Ingegroeide nagels en oplossingen

Ingegroeide nagels

Ingegroeide-teennagel.jpgMensen die het hebben, weten alles van deze toch wel pijnlijke kwestie: ingegroeide nagels. Vooral de nagel van de grote teen wil wel eens ingroeien in de huid. En dat betekent pijn. De ingegroeide nagel veroorzaakt immers ontstekingen. Ook gaan wordt moeilijk. Let op de eerste signalen: hoe eerder de bewuste nagel wordt aangepakt, hoe beter immers. Wat wil je weten over ingegroeide nagels?
 

Ingegroeide nagels en oorzaak

♦ De oorzaak is duidelijk: foutief knippen van de nagels. Als je de hoeken van je nagels wegknipt, groeit de rand van de nagel in de zachte huiddelen en begint te irriteren.

♦ Een tweede en ook dikwijls voorkomende oorzaak is dat de nagel vanzelf spontaan gaat ingroeien. Dit euvel noemt men hypertrofie. Doordat er een ontsteking onder de nagel zit, wordt de nagel dikker en boller en gaat ingroeien. Nog erger is de toestand als de huid rond de nagel gaat verdikken en er zelfs wild vlees (granulatieweefsel) aangroeit.

♦ Een derde oorzaak kan zijn dat je gewoon aanleg hebt om met bolle nagels door het leven te moeten. Hoe boller de nagel, hoe meer kans op ingroeien. Meestal zie je dit verschijnsel van bolle nagels dan ook optreden bij de vingernagels. Toch komen ingegroeide vingernagels zeer zelden voor.

Teennagel2.jpg

♦ Samengevat: de meest voorkomende oorzaken zijn:

  • foutieve schoenen (te smal of te klein);
  • foutief knippen (te kort en/of ronde hoekjes);
  • afwijkende nagelvorm: te bol;
  • zweetvoeten met als gevolg meer bacteriën en verweking van de nagelwal;
  • trauma: klap of stoot, bijvoorbeeld door sporten;
  • afwijkende stand van de voet, bijvoorbeeld platvoeten of holvoeten.

Hoe los je het op?

Teennagel3.jpg
Teennagel4.jpg

Eerst een oud huismiddel: neem regelmatig een voetenbadje met bleekmiddel of biotex. Pas wel op dat je geen al te agressieve middelen gebruikt. Ook de huid rond de nagel regelmatig naar beneden masseren is iets dat je zelf kunt doen.

Is er sprake van een ontsteking, probeer dan eerst met enkele voetbaden met zeezout (nooit soda gebruiken!). Druppels (Betadine) helpen tegen de pijn. Blijft de ontsteking duren, ga dan naar de huisarts.

Het behandelen van de ingroeiing zelf, is werk voor een pedicure/voetverzorgster. Kan deze deskundige het euvel niet oplossen dan zal je worden doorverwezen naar het ziekenhuis voor behandeling.

Daar kan men besluiten om de nagelwortel te versmallen of om de nagel gedeeltelijk of in zijn geheel te verwijderen. Zo'n versmalling betekent dat de de nagelrand wordt weggeknipt. Nadien groeit de nagel dan weer terug. Deze versmalling kan ook op een permanente manier: dan wordt niet alleen de nagelrand weggeknipt maar ook de wortel van de nagel wordt versmald, zelfs vernietigd (laserbehandeling). Deze ingrepen gebeuren onder plaatselijke verdoving door middel van een tweetal verdovingsprikken aan de teenbasis. Na de ingreep heeft u meer dan waarschijnlijk pijn. Enkele tabletten paracetamol brengen soelaas. Ook het omhoog houden van de voet vermindert de pijn. Lopen kan na enkele dagen weer.

Voorkomen is altijd beter dan genezen!

Ingegroeide nagels het is geen pretje. En het komt regelmatig terug want nagels groeien nu eenmaal. Een goede verzorging en nagels controleren. Heb je regelmatig nagelproblemen, ga dan naar of huisarts of een deskundige voetverzorgster.

  1. Een gouden raad: knip je nagels regelmatig en recht af. Dat knippen en verzorgen doe je best als je pasuit bad of douche komt. Omdat de nagels dan vochtig en zacht zijn, knipt dat makkelijker.
  2. Tweede advies: knip ze vooral niet te kort. Scheur ze ook nooit af!
  3. Ten derde: blijft van de hoekjes af, hoe verleidelijk ook om zeaan te pakken!Gewoon recht afknippen.