zalfjes zijn zonder voorschrift te verkrijgen bij de apotheker. Deze zalf moet je op je lippen smeren vanaf het moment dat je een branderig gevoel of jeuk krijgt. Meestal is dat de voorbode van een koortsblaasje. Smeer vijf keer per dag. Als je er op tijd bij bent kan je een opstoot voorkomen. In andere gevallen verdwijnt het koortsblaasje enkele dagen vroeger en vermindert de pijn.
  • Het bekendste product is Zovirax, een antivirale zalf die je bij de apotheek kan kopen. Ook Compeed, bekend van pleisters, heeft nu een nieuw product op de markt. De dunne transparante pleisters moet men aanbrengen op het koortsblaasje. Het voordeel van de pleisters is dat het risico op besmetting verdwijnt omdat het blaasje volledig wordt afgesloten.
  • Mensen die vaak last hebben kunnen bij de dokter ook een antiviraal geneesmiddel op voorschrift verkrijgen.

Links

Nog meer info vind je in dit Herpes artikel