Hoe pak je acne aan

Wat zijn puistjes eigenlijk?

Wil je net uitgaan, komen de puistjes weer op. Wat ga je doen? Een extra laagje make-up? Of maar weer thuis blijven? Ze zijn best lastig die jeugdpuistjes (acné juvenilis). Maar ben je niet zo jeugdig meer, dan kan je ook nog puistjes hebben. Wat zijn puistjes eigenlijk?

Als er, door welke oorzaak dan ook, veel talg door de talgklieren wordt afgescheiden kunnen er comedonen (meeëters) ontstaan. Dat zijn trekpleisters voor bacterieën. Puistjes zijn ontstoken talgklieren die in sommige gevallen eerst als comedoon zichtbaar waren.

  • Wat zijn de oorzaken van acné?
  • Wat kan je aan acné doen?

Wat kan de oorzaak van acné zijn?

  • Stoornissen in de mannelijke/vrouwelijke geslachtshormonen:  - Tijdens de puberteit komen jeugdpuistjes vaak voor.  - Veel vrouwen krijgen acné kort voor de menstruatie.
  • Stoornissen van de spijsvertering.  - Veel snoepen.  - Verkeerde voeding.  - Gestoorde darmflora.  - Tekort aan bepaalde vitaminen.
  • Verergering als gevolg van de acné:  - Door psychische belasting door de acné, kunnen hormonale- en/of vetstofwisselingsstoornissen ontstaan.
  • Oorzaken van buitenaf:  - Verkeerde behandeling van de acné en/of comedonen.  - Rechtstreeks op de huid aangebrachte make-up.  - Gebruik van te agressieve cosmetica met een hoog alcoholpercentage. Door te sterke ontvetting gaat de huid het tekort aanvullen met nog meer talg.  - Wassen met alkalische zeep waardoor de natuurlijke bescherming tegen bacterieën (zuurgraad van de huid) verdwijnt.  - Overgevoeligheid voor bepaalde stoffen of voedingsmiddelen. -  Verspreiding van het ontstekingsvocht. Puistjes zomaar uitdrukken zonder desinfectie geeft dan nieuwe puistjes.

Wat kan je aan acné doen?

  • Probeer eerst te achterhalen wat de oorzaak van de acné is en of je daar iets aan kunt (laten) doen. Het is een schrale troost als je er mee zit, maar jeugdpuistjes gaan na verloop van tijd vanzelf weg.
  • Zorg goed voor jezelf. Eet voldoende groenten en fruit en kom in beweging, het liefst in de buitenlucht.

Wat is ook belangrijk?

Het belangrijkste en ook het moeilijkste onderdeel van de behandeling is: er van af blijven. Puistjes zijn ontstekingen van de huid en bacteriën worden door peuteren verspreid.

Wil je toch iets aan de acné doen, laat je dan deskundig adviseren door een schoonheidsspecialist(e) of een huidarts. Laat je voor doen hoe je comedonen het best kunt verwijderen. Als je hierbij de huid beschadigt ontstaan er gegarandeerd weer nieuwe puistjes. Ook moet je voorzichtig zijn met het uitdrukken van puistjes. Liever niet aanzitten dus. Maar als de verleiding te groot is, ontsmet dan eerst de omgeving van het puistje en druk het uit met bijvoorbeeld een steriel gaasje. Nog beter is om eerst een gaatje in het kopje te maken met iets dat scherp genoeg en ontsmet is. Als je later liever niet aan je acné herinnerd wilt worden door littekens, dan kan beter van puitjes zonder kopje afblijven.

Make-up

Vermijd make-up op acné. Is het echt een keertje nodig dat je je opmaakt, dek dan de ontsteking eerst af. Bijvoorbeeld met azulen pasta van Dr. Eckstein. Wel van tevoren gaan oefenen om met het beste resultaat voor de dag te komen.

Dagelijkse verzorging

Zorg voor hygiëne. Haal de creme met een spateltje uit het potje en ga er niet met je vingers in zitten. Gebruik bij voorkeur verzorgingsproducten voor een gevoelige huid. De overmatige functie van de talgklieren moet tot rust komen. Producten met kamille werken verzachtend en ontstekingwerend. Lotion zonder alcohol is het beste. In plaats van lotion is koud water ook een prima product.

Lees ook Welk huidtype heb ik?