Bruin worden onder de beste zonnebank: een gezonde bruine kleur

Zonnebank in huis halen

Tegenwoordig vinden mensen het belangrijk om er gezond uit te zien. Wat een groot aandeel heeft in het gezond eruit zien is een lekker bruin kleurtje. Je kunt natuurlijk een vakantie gaan boeken naar een warm oord, maar om een kleurtje te behouden gaat je dit klauwen vol geld kosten.

Tegenwoordig kun je met een kleine investering ervoor zorgen dat je het hele jaar bruin blijft en hoef je daar zelf niet eens meer je huis voor uit. Een zonnebank of zonnehemel biedt dan, thuis of in de zonnestudio, een prima uitkomst.

Hoe werkt een zonnebank?

Een zonnenbank is een apparaat dat lampen bevat. Deze lampen geven UV straling (afkorting voor Ultra Violet) af die ervoor zorgen dat je bruin wordt.

De werking van de zonnebank is als volgt: De cellen in de huid voorzien ons van pigmentstoffen wanneer deze wordt blootgesteld aan UV straling. Hoe meer blootstelling, des te meer pigmentstoffen. Deze pigmentstoffen reageren vervolgens op de UV straling waardoor de huid zal bruinen.

De zonnebank versnelt het gehele verloop van het aanmaken van pigmentstoffen, waardoor je bij gebruik van een zonnebank sneller bruin wordt.

Functies van de zonnebank

De voornaamste functie van de zonnebank is uiteraard het bruinen van de huid. Daarnaast voel je je door de warmte die vrijkomt lekker en heb je de mogelijkheid om goed tot rust te komen.

Daarnaast zijn er nog een aantal functies aan de zonnebank toegevoegd die inspelen op de stijgende vraag van meer dan alleen bruinen, namelijk de volgende:

  1. Geur
  2. Geluid
  3. Energie

Mensen hoeven niet perse voor bruining onder de zonnebank te kruipen. Zij kunnen ook ontsnappen aan de dagelijkse werksleur, aangezien de zonnebank ook zorgt voor:

  • ontspanning van het lichaam
  • loskomende spieren.

Licht van de zonnehemel

Zoals al eerder aangeven verschilt de samenstelling van het licht van zonlicht en kunstlicht. Licht, oftewel straling, bevindt zich gedeeltelijk in het onzichtbare ultraviolette spectrum.

Licht kan worden onderverdeeld in een drietal vormen:

  1. UV A: Deze afkorting staat voor lange golflengte. Deze golflengte zal zorgen voor een tijdelijke maar snelle bruining
  2. UV B: Deze afkorting staat voor korte golflengte. Deze golflengte zorgt voor een langere bruining dat lange tijd zichtbaar zal zijn
  3. UV C: Deze afkorting staat voor een nog kortere golflengte. Deze golflengte zal door het omhulsel van de zonnebank lamp helemaal worden verwijderd

Het is dan ook uitermate belangrijk om bij de aankoop van een zonnebank je goed voor te laten lichten. Dit kan zowel in de hiervoor bestemde winkels of op online sites.

Philips zonnebank

De meeste merken zonnebanken, waaronder die van Philips en Hapro, bieden zonnebanken aan met een combinatie van UV A en UV B. Deze combinatie zal zorgen voor een relatief gezonde bruining.

De zon geeft dezelfde straling af waarbij een deel wordt tegengehouden door de ozonlaag. Bepaalde negatieve straling die wel op onze huid terecht komen kunnen door worden weggelaten door de zonnenbank lampen.

Verschillende typen zonnebanken

Tegenwoordig zijn er diverse typen bruiningsapparaten verkrijgbaar. Hieronder volgt een opsomming van deze typen:

  1. Gezichtsbruiners. Dit apparaat is alleen geschikt voor het gezicht en kan men op diverse gewenste plaatsen neerzetten vanwege de grootte.
  2. Half bodybruiners. Dit apparaat kan naast het gezicht ook schouders en decolleté bruinen.
  3. Full bodybruiners. Dit apparaat is bedoeld om het gehele lichaam te bruinen. Dit type apparaat is nog weer onder te verdelen in een aantal typen:
    1. Zonnehemel. Dit is een zonnebank met eenzijdige bruining. Men moet hierbij dus omdraaien
    2. Volledige zonnebank. Dit is een soort cocon waarbij zowel de voor- als achterkant tegelijkertijd worden gebruind.
    3. Sun & Relax mobile. Dit is een eenzijdige bruining waarbij gebruik gemaakt wordt van infra-rood straling
    4. Sunmobile. Ook dit is een eenzijdige bruining waarbij vaak een gedeelte van de lampen uitgeschakeld kunnen worden. Ook is hier vaak een apart gezichtbruiner in aanwezig

De beste zonnebank lampen

Het merk Philips heeft nieuwe lampen ontwikkeld om te kunnen voldoen aan de stijgende vraag naar ‘gezond zonnebanken’. Dit zijn de zogeheten CLEO lampen. Voor alle typen zonnebanken worden diverse soorten CLEO lampen gebruikt.

Een voordeel is ook dat deze CLEO lampen langer mee gaan dan gewone lampen, namelijk 750 uur.

In vergelijking tot het echte zonlicht geven CLEO lampen een gedoseerde en gelijkmatige hoeveelheid straling af. Dit maakt de CLEO lampen betrouwbaarder aangezien het zonlicht onder bepaalde omstandigheden, zoals bijvoorbeeld bewolking, nog steeds vele hoeveelheden ‘ongezonde’ straling kan afgeven.

Kunstzon of de echte zon

Uit onderzoek is gebleken dat kunstzon toch een stuk ‘gezonder’ is dat de echte zon.

Hieronder volgen een paar redenen waarom kunstzon beter is:

  1. De echte zon heeft een bepaalde sterkte die je niet kan veranderen. De kunstzon in de zonnebank heeft deze functie echter wel. Men kan deze instellen op de gewenste sterkte voor een bepaald huidtype
  2. Ook verschilt de samenstelling van het licht van zonlicht en kunstzon. Bij kunstzon worden de schadelijkheden in de lampen weggelaten.
  3. Het gebruik van een timer zal de veiligheid nogmaals verhogen, want men wil nog wel eens in slaap vallen. Deze timer laat de lampen van de zonnebank afslaan na een bepaalde periode. De maximale tijd is vaak 1 uur. Een timer is dan ook een verplicht onderdeel van een zonnebank.

Hieruit valt te concluderen dat een kunstzon toch veiliger is dan de echte lichtstralen van de zon. Daarnaast wordt men met kunstzon sneller bruin aangezien het licht gefilterd word, dus nog een pluspunt van de zonnebank.

Schadelijkheid

Door de stijgende lijn van het bewust zijn van je lichaam en gezondheid zijn mensen steeds meer op hun hoede. Zo is ook de bewustwording van het blootstaan aan UV straling steeds meer aan de orde. Huidkanker is een groeiende ziekte dat ontstaat door de UV straling van zonlicht.

Het staat nog niet vast dat je ook van kunstlicht een verhoogde kans hebt op huidkanker, maar wees altijd voorzichtig en zorg voor een goede bescherming. Insmeren met een goede factor, afhankelijk van het huidtype.